• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    PATISLAV: Ono to tak ale není :)

    Piktokoridory-
    Piktokoridor pouze naznačuje doporučený průjezd cyklistů v pruhu. Z přítomnosti piktokoridoru neplynou žádná práva nebo povinnosti. Piktokoridory se v Praze zpravidla kreslí tak, aby vás v pruhu mohlo osobní auto předjet bez problémů. Nákladnímu autu nebo autobusu ale budete muset uhnout; jedete-li podél parkujících aut, nezapomeňte zpomalit tak, abyste dokázali zareagovat na otvírající se dveře nebo chodce vyskakující do vozovky zpozua aut.

    Piktokoridor nicméně psychologicky funguje: drží osobní auta více vlevo a jejich řidiči jsou předem upozorňováni na možnou přítomnost cyklisty.

    Piktokoridor v křižovatce, šikmo přes pruh nebo v tramvajových kolejích naznačují doporučený a možný průjezd cyklistů. Pozor: piktogramy vám nedají žádnou přednost! Vedou-li tedy piktogramy do středu pruhu, znamená to jen, že je vhodné zařadit mezi auta, ale pozici v koloně už si musíte vyjednat sami.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    SPM: Zajimavy, to jsem netusil (myslel jsem, ze je to vyznaceni smeru jizdy). Tak snad aspon cyklisti vedi.
    SPM
    SPM --- ---
    MVEK: tohle značení akorát řiká, že tam někde dál je cyklostezka... tj. žádnou cyklostezku to neznačí, je to značení úplně o ničem, jenom se někdo napakoval za čmárání na silnici.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    RALI: Konkrétně k plánování obecně takhle: http://prahounakole.cz/serie/planovani/ rozborky konkrétních případů v Praze pak hlavně v historii zde: http://prahounakole.cz/category/fakta/
    RALI
    RALI --- ---
    CAIDEL: ok, dik za odkaz :)
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    RALI: Poněkud přesahuje rámec tohoto klubu (i mou konkrétní odbornost), ale třeba na prahounakole.cz mívají k jednotlivým cyklopředělávkovým akcím obvykle dost slušné rozbory co by a jak šlo dělat lépe (včetně inside náhledů do konkrétních rozhodovacích procesů na příslušných komisích a odborech).
    MVEK
    MVEK --- ---
    THE_MIRACLE: Jo, tohle značení, tak to je velký výsměch.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Vím že to je totálně idealistický názor, ale nejsmutnější na tom je, že by se všechny skupiny mohli mít lépe, kdyby se neustále jedna nesnažila využívat svého vlivu k tomu, aby ochcala tu druhou, ale to už je trochu filozofování.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    THE_MIRACLE: to by si pak ani urednici ani cykloaktivisti nemohli naplnit KPIcka...
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    ZVIRATKO: nebo třeba nestavět píčoviny :-)
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    cykloklika volala po cyklopruzich, jenze na ne neni misto
    takze aby se jim zacpala huba tak se nakreslily cyklopruhy i na mistech, kde je efekt 0 prd

    vysledek - cykloaktivisti muzou ukazovat ze neco delaj
    urednici muzou rikat ze podporujou cyklodopravu
    bezny uzivatel (vsech 5) jsou porad stejne nasrany

    uz vidim jak se v praze hleda misto pro novou komunikaci, stacilo by neco zbourat, ne?
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    MVEK: Je tam toto značení:

    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    RALI: To už vypadá přeci jen rozumněji...
    MVEK
    MVEK --- ---
    THE_MIRACLE: A co konkrétně by tam teď mělo být? Jako ten pravý pruh změněný na BUS, kolo, taxi? Nebo se tam podařilo vecpat dva pruhy a úzký pro cyklisty?
    A na dříve ukazovaném obrázku byla i přerušovaná čára, takže nejen symbol kola (ale ano, představoval bych si velmi častý symbol kola v červeném poli, nebo červené pole po celé ploše, jako to někde bývá).
    RALI
    RALI --- ---
    THE_MIRACLE: u masarycky to maji reseny takto
    Mapy.cz
    https://mapy.cz/letecka?x=14.4335209&y=50.0872141&z=20&pano=1&source=pubt&id=15212549

    moc to neni videt, ale je tam pruh hned u chodniku pro cyklouny, pak pakrkovaci a pak normalni silnice.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    MVEK: Pokud se nepletu, tak teď je ten pruh naznačen třeba zde:

    https://www.google.cz/...h%3D100%26yaw%3D280.85077%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i13312!8i6656?hl=cs

    Upřímně, opravdu chce někdo dobrovolně jet na kole po této ulici? A pokud tedy už z nějakého, naprosto mimořádného důvodu po této šílenosti jet musím, tak asi mi hodně pomůže, že tam je po 10 m vymalován obrázek kola.
    RALI
    RALI --- ---
    THE_MIRACLE: Z prirovnani k tvorbe pruhu pro cyklisty na stavajicich komunikac, jsem to tak pochopil, nejspis blbe, tak se omlouvam.


    CAIDEL: tak jsme se shodli, ze to neni idealni reseni a vesmes je to jen mala domu spojena s bodama v predvolebni kampani.

    Tak ted navrhy jak to udelat lip. A prosim ne obecna reseni ale konkretni, treba u tech google odkazu. :)


    me zase treba pripada uplne zbytecna znacka STOP
    MVEK
    MVEK --- ---
    THE_MIRACLE: Jo, tak tahle místa jsou určitě nesmysl. Vybavil jsem si jen místa, kde není podélné parkování (za pruhem).
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    CAIDEL: Díky, lépe bych to neřekl. Všeobecně mi zkrátka připadá naprosto trotlovské, dělat pruh pro cyklisty mezi pruhy pro auta. Tzn. v tomto případě mezi jízdním pruhem a pruhem pro parkování. Logicky tam totiž bude poměrně velký pohyb aut. To, že se pruh využívá jako nouzové parkoviště pro krátkodobé zastavení je sice špatně, ale naprosto to chápu.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    RALI: Jel bych od těch aut dost daleko. Jenže to by každý řidič chápal, zatímco teď bych jel někde na hraně cyklopruhu a každý by mi nadával, proč nejedu v něm, žeáno. A k tomu, že tam nikdo z principu nevjede - nooo, i na tom screenshotu z googlemaps je vidět, že tam kvůli parkování naopak někdo vjíždí každou chvíli, k tomu si představ to, že tam někdo každou chvíli (logicky) postaví dodávku na blikačky kvůli vykládce zboží a tak.

    Opravdu z toho vyjde to, že se kvůli tomu pruhu může situace klidně i zhoršit (jak zmiňuje THE_MIRACLE - falešná bezpečnost) stálo to dost peněz. Navíc tím budou hned cyklisty mlátit po hlavě (máte pruh, tak co si stěžujete!)

    Za mě by bylo lepší, kdyby tam nebyl, protože pak se o svou bezpečnost postarám tak nějak sám (zaberu si místo tak, aby to pro mě bylo bezpečné), teď jsem nucen pruhem do něčeho, co třeba bezpečné není.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam