• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSANSI C/C99 (specifikace), GNU C (gcc, glibc), Tiny C (tcc) a POSIX - ne nutně C++,g++,libstdc++ nebo Win32 API
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: jo a ne... dobře oindexovanou tabulku, která se navíc celá vejde do paměti, je databázový stroj schopen prohledat velmi rychle... a nedělám si iluze, že bych sám dokázal napsat něco, co by se vyrovnalo databázovým enginům vyvíjeným po celé generace. jinými slovy: vyjímečně netvrdím, že jsem já sám schopen naprogramovat něco lépe, než někdo jiný :-) zajímám se jen o API k něčemu již hotovému.

vím, že existuje třeba toto http://www.sqlite.org/ - http://www.sqlite.org/faq.html ... ale nevím, jestli je to úplně přesně to, co mám na mysli já.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: není to trochu overhead? - neni. Jako obvykle se snazis optimalizovat na spatnem miste. Jo, parsovani dotazu chvilicku trva. Ale ve srovnani s tim, co trva jeho nasledne provedeni, je to v podstate nula nula nic.

celkově jsou databázové servery zatížené výrazně méně, než webservery - wut? A co je zase tohle za pitomost? Na to jsi prisel jak?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: No a? To nic nemeni na tom, ze nikdo nerikal ze " jediný možný vývoj od C směruje k C++". Naopak, snazili jsme se ti ukazat spoustu jazyku, ktere ukazujou jinou cestu - viz treba to Objective C. To ze tyhle doporuceni ignorujes je tvuj problem.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDOWITCH: no, pokud máš jednovláknovou jednouživatelskou aplikaci, tak jistě... celkově jsou databázové servery zatížené výrazně méně, než webservery (což je pro mě nejdůležitější důkaz toho, že se dnes prostě programuje špatně)

víceméně - zapomněl si, že já se o C zajímám výhradně proto, že chci psát jiné, než jendouživatelské desktopové aplikace (u kterých je vlastně jedno, jestli klient počká 5 sekund nebo 10 sekund a mezitím rád zkoukne nějakou duchaplnou animaci, apod.)
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    XCHAOS: Tipl bych si ze parsovani toho stringu je v ramci slozitejsiho dotazu naprosto zanedbatelny, ne? (as in "nemeritelny")
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    jinak z jiného soudku... nevíte někdo nějakém "nativnějším" API k nějaké SQL databázi, než skrze.. ehm, jazyk SQL?

sám jsem tu postoval nějaké API týkající se libmysqlclient ... a moc se mi to líbí, je to snadné na použití, ale přeci jen: pokud budu za chodu programu vytvářet složitější SQL dotazy (jako stringy, naformátované podle konkrétní runtime situace - třeba doplnění čísla nějakého objektu, kategorie, rubriky, apod. do dotazu), a SQL server pak bude ty SQL dotazy zase parsovat... není to trochu overhead? neexistuje nějaké "nativnější" API k některé z běžných databází?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: tenhle klub prostě vznikl jako reakce na můj ban v klubu o C++ ... to je celé.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    v podstatě jádro kontroverze co tady proběhla, bylo, zda jediný možný vývoj od C směruje k C++ - to samozrejme zadne jadro nebylo. Resp. ukaz prosim jedinou zpravu, ve ktere kdokoliv tvrdi ze "jediny mozny vyvoj je od C k C++".
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: popravdě... na C se mi líbí fakt dost věcí (čehož důkazem je i tenhle klub), samozřejmě je tam i poměrně dost omezení - daných možná i tím, že v době vzniku tohoto jazyka se předpokládalo, že programátoři budou používat omezené zdroje tehdejších mini a mikropočítačů určitým tehdy nevyhnutelným způsobem (např. práce s pamětí, apod.)

v podstatě jádro kontroverze co tady proběhla, bylo, zda jediný možný vývoj od C směruje k C++ ... myslím nejsem jediný, kdo o tom pochybuje - viz např. jazyk D, ale ostatně třeba i Pythonisti si zjevně nemyslí, že všechny zdrojáky musí vypadat jako C++/Java, že ano..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FLEGMA: jinak s tou nezávislostí to není moc slavný.... jsem jen spolumajitel http://spoje.net (výhradní vlastnictví by mě dostalo maximálně do dluhů) a ta komunita kolem toho je dost živelná a spíše než nezávislost je nakonec prioritou vždy přeprodej něčeho, na čem se dá vydělat. nezávislost je spíš takový myšlený bod na horizontu... dobrý start je aspoň nepodnikat na základě úvěru, že jo.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FLEGMA: no... "neumět debugovat" vs. "neumět používat gdb" jsou dvě dost různý věci, řekl bych.

navíc z výraznějších věcí, který jsem v posledních letech někomu oddebugoval, nešlo nikdy o bug v céčkobé binárce - ale spíš o takové věci, že v browseru (teď myslím současný generický browser, než žádné historie) jakási věc skončí dřív, než by měla a utne tim jinou věc (různé javascript eventy, apod.) - popravdě, pár zajímavých / záhadných chyb jsem už v životě vyřešil, a s postupujícím časem jsem při tom méně a méně používal debugger.

pochopitelně - na řešení problémů při administraci unixu my programátoři prostě nemáme. viz včera, kdy se mi nedařilo po změně IP nahodit klientovi virtuální server, klient sice vyadoval noční zásah - ale naštěstí jsem odchytil celou sestavu firmy ve skladu, jak naráží sud Chýně, a jednoho našeho slibného junior admina/vývojáře napadlo zkrátit hostname (ne, že bychom tam neměli běžící servery s ještě delším hostname...). A ejhle... :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: nevím o tom, že bych zrovna tobě někdy něco sliboval. ale jasně... interpretovat nezávaznou online konverzaci jako div ne smluvní závazek... proč ne.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    FLEGMA: No, jasne, pokud nemas jine argumenty, tak samozrejme muzes odbihat od konkretniho tematu a z historie MS vybirat nahodne spatnosti. Coz ale vyrazis siroce otevreny dvere, uz jednou jsem psal ze MS udelal spoustu blbosti. Jen pokracuj 8))
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    REDGUY: Jasne, slibim prohlizec a dodam zabugovanou mrdku, ktera v kazdy verzi interpretuje html jinak a je postrachem vsem webovejm vyvojarum, vid.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    FLEGMA: Samozrejme muzeme pristup Microsoftu (slibim -> dodam) srovnat s pristupem XChaose (slibim -> slibim -> slibim -> vymyslim nablblou vymluvu proc nedodam) 8)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    FLEGMA: to je proste byznys. nejdriv slibis na vsechny strany a pak plnis. stejne vsechny nakonec zajima jen vysledek.
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    REDGUY: tjn, ucel sveti prostredky, bohuzel
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    REDGUY: Jako jsou vyjimky, ale ty smrdej korupci, treba v bance jsem zazil silene predrazenej outsorcing, kterej dopadnul katastrofalne (soft od indianu, museli jsme prepsat).
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    FLEGMA: Kecy. Jedina dulezita vec je tahle: splnili to co slibili, dodali operacni system? Splnili, dodali. To je jediny na cem zalezi.

Myslim, ze dneska uz jsou salesmani & projektaci & zmrdmanazeri na jinym levelu - No, jak jsem rikal, mas se co ucit. (Spoiler: nejsou).
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    REDGUY: To neni uplne presna definice - jestli uzavru smlouvu na neco, na co vubec nemam kapacity a slibuju, ze uz je to z pulky hotovy, pricemz zadnej vyvoj nenastal a pritom vubec nevim, jestli sezenu vyvojare nebo cash na odkup softu odjinud a slibuju odberateli termin dodani, byt je sance na uspech 10% tak to podfuk je nebo tomu muzem rikat ruska ruleta. Neco jinyho je standartni postup maly firmicky, kdy nejdriv vytvoris mockupy, screeny a powerpointy, napises specku a nasmlouvas si placeni po dokoncenejch milestonech, realisticky naplanujes terminy, pricemz postupne nabiras vyvojare a rostes. Myslim, ze dneska uz jsou salesmani & projektaci & zmrdmanazeri na jinym levelu a takhle velky blufovani by Billovi neproslo.

Ucit se mam vzdycky co, jestli se neceho desim, tak to je moment, kdy nebudu schopnej vstrebavat novy informace, to vnimam jako smrt, i kdyz muze jeste clovek dejchat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam