DAVIDOWITCH: ale ok, teď kromě provokativní odpovědi ještě vážná:
tedy - v C je skutečně pár věcí, které mě pro začátečníka přijdou neintuitivní. žádný jiný jazyk nepřišel s * a & gymnastikou, například: já se před setkáním s C letmo setkal se Z-80 assemblerem, takže jsem okrajově chápal, o čem je řeč: Z-80 mělo jak instrukce pro práci s obsahem registrů, tak instrukce pro práci s pamětí na adrese uložené v registru. z tohoto úhlu pohledu C tak nějak od začátku dávalo smysl - což třeba z úhlu pohledu člověka, který začínal co já vím - skriptovacími jazyky, či objektovým programováním ? - by podle mě bylo úplně jinak (i když i mě trvalo dlouho, než jsem pochopil, že hlavní trik C je v tom, že "pod ním" už vlastně nic není, že je to jen "koberec na tvrdé podlaze", a ne kapota pod kterou je nějaký motor)
skutečně - uvažuji o dialektu, které by některé složitější koncepce C umožnil "obejít" - mj. i začátečníkům, pokud budou mít tu odvahu. má snaha má tedy "obfuskační" charakter - protože se víceméně chystám předstírat, že je to jednodušší, než to ve skutečnosti je. (nicméně - toto je přesně v duchu celé tradice osobních počítačů jako takových - ty se od začátku snažily předstírat, že s počítači jako takovými je to daleko jednodušší, než to ve skutečnosti bylo...)