• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSANSI C/C99 (specifikace), GNU C (gcc, glibc), Tiny C (tcc) a POSIX - ne nutně C++,g++,libstdc++ nebo Win32 API
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    XCHAOS: Uz bylo na case, aby se to tam dostalo. Existuje asi tak 10 knihoven, ktery ti to do C++ dokazou propasovat i tak--pokud vis presne, do posledni carky, jak to napsat. Kdyz nevis, tak ty chybovy hlaseni ti zlomi krk. Sablony v sablonach jinych sablon atd.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    C++0x Finally Becomes a Standard - Slashdot
    http://developers.slashdot.org/story/11/08/16/178227/C0x-Finally-Becomes-a-Standard
    lambda funkce v C++ ? no ty krávo.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDOWITCH: ach jo, to jsou zase flejmy...

prostě spoják (což je čirou náhodou MOJE oblíbená datová struktura, dílem skutečně i kvůli tomu, že jsem neznal realloc - ale NEJEN kvůli tomu...) bude mít s konzervativní garbage collection celou řadu problémů, podle mě: víceméně, celou alokovanou paměť musíš scanovat, zda neobsahuje pointer sama do sebe - a při větším množství alokované paměti to vidím dost jako problém.

moje kontexty se chovají divně, pokud v nich někdo použije break - ale aspoň se chovají DETERMINISTICKY divně. nemůžu si pomoct, ale konzervativní GC může podle mě vést k nedefinovanému chování - pokud se aplikace pustí do nějaké odvážnější pointerové aritmetiky.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    XCHAOS: Zacyklenej spojak, nebo jen spojak?

A kazat o cteni manualu z pozice nekoho kdo se ptal kdy do Ccka pridali realloc je prinejmensim usmevne (ref: http://linux.die.net/man/3/malloc )
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: pořád to ale neřeší problém mísení kontextů a smyček. jak říkám, uvést u flow-control maker jejich chování v případě break; bude nutnost, - takze odpoved na moji otazku o par zprav dolu je "to fungovat nebude, break/continue ve smyslu ukonci/restartuj smycku while/for spolu s kontexty nebude mozne pouzit, ale protoze to bude napsane v manualu, neni to chyba ale feature!", je to tak? Nebo presneji receno - pokud pouzijes break/continue tak jak jsi zvykly z pricetnych jazyku, Cll1 bez jakehokoliv warningu nebo erroru vygeneruje zcela spatny kod. Je tohle rozumne chovani jednoducheho jazyka pro zacatecniky, jehoz cilem je usnadnit programovani oproti holemu C?

A prosim, pripomen mi - kdyz neco zaalokuju v remember {} bloku, kdy presne se to uvolni?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDOWITCH: (jinak já samozřejmě žádné existující keywordy redefinovat nehodlám... to je tlustá čára, za kterou bych se svými makry nešel ani já... když udělám ve jménu čitelnosti věci jako <tt>#define and &&</tt> aby to bylo více čitelné pro lidi zvyklé třeba na PHP benevolentní zápis, tak je to popravdě něco přesně opačného...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDOWITCH: kontexty BTW uměj zrušit spoják, na který zahodíš pointer. od toho jsem je dělal.

jinak to co si posílal, byla implementace konzervativní garbage collection http://en.wikipedia.org/wiki/Garbage_collection_%28computer_science%29#Precise_vs._conservative_and_internal_pointers

uvedu jako protipříklad zrovna "moje" pole, o kterých uvažuju, že by get(array,typ,počet) vrátil pointer až o kus dál, než je začátek alokované paměti - a na té počáteční pozici by byly servisní údaje (např. max. alokovaná délka, aktuální délka, apod.)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ANT_39: hmm, něco na tom je. víceméně, proto uvažuju o makru "escape", které by bylo doporučenou náhradou break, a bylo by implementované jako nastavení nějakého příznaku + continue. to by řešilo problém mísení kontextů a mých iterátorů.

pořád to ale neřeší problém mísení kontextů a smyček. jak říkám, uvést u flow-control maker jejich chování v případě break; bude nutnost, a ty pořád znovu opakuješ "ale já nechci číst žádné manuály". to je ale potom těžké... pochopitelně, nějaký klikací woknista by asi mohl být překvapen (pokud programuje)... ale prakticky u jakéhokoliv programování pod Linuxem se čte dokumentace HODNĚ... a víceméně, u každé konstrukce, kterou použiješ v jakémkoliv jazyce, se předpokládá, že do manuálu ses předtím podíval (nikdo mi nemůže zabránit, abych pro svoje makra udělal i normální manuálové stránky, např. v sekci 3 ...)

jak jsem se snažil vysvětlit: min (pro někoho) nečekané chování se může vyskytnout ve spoustě situací.. nejsem v tomhle nijak horší, než nečekané chování čehokoliv jiného.

REDGUY: to máš jako rozhodování, jestli se chceš naučit řídit moped nebo traktor :-)
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    Mas pravdu s tim break, ale, for the sake of argument, minimalne MSVC prelozi tohle "dobre" (ze za redefinici keywordu bych lamal prsty asi netreba zduraznovat):
    #include <cstdio>

#define break printf("pycovole\n")

void main(void)
    {
    	break;
    	return;
    }

REDGUY
    REDGUY --- ---
    DAVIDOWITCH: No, imho je dost blba myslenka delat jazyk pro zacatecniky zalozenej na C ale mit v nem par keywordu vymenenejch. Bejt ten zacatecnik, tak jsem ve chvili kdy zjistim ze v C/C++ se to musim prenaucit dost nasranej.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    Tak zase, kdyby to bylo "pokud pouzivate moji knihovnu, musite misto break; pouzivat terminate;", tak mi to az tak moc nevadi.
    Pokud ale bude tohle platit jen kdyz si v remember a ne v celym programu (tj. terminate mimo remember nefunguje jako break), tak to je pruser.
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    REDGUY: Toto mi konkretne prijde jako showstopper jak blazen. Ze je k dispozici krom zasobniku a mallocu nejaky mechanismus kontextu, no budiz, proc ne. Ale ty maskovany fory jsou proste pruser.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    XCHAOS: Pockej, co ti prijde na Cckovym GC krajne neprakticke? Mark-sweep neni spatnej algoritmus. Neni to tak chytry jako java (kde ti to treba new ve smycce "vyhodi" pred smycku), ale narozdil od tvejch kontextu to umi treba zabit spojak na kterej ztratis pointer.
    ISTEVE
    ISTEVE --- ---
    ANT_39: Presne tak. Ten samej kus kodu, co bude volat ukladani jump bufferu, bude taky volat odblokovani signalu, s tim ze se do nejaky globalni nebo thread-local promenny ulozi oldset (viz man sigprocmask).

XCHAOS: Je, samozrejme, ostatne stary linuxovy thready se implementovaly pres signaly -- tusim ze to bylo neco jako ze signal handler byl vicemene scheduler yield + context switch.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Az na to, ze "jednodussi" samozrejme take neni - uz proto, ze porad musis v urcitych situacich pouzivat malloc/free. Cili i kdyby kontexty byly super jednoduche (coz nejsou), porad znamenaji pridanou slozitost nad free/malloc. Docela bizarni, v jazyce urcenem pro zacatecniky.

Btw, kdyz napisu tohle:
    while (foo()) {
        blabla();
        if (bar()) {
            remember {
                allocate_memory_and_do_stuff()       
                if (baz1()) {
                    break;  // chci ukoncit cyklus while
                }
                if (baz2()) {
                    continue; // chci spusti dalsi iteraci while
                }
            }
        }
    }

Bude to fungovat? Nebude? Co budu muset napsat aby to fungovalo? Vzhledem k tomu jaky bastl predpokladam ze ke remember mam urcitou teorii, ale rad si to poslechnu od tebe 8)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: Jestli se ti nezda nespecificky except kvůli Ctrl+C, tak doporučuju vyrazit směrem SyntaxError ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDOWITCH: tohle už tu probehlo aspoň 2x .. princip chápu, ale pro množství paměti, které dnes může být alokováno, mi to přijde už krajně nepraktické.. nemluvě o vyswapovaných programech, apod.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: já bych zůstal u toho "jednodušší" , do bezpečnostních debat bych se nerad pouštěl (zvlášť ne v tomhle klubu / při použití C)

víceméně, pokud runtime aspoň občas něco dealokuje, aniž by ses o to musel sám zasloužit - tak to podle mě jednodušší je.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    ANT_39: Pocinaje tusim 10.5 je v OSX Objective-C s garbage collectorem, ale vzdycky jsem myslel ze GC se tyka jen Objective-C objektu. Ale na druhou stranu tomu houby rozumim protoze ObjCuju jen na iPhone a tam GC jeste neni.
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    DAVIDOWITCH: Ja si vlastne vybavuju ze ObjC jde kompilovat s garbage collectorem (misto toho retain/release a releasepoolu z GNUStep). Tak mozna to jde zapojit i do normanich appek...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam