• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MEDVIDEKEnneagram aneb nástroj sebepoznání, který se s člověkem nepáře...
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    YMLADRIS: Já k tomu nic nemám, jen jsem viděl nějaký dokument v TV. Bylo tam řečeno, že sufiové byly svatí muži hovoříci s džiny. Aby sufiové přežili ve světě islámu, tak se k islámu přiklonili a islám je uznal za svou zvláštní kastu svatých mužů. Víc jsem z toho dokumentu nezaznamenal.
    Teď, když tak o tom přemýšlím, tak jsem si to možná spletl s derviši. Tedy s kněžími, kteří několik hodin tančí dokola, aby se uvedli do stavu extáze a rozmlouvali s džiny.
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Samotřejmě, neříkám, že se islám vždy hlásí k súfiům :-)
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Ačkoliv sufismu přebírá nějaké prvky gnoze a dalších ezoterických tradic atd, stejně je v něm bytostně cítit přítomnost monoteistického islámu a křesťanství. Sami súfisté se hlásí k islámu. Aspoň, co jsem četl knihy od dnešních súfiů. Docela dobry info: http://moth.magick.cz/index.php?id=38&co=celej
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DRAGEL: jsou k tomu njake podrobnosti? zaujalo, divala jsem se do wikipedie, ale ta ma za to, ze sufijci se obejvli az v dobe islamu... dik
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    ALBERTO: no právě že nejsou :-)))

    Islám Sufije přijal jako duchovní.
    BAGHICEK
    BAGHICEK --- ---
    ( ALBERTO: to se tak rika.. nejde o historicka fakta)
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    BAGHICEK: :-))))))))))
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Jestlize jsou sufijove odnozi islamu, nemohli existovat ve staroveku.
    BAGHICEK
    BAGHICEK --- ---
    KILIAN: Eneagram si pry vymyslely jednicky. Eneagramy maji sve koreny jiz ve starovekych posvatnych textech sufiju.. :-) Patrne to znamena, ze pri potlachu u ohne pred davnymi a davnymi casy nejaci jezdci na velbloudovi, sedici na hromadach uschleho velbloudiho trusu, stourali klacikem v pisku a nakreslili osobnostni diagramy.. a proto je treba eneagram brat patricne vazne :-))
    KILIAN
    KILIAN --- ---
    ALBERTO: Mel jsem na mysli kořeny...
    Od pana Googla. :-)
    Napriklad zminka http://www.enneagramspectrum.com/articles/history.htm
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Kilian: i bez tech transsaturnskych planet je astrolog. system tradicni astrologie v podstate nezmenen od antiky, dodnes se odvolavaji na ptolemaia apod. pridani 3 planet nezmenilo system, jen se to trochu doladilo. ale todle tema sem precijen mocnepatri.

    a odkud to vis, ze je enneagram tak stary?
    KILIAN
    KILIAN --- ---
    ALBERTO: Přesně tak. Já bych ty systémy vůbec nespojoval.
    KILIAN
    KILIAN --- ---
    ALBERTO: S tou "západní astrologii" nesouhlasím. Astrologie, tak jak ji známe dnes, se dá brát posledních pár desetiletí, přesněji od doobjevení posledních planet Uran (1781) a Neptun (1846) a planetky Pluto (1930). Samozřejmě astrologie bez těchto objektů je mnohem starší, ale "západní" astrologii "vytvořili" astrologové nedávno.
    KILIAN
    KILIAN --- ---
    LOOK: Enneagram je stary zhruba 4000let.
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    ALBERTO: taky bych se toho nějak extra nechytala.
    Napadá mě, zda ty planety nejsou dosazeny dle typu - v transformované podobě.

    Já se blíže k astrologii dostala přes symbolon. Dřív jsem nad tím mávala rukou, že je to nesmysl, nějaké horoskopy (viď Bobo). Jenže při bližším pohledu, to dává smysl.

    Tak například podobnost astrologie a enneagramu vidím v onom jedinečném a originálním seskupením aspektů u jedince. Což pak vytváří neopakovatelný originál z každého z nás. Oba tyto směry tohle následují.


    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Myslim ze astrologie tvori v mnoha podobach tak silny proud, ze ma asi malokdo potrebu ji "podpirat" (jeste k tomu enneagramem, ktery je mnohem mene rozsireny a znamy). Spise dochazi k miseni jungianskych psychologickych proudu s astrologii; humanisticka astrologie apod. Nechci tu obhajovat astrologii, jsem vuci ni kriticky, i kdyz se soucastne snazim pochopit ji do hloubky, coz nejde jinak nez praxi. Miseni astrologie a enneagramu mi prijde jako michani jablek s hruskama - asi je to trochu zbytecne a neni to vubec potreba. Oba systemy jsou zcela sobestacne.
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Medvidku :Ty analogie planet s enneagramem podle A. M. Winchestr mi nedavaji skoro zadny smysl.

    Mars - sex, grese a 1?
    Luna a 2 - to ano.
    Neptun (idealismus, transcendence) a 3?
    4ka a venuse trochu ano, ale 4ka je v enneagramu spise neptunska.
    5ka - merkur, to ano.
    6ka - rebelsky uran určitě ne, spíš saturn
    7ka jupiter - mozna
    8 saturn - vzdalene, spis Pluto
    9ka Pluto - nevidim zadnou spojitost s planetou moci

    Je to dost nasilne a vnasi to jen novy zmatek.

    Historie zapadni astrologie saha nejmene do Babylonu. Vzhledem k tomu, ze ji pouzvaly vsechny staroveke civilizace, mozna saha nekam dale do minulosti az k necemu jako Atlantida. Stari enneagramu neznam, ale myslel jsem, ze pochazi od stredovekych sufiu.
    LOOK
    LOOK --- ---
    KILIAN: zajimave, mel jsem za to, ze astrologie je hodne stara. jak je stary enneagram?
    KILIAN
    KILIAN --- ---
    Astrologie je mnohem mladší než Enneagram, takže přímá spojitost není. Na internetu jsou tu a tam, více či méně zdařilé pokusy astrologů o najití souvislostí. Myslím si, že tato snaha vychází z potřeby "podepřít" astrologii.
    BLACKDRAGON
    BLACKDRAGON --- ---
    MEDVIDEK: astrologia je zaujimava polozenim archetypov, povah, rovnako ako tarot... napasuje ta do role a je jedno nakolko na teba sedi alebo nie, zacnes tu rolu premyslat, identifikovat rozne situacie v nej, akoby si sa zachoval, je dobre to pouzivat ako pomocku pre rozvoj, ale brat to ako osud, ci definovanu buducnost, to mi pride hlupe
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam