_BENNY: hele, to je složitý... v současný fázi to dělám asi hlavně pro sebe.
to máš tak: kdysi jsem měl jakýsi vlastní framework, který jsem používal asi 5 let, a opravdu do něj byl (ke konci životního cyklu) schopen přidávat docela vychytané věci, které recyklovaly maximum toho, co už jsem měl hotové.
srovnej si třeba jen desktopová prostředí pro linux. takové GNOME nebo KDE vs. LXDE (je pravda, že lxrandr neumí zatím nastavit plochu přes víc monitorů :) ale jinak je LXDE geniální). LXDE zabírá rezidentně v RAM asi 8 MB, window manager Openbox k tomu navíc asi 4 MB.
námatkou teď jsem v Gnome (kvůli externímu monitoru na netbooku): nautilus 19M gnome-panel 12 M clock-applet 10m (sic! LXDE prostě má u hodin konfigurovatelný parametr, kterým je formátovací string pro strftime... a nepotřebuje na to žádný aplet). evolution-alarm zabírá 7 MB a to jsem si vůbec instalaci balíku evolution nevyžádal, a nikdy ho nepustil. update-notifier 10 MB gweather-applet 15 MB (když to vidím, tak tu předpověď počasí v Praze na Ruzyni asi oželím :)
Ale čert vem linuxový desktop... ten peníze nevydělává, a geekové si ho občas neuroticky zoptimalizují, a pak zase z nudy pustí kde co. O to nejde. Já mám ale určité tušení - např. z pozorování toho, kolik paměti zabírají jednotlivé procesy Apache, pokud se v nich aktivuje mod_php a v něm nějaký běžně dodávaný opensource CMS (či jiný bast) - že by šlo webové aplikace psát třeba o řád efektivněji, než dnes.