• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    Tato diskuze je věnována všem, kteří si uvědomují, že slušnost na silnici je velmi důležitá. Nejde o to striktně dodržovat pravidla, jde o to u řízení myslet! Zároveň také těm, kteří pomáhají zachraňovat lidi a odstraňovat následky dopravních nehod.

    Kdo si myslí, že je výborný řidič, a že se mu nemůže nic stát většinou dopadá nejhůře.

    Stop parkovacím zónám v okrajových částech Prahy




    "Provozovatel vozidla zajistí , aby při užití vozidla na pozemní komunikaci byly dodržovány povinnosti řidiče a pravidla provozu na pozemních komunikacích stanovená tímto zákonem."

    rozbalit záhlaví
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    DIVA: nepredvidatelne je, ze ti nekdo zaslapne brzdu na sedmdesatce, kdyz pred nim nic neni. nikdy se ti to nestalo, jo?
    DIVA
    DIVA --- ---
    Kdyz vidim vprostred rychleho useku brzdove svetla, neni to nic tak zmatecneho, proste brzdim, kdyz prudce tak s ctyrblinkrem. Nepredvidatelne je tam co?
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    TRISSIE: kdo tady kvili? normalne jsem napsala dotaz, kdo je na vine v tehle neprehledne situaci a ty mi tu podsouvas nejaky kvileni a ten zbytek opakovani donekonecna te same myslenky si muzes odpustit, to vim taky. rikam ti, ze tam nebylo videt. kdyz nekam nevidis, tak to asi nemuzes predvidat, zvlast kdyz ta situace podle pravidel ma byt jednoznacne resena uplne jinak.

    kdyz si treba zacne nekdo projizdet krizovatku na cervenou, tak ja to mam predvidat a vjizdet do krizovatky, abych ubrzdila pripadnou srazku?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GRANTORINO: ty jsi ten, kdo tu kvílí, že musel něco řešit "nečekaně" - řidič, který je vyježděný, přemýšlí a všímá si okolí, ví, že na křižovatkách se mohou dít různé nečekané situace, a to bez ohledu na to, jaká je v místě povolená rychlost.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    TRISSIE: hele, kdyby mu tam vjelo modre auto, tak je v jeho pruhu, to druhe uz by nezastavilo. takze ne, to by se asi vubec toho druheho pruhu netykalo, pokud bychom se uz nezborili.
    jako predvidat jeste, co se deje v druhem pruhu vedle tebe, kam nevidis , to by musel mit clovek nejakou superschopnost videt skrz dalsi auto.
    ubrzdit abych zastavila na miste jo? prosimte, nesnaszte se mi tu furt argumentovat tim, ze mam byt schopna zastavit na miste na rychle komunikaci s vyssi povolenou rychlosti.
    TRISSIE: a tohle je uplne mimo, nikdo nic takovyho rekl a jak vidis, tak jsem to ubrzdila normalne, takze tvoje dedukce je uplne mylna. nic takovyho jsem nerekla, takze mi tu laskave nepodsouvej svoje dojmy, dekuju
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GRANTORINO: a jinak, rozčilování se nad tím, že někdo jiný vcelku zbytečně vytváří nepředvídatelnou situaci, je OK.
    zazdít to přiznáním, že jezdím tak, že na nepředvídatelné situace téměř nedokážu reagovat, je ovšem znakem nepříliš dobrého řidiče.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SPM: "blbne" takhle od začátku... ale zeptám se kamarádky, co má Zafiru taky.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GRANTORINO: a kdyby tam zastavil proto, že to modré auto ignorovalo přednost a vjelo tam, nebo se tam objevil člověk (od té doby, co jsem potkala v noci černě oblečeného muže přebíhajícího Pražský okruh mezi Běchovicemi a Černým mostem, uprostřed polí, jsem úplně přestala věřit na lidskou inteligenci), tak uděláš co?

    Ty nemáš co soudit, jestli ten před tebou má nebo nemá zastavovat. Ty máš jezdit tak, abys to ubrzdila.
    SPM
    SPM --- ---
    TRISSIE: možná ještě zkusit u někoho jinýho se stejným autem, jestli se to chová stejně :-) Možná je jenom vychozená a mohlo by pomoct ji vyměnit za nějakou z vrakáče.

    Jo jinak ohledně blinkrů jsem zažil fakt krásnou věc na Octavii 2; už se to na tom autě stalo asi 3x. Blinkrová páčka u ní zjevně není jenom páčka, ale je to sofistikovaná elektronická kravina. Takže patrně místo toho, aby někde sepla nějaký kontakt, když se na ní hmátne, tak to nejspíš po canu posílá informace. No a už 3x se na tom stalo, že se to jaksi posralo; když se páčka dala doprava, tak neblikalo nic, když se dala doleva, tak auto začalo blikat doprava. Úplně naprosto vynikající chování. Zvlášť když to naposled bylo na barranďáku :-D Po vypnutí a zapnutí zapalování to začne fungovat normálně :-)
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ZVIRATKO: bezduvodne zastaveni, na tu situaci z meho uhlu pohledu nebylo videt, takze jsem to nemohla predvidat a jo, ja to stihla, ale byla jsem dost zaskocena... je to dlouha silnice, kde je sedmdesat.
    ja mam dojem, ze si ti ridici neuvedomuji, ze timto "davanim prednosti" vytvari chaos.
    HANZO: no obecne jo, ale kdyz ti zastavi znicehonic na sedmdesatce, s tim, ze pred nim nic nejede, ani se tam nic nedeje, tak docela cumis :)
    proste musis porad predvidat, ze je nekdo debil
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SPM: u té Zafiry je přechod přes neutrální polohu takový "hladký" - u jiných aut, která jsem řídila, to do neutrální polohy "zaskočilo".
    Řekla bych, že to bude další věc, kterou budu při vybírání auta kontrolovat, akorát že naše požadavky už jsou natolik limitující (šestičlenná rodina), že v tomhle už si fakt vymýšlet nemůžu.

    ale s tou zpátečkou je to teda taky radost.
    SPM
    SPM --- ---
    TRISSIE: Tak to se občas stane všude. Občas některé ty konstrukce jsou zvláštní... mě nedávno při čekání fronty na benzinku vyděsil ten přede mnou. Vždycky při tom popojíždění se mu rozsvítily zpátečkový světla. Pak mi o chvíli pozdějš došlo, že já dělám úplně to samý, protože u automatu se přes tu zpátečku voličem musí přejet a světla to narozdíl od řazení rychlosti rozsvěcí hned :-D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SPM: já mám na Zafiře tu středovou polohu tak blbě, že při manuálním vypínání blinkrů mi to občas skončí na blinkru na druhou stranu :-(
    vypnutí kontroluju, ale holt z toho manuálu občas zezadu vypadám jak debil, když střídám blinkry.
    SPM
    SPM --- ---
    DAVETESS: No, já si na to třeba dávám pozor a hlídám si to a eventuelně vypínám (případně v problémových křižovatkách kde vím, že se to stává, ten blinkr nearetuju, ale držím jenom v mezipoloze). Ale jak jsem viděl - u některých aut to cvakání je tak tiché, že ho fakt neslyšíš. Kontrolka zase záleží kde je umístěná a jak sedí řidič - na jednom svym autě mi to vychází tak blbě, že zrovna ty kontrolky blinkrů mám schovaný vrškem věnce volantu. Takže když vezmu co po silnici běžně jezdí za játra, tak mě vůbec neudivuje, že to někdo zapomene vypnout :-D Paradoxně mě to možná víc překvapuje u těch motorek - tam tím, že to musíš ručně vypnout pokaždý, bych čekal, že si na to pilot tak zvykne, že to dělá automaticky...
    KRUPAN
    KRUPAN --- ---
    ale jak to funguje v praxi, to nemam zkusenosti :)
    KRUPAN
    KRUPAN --- ---
    HANZO: tohle je bezduvodny zastaveni na komunikaci a je to dle myho jasny poruseni plynulosti. podobny je to se zastavenim na oranzovou. ty mas proste zastavit na cervenou a ne na oranzovou. a upozornovali nas na to x krat na skoleni ridicu. je par situaci, kdy by meli nest nasledky oba a ne jen ten, co to nakouri zezadu
    HANZO
    HANZO --- ---
    KRUPAN: určitě? mám pocit, že jen nedodržení bezpečné vzdálenosti... kdo bourá zezadu je vždycky viník
    KRUPAN
    KRUPAN --- ---
    GRANTORINO: rekl bych, ze oba by jste meli byt na vine. ty za nedodrzeni bezpecne vzdalenosti a on za neco proti plynulosti sil. provozu
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    GRANTORINO: pokud bys mela kamerovy zaznam a ten ridic to opravdu zadupnul, tak by to prinejlepsim byla jeho spoluvina (u tebe nedodrzeni bezpecne vzdalenosti).
    Oni se samozrejme dopousti prestupku proti plynulosti provozu...
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Dneska rano jsem musela brzdit za autem na hlavni, kde je sedmdesatka a dve auta (cervena auta) se rozhodla svevolne, ze daji prednost autu, co odbocuje (modre auto). Musim rict, ze jsem to na sedmdesatce necekala, ze tam dve auta zabrzdi a musela jsem slapnout na brzdu dost necekane.
    Otazka ciste teoreticka; kdo by byl na vine, kdybych to (zelene auto se zlutym krizkem) nabourala do cerveneho auta vravo, ktere z niceho nic nepredvidatelne na hlavni se sedmdesatkou zabrzdi?
    Kdyz si hlidate pruh vpravo, tak fakt necekate, ze v levem pruhu nekdo zacne davat prednost a auto vedle nej se rozhodne taky a je to teda otazka nekolika metru a par sekund na vyhodnoceni dost netypicke situace.
    Zajimalo by me, jestli si ti dva cerveni uvedomuji, ze vytvari situaci, ktera je uplne zbytecna, protoze klidne mohli projet a on by potom odbocil. Nesnasim tohle porusovani pravidel, ktere vytvari chaos a potencialni autonehodu :(


    ARMADILLO
    ARMADILLO --- ---
    HANZO: Nemusí
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam