• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    Tato diskuze je věnována všem, kteří si uvědomují, že slušnost na silnici je velmi důležitá. Nejde o to striktně dodržovat pravidla, jde o to u řízení myslet! Zároveň také těm, kteří pomáhají zachraňovat lidi a odstraňovat následky dopravních nehod.

    Kdo si myslí, že je výborný řidič, a že se mu nemůže nic stát většinou dopadá nejhůře.

    Stop parkovacím zónám v okrajových částech Prahy




    "Provozovatel vozidla zajistí , aby při užití vozidla na pozemní komunikaci byly dodržovány povinnosti řidiče a pravidla provozu na pozemních komunikacích stanovená tímto zákonem."

    rozbalit záhlaví
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    VIRTUALVOID: Ano, v levém jen při předjíždění a objíždění překážky. Takže prostě objíždím překážku, jíž je na D1 nezřídka pravý pruh v délce několika km. Přesně podle pravidel :)
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    VIRTUALVOID: Road Traffic Law nazi! :)
    VIRTUALVOID
    VIRTUALVOID --- ---
    ZVIRATKO: u vas neexistuje pravidlo, ze lave pruhy su len na obiehanie/obchadzanie ? meh.
    GORG
    GORG --- ---
    No já se snažím se nenechat odradit od předjíždění v levém pruhu, i pokud by to znamenalo, že budu dodržovat maximální povolenou rychlost nebo rozestupy. Ne z nějakýho pedantskýho důvodu, ale že prostě třeba tak rychle zrovna jet nechci.
    Jednou mě teda tak myslím taky někdo předjel zprava, i když jsem moc nechápal, kam tam spěchá, protože v tom levém pruhu jela nějaká auta. od kterých jsem si nechával odstup, tak se tam vlepil někomu na kufr no :)
    Tohle moc nechápu, kam ty lidi tak spěchajó tím lepením na kufr, když je to leda pouze riskantní a jinou "výhodu" než peer pressure na toho předtím tam nevidím.
    Podobně když na mě někdo troubil (a následně předjel), když jsem jel v obci maximální povolenou rychlostí.
    Jinak mám ale spíš většinou naštěstí dobré zkušenosti s ostatními řidiči. Přibrzdí a pak si rozjedou znovu tu svou 150 třeba.

    No na té D1 samozřejmě dává smysl jezdit hlavně v tom levém, ale jak píše ZVIRATKO, je nutný ho uvolňovat. Jo je to dobrá silnice.. posledně jsem tam píchnul :) Ale to byl možná jen nějaký šroubek nebo něco na silnici.
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    A já když někoho dojedu tak počkám až dopředjíždí pomalejší auto / kamion počkám až uhne a pak zase akceleruju na svojí rychlost. Od toho mám 206/310kW auta že to člověk nemusí rozjíždět jak svýho času felicii 1.9D
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    RALI: ja to plne chapu, taky na D1 jezdim v levym. Ale mam oci na stopkach a kdyz vidim ze me nekdo dojizdi tak mizim do pravyho. A opravdu se mi nestava ze by me nekdo dojel a rovnou me bral zprava.
    RALI
    RALI --- ---
    ZVIRATKO: kolikrat to zkousim jet v pravym, ale po par ranach, kdy mam pocit ze mi tlumice vystreli na mesic se zaradim do levyho a jen uhejbam rychlejsim. (napr na hradecky Jirny - Stary vestec jedu velice rad v pravym:))

    SITH: jo tam stabilne jedu 130 uplne pravym, nebot je zcela prazdnej. A co me teda hlava vubec nebrala, kdyz bylo nahorere pred rudnou to zuzeni, kolona az pod kopec, ten pravej byl stejne celej uplne prazdnej, takze jupiiii az nahoru :)
    MVEK
    MVEK --- ---
    Hloupý dotaz, trochu mimo, ale lepší téma jsem tu nenašel, které by se víc věnovalo dopravní situaci.

    Jak to vypadá letošní léto kolem Červenohorského sedla? Vidím, že stále je tam uzavírka (do listopadu), takže by mě zajímalo, jestli se tam objevují velké kolony a pokud je mi to jedno, je lepší si vybrat na dovolenou jinou destinaci než Jeseníky (jak na příjezd/odjezd, tak na nějaké to popojíždění kolem, co nebude dostupné vlakem/autobusem/pěšky), nebo je to problém jen kolem špičky a jinak v pohodě, pokud zrovna nepotřebuju z jedné strany uzavírky na druhou, kdy je to třeba objet velkým obloukem přes Jeseník...
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    Po predjizdeni se ma ridic zaradit vpravo. Pred zmenou jizdy musi ridic blikat. Kdyz predjedes kamion a blikas doprava tak te nikdo podjizdet nebude. Kdyz blikat nebudes a uz jsi pred kamionem tak se nediv ze te nekdo predjizdi.
    Ze je pravej pruh jak schodiste je sice pravda, ale nic to nemeni na tom ze v levym se ma predjizdet.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    HAMSTER: Přesně
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    PNXNTDD: Zařazuj se včas a ne až toho za sebou donutíš brzdit a nebudeš mít problém, stačí občas kouknout do zrcátka. Já zas nevím, co je to za trend, že všichni jedou v levým pruhu a když jedeš rychlejc a chceš předjíždět, musíš auto před sebou dojet, zpomalit na jeho rychlost a až pak tě ten člověk pustí. Zrychluju a zpomaluju jak kokot na prakticky prázdné dálnici, už mě taky napadlo, že pojedu tím volným pravým pruhem a nebudu to řešit....

    Takže prostředníčkem si ukazuj co chceš, ale uhni...
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Ja to nikdy nedelam, coz a vede k nasiracim situacim, rada aut jede v levym 110, a ja v uplne prazdnym pravym 130 -140. Podjizdet je nechci, blokovat oba pruhy taky ne, takze nezbyva nez zpomalit na tech jejich 110, zaradit se do levyho, a doufat, ze ti zdrzovaci casem prozrou. Pak je predjet, a zpet 130 v pravym, je-li to mozne. A do zpetneho zrcatka kouknu kazdych 5-10 vterin, na dalnici je to imho nutnost.
    SITH
    SITH --- ---
    PHAILO: jj, s těma třema pruhama viz to stoupání od Loděnice do Prahy :)
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    PNXNTDD: Já to dělám, protože mě nebaví strážci tradičních hodnot okupující levý. Jen za situace, kdy dotyčný má zjevně příležitost jet do pravého, ale prostě jede vlevo a nikdo ho přece nemá co předjíždět. Stejně tak na třech pruzích, kde se jezdí jen středem a vlevo. Stává se mi to prakticky denně.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    ADMIX: a nebo budou a rozmysli si to. Tomu se rika dvojita vyhra :-).
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    Ja podjizdim bezne, ale ne v takovejhle rychlostech :D Jestli kontrolujes pravy zrcatko nez zmenis pruh, tak delas to co mas a vic bych to neresil, muzes akorat doufat ze se ti postesti potkat policejni ochcavku zrovna v momente, kdy te bude nekdo podjizdet 180, a oni nebudou uz zamereny na tebe :D
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    PNXNTDD: Ono záleží hodně na konkrétní situaci. Pokud někoho ve 160 předjíždíš, tak bys měl pár vteřin (no dobře, tak trochu víc...) dostat šanci se zařadit vpravo. Kdybys to neudělal, pak by tě měl dotyčný probliknout a kdyby to nefungovalo, tak decentně zatroubit. Pokud bys jel pořád vlevo, tak potom bych se nedivil, že tě bude předjíždět vpravo. Ale to snad není tvůj případ.

    Jiná situace by byla, kdybys tam jel sám a nechl ho dojet až k sobě, přesto, že bys ho mohl vidět za sebou už dávno předtím. Asi by bylo lepší hned přejít do módu "Německo", kde může kdykoliv (i ve tvých 190ti) přijet někdo rychlejší a víc sledovat provoz za sebou.
    Každopádně - rovnou předjíždět vpravo (abych nedejbože nemusel přibrzdit), je docela nebezpečná prasárna.
    PNXNTDD
    PNXNTDD --- ---
    LOPIK: Prostě v tom automatismu jízdy po dálnici s tím tak nějak nepočítáš a akorát tě to pak vyleká a nasere.
    PNXNTDD
    PNXNTDD --- ---
    LOPIK: Já jsem si jich všimnul v zrcátku, o to nejde, jde o to že třeba zrovna předjíždíš kamion co jede v pravým, mrkneš do zrcátka, vidíš za sebou v nějaký ideální vzdálenosti blížící se auto, jedeš si dál levým, počítaje s tím, že za sebou máš pořád to auto, chceš mu teda uvolnit místo a zařadit se do pravýho a najednou kokotek už tě v tu chvíli prostě předjíždí zprava. A ruku na srdce, jak často se na dálnici díváš do pravýho zrcátka? Já teda jenom když se zařazuju zpět do pruhu ale jinak z 75% častěji kontroluju levý a prostřední.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    A na co že si to teda stěžuješ? ;)

    Já si moc neumím představit, jak jedeš normálně po dálnici a každou čtvrt hodinu tě někdo předjíží zprava ve stošedesáti aniž by sis ho všimnul v zrcátku.. kokoti to jsou ale každopádně..
    PNXNTDD
    PNXNTDD --- ---
    A na otázku proč nejedu stabilně 160 v pravým je odpověď asi taková, že pravej je zaprvý vždycky mnohem víc v povrchové úpravě "schodiště" než levej a je to furt samej kamion.
    PNXNTDD
    PNXNTDD --- ---
    Musím si postěžovat, ale to je jako teď nějakej trend předjíždět zprava na dálnici ? Na D1 se mi to dnes stalo během 100km asi třikrát a to jsem jel třeba 160 v levým pruhu, najednou se za mnou někdo přiřítí 180 (pokaždý česká spz) ani mi nedá šanci zařadit se vpravo a dát mu prostor a lup to pravým kolem mě. Jako poprvý jsem si řek, no jo kokotek... ale když to bylo potřetí tak už mi to nedalo a řidiče jsem dojel a slušne jsem mu vztyčeným prostředníčkem ukázal, že je fakt jednička. Pak se asi posral a ujel... Jako narážím na situaci kdy se slušně zařazuješ do pravýho a debilek tě předjždí zprava ve 180-200km rychlosti. Jako stát se mi taková nehoda tak týpka na místě asi vyliskám.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam