• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    Tato diskuze je věnována všem, kteří si uvědomují, že slušnost na silnici je velmi důležitá. Nejde o to striktně dodržovat pravidla, jde o to u řízení myslet! Zároveň také těm, kteří pomáhají zachraňovat lidi a odstraňovat následky dopravních nehod.

    Kdo si myslí, že je výborný řidič, a že se mu nemůže nic stát většinou dopadá nejhůře.

    Stop parkovacím zónám v okrajových částech Prahy




    "Provozovatel vozidla zajistí , aby při užití vozidla na pozemní komunikaci byly dodržovány povinnosti řidiče a pravidla provozu na pozemních komunikacích stanovená tímto zákonem."

    rozbalit záhlaví
    NE7RA
    NE7RA --- ---
    GRANTORINO: ja ridil a ridim spise starsi vozidla - nevim jak je to v tech novejsich - ale zpetna zrcatka maji takovou packu na spodni strane - tou odklonis tu reflexivni vrstvu a ono to pak neoslnuje
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    MUADDIB: no davam to primo do kontextu konkretniho, co mam na mysli.
    pokud musim odclonit zrcatko, protoze me zezadu sviti prednima mlhovkama pres zrcatka primo do ksichtu neprijemne, tak si myslim, ze to uz neni subjektivni pocit nasrani pro nasrani.
    jinak nejsem ten nasravaci typ, vzdycky si rikam, ze pro me je hlavni dorazit v klidu a bezpecne domu a nezdrzuju provoz
    SPM
    SPM --- ---
    Ono je to navíc taky o tom, kde člověk jezdí... mně tohle štve nejvíc při dojezdu domů, kde poslední úsek cesty je okreska, neosvětlená. A v zimě tam člověk jezdí za tmy v době, kdy je tam ještě silný provoz. Kdybych měl za tmy jezdit jenom po městě, tak je mi to úplně jedno - v tom osvětleném městě nějaký rozhozený světlo nebo mlhovka poznat fakt není...
    VINC
    VINC --- ---
    Taky mi vadí svícení především SUV do bočních zrcátek, jako vim, že na světlo reaguji trochu víc než ostatní. Ale nepřijde mi to zase uplně normální, že svítěj tak vysoko, že se mi to odráží v bočních zrcátkách. Zpětný neřešim, tam je automatika. Když na mojem autě (focus 2008) pošteluju světla uplně co nejvíc nahoru, tak stejně nesvítim do zpětných zrcátek předemnou jedoucího auta. Stejně tak pokud jede takové auto proti tak si myslim, že má dálkový a pak vidim prd.
    SPM
    SPM --- ---
    VYWERN: jo, jasně a to že mě některý auta oslňujou tak, že na okresce prostě už nevidím kam jedu, je asi taky můj subjektivní pocit. Asi teda přestanu zhasínat dálkovky na auta, který oslňujou - to bude taky jenom jejich subjektivní pocit, že já je oslňuju.
    VYWERN
    VYWERN --- ---
    SPM: tva realna zkusenost je pouze subjektivni pocit, ktery nic nedokazuje. Tvrdit pak na zaklade jen tohoto pocitu, ze auta z vyroby maji chybne nastavena svetla, je nesmysl vycucany z prstu = tzn. kategorie hospodskych reci.
    SPM
    SPM --- ---
    MUADDIB: jenže když máš to DLR světlo spolu s mlhovkou žárovkou v jednom světlometu, jako to má třeba superb II, tak jaksi neovlivníš to, kam ti to světlo svítí. Protože vždycky klopíš celý ten světlomet. Nevim jakej argument je pořád s tou zdí, ale vidím, jak jsou ty mlhovky přidělané na mém autě, že protijedoucí auta se nepotkávají jen z pár metrů na rovině a že prostě za tmy a deště ty mlhovky oslňují podstatně víc, než ty hlavní světlomety.
    SPM
    SPM --- ---
    VYWERN: takže reálná zkušenost jsou hospodský kecy... co mám udělat víc - zastavit ho, rozestavit kužely a pozvat geodeta aby to změřil, abys to měl podložené? :-)
    JAKUMIN
    JAKUMIN --- ---
    MUADDIB: uplne nevim proc tohle resime, tj. jak moc to oslnuje/neoslnuje. Nechapu jaky ma prinos mlhovka ve dne, jeste pri pusteni potkavacich svetel, bez mlhy.
    Je to ze zakona zakazany, nevidim zadny prinos,aby stalo za to to umyslne porusovat.
    MUADDIB
    MUADDIB --- ---
    SPM: zajímavý argument... proč se nepoužívaj legendární H4, žejo... ušetřilo by se na žárovce (lol)

    Ale k věci... ano o tom mluvím... mlhovka svítí "dolu" (nevim jak ty vaše, ale u mejch aut to tak vždy bylo) zatímco význam světel pro denní svícení je... chvíle překvapení... aby byli dobře viditelné (i při poměrně nízkém světelném výkonu) zejména i pro protijedoucí automobily (a také např. stojící lidi a řidiče náklaďáků) takže jejich profily světelných kuželů jsou "posunuté" poměrně dost "nahoru" (nebo spíše do všech směrů) oproti mlhovkám...

    Fakt doporučuju tu zeď, nebo stojící auto na temné silnici ...

    Koneckonců... to že se právě mlhovky (a ne žárovky pro denní svícení) používaj v nízkých rychlostech při nasvěcování křižovatek má také svůj význam...
    VYWERN
    VYWERN --- ---
    SPM: aha, takze hospodske reci, jsem si myslel :)
    PNXNTDD
    PNXNTDD --- ---
    Hlavně taky dost záleží jakým autem jezdíš. Jestli máš vysoký suv, tak tě asi mlhovky neserou, protože ostatní vidíš z výšky. Naopak když jedeš autem co je nízký a potkáš suvéčko s mlhovkama v noci tak to fakt není příjemný.
    SPM
    SPM --- ---
    MUADDIB: no, některý auta mají třeba továrně v předních mlhovkách udělaný světla denního svícení. Jako že fakt v tom reflektoru jsou dvě "žárovky" - jedna pro mlhovky, druhá pro DLR. Myslíš že by v dnešní době šetření na všem tohle udělali a nesvítily by tím mlhovkovým světlem furt kdyby to fakt bylo jedno a neoslňovalo to?
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    MUADDIB: Na mokru to asi někoho může oslnit, ale jde asi spíš o ten pocti nasrání :)
    MUADDIB
    MUADDIB --- ---
    GRANTORINO: Chmmm... zajímavá projekce...

    Nikoli... jen by mě zajímalo... do jaké míry (skutečně) zapnuté přední mlhovky protijedoucí řidiče oslňují a do jaké míry je spíše jen "serou"...

    (Viz podobný psychoefekt jako když vy jedete po dálnici 125 tacho, někdo vás velmi rychle předjede, tak do jaké míry je to "zasranej nebezpečnej požírač matek s kočárky a silniční pirát" nebo zda je to jen člověk, který spěchá, má k tomu důvod a beztak tím nikoho neohrožuje...)
    SPM
    SPM --- ---
    VYWERN: s těch aut co mě oslňujou je poměrně dost celkem nových. Takže buď se tomu rozjebe naklonění světla nebo tomu blbě reaguje automatika nebo něco takovýho... dost možná to první, často to vidím třeba na dálnici když je za mnou, kde jedno světlo mu svítí normálně a druhý oslepuje jako kráva... Pak jsem jednou za sebou měl taky exota, kde jsem fakt myslel, že má dálky, když mě předjel, tak to byla škodovka s Fkovou RZ, takže nějaká testovací jízda na novém/neprodávaném autě...

    DANYSEK: jn, tak jim to maj zkrátit, když se to stačí rozjebat dřív než 4 roky... hlavně že staršim autům chtějí STK zkrátit na rok, zatímco půlka dnešní produkce se rozsype do té první návštěvy...
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    MUADDIB: jakože chceš obhajovat použití mlhovek v Praze v popojíždějící koloně třeba na mimochodem osvětleným Barrandovským mostě?
    VYWERN
    VYWERN --- ---
    SPM: nejake blizsi info o tom, ze nova auta maji svetla z tovarny chybne nastavena? Nebo jen hospodske reci? :)
    MUADDIB
    MUADDIB --- ---
    A nevadí vám BTW že ostatní auta v noci vůbec používaj jiná, než obrysová světla?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    SPM: tak ono kdyz auto vyjede z fabriky, tak prvni navstevu STK mas az za ctyri roky...
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    tady mi to připadá vysvětlené docela jasně/ teda nic o tom, že by měl svítit až poslední v řadě tam nčtu...
    Mlhovky patří do mlhy!
    http://www.ibesip.cz/cz/pro-media/212-mlhovky-patri-do-mlhy
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam