• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    GRANTORINO: pokud bys mela kamerovy zaznam a ten ridic to opravdu zadupnul, tak by to prinejlepsim byla jeho spoluvina (u tebe nedodrzeni bezpecne vzdalenosti).
    Oni se samozrejme dopousti prestupku proti plynulosti provozu...
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Dneska rano jsem musela brzdit za autem na hlavni, kde je sedmdesatka a dve auta (cervena auta) se rozhodla svevolne, ze daji prednost autu, co odbocuje (modre auto). Musim rict, ze jsem to na sedmdesatce necekala, ze tam dve auta zabrzdi a musela jsem slapnout na brzdu dost necekane.
    Otazka ciste teoreticka; kdo by byl na vine, kdybych to (zelene auto se zlutym krizkem) nabourala do cerveneho auta vravo, ktere z niceho nic nepredvidatelne na hlavni se sedmdesatkou zabrzdi?
    Kdyz si hlidate pruh vpravo, tak fakt necekate, ze v levem pruhu nekdo zacne davat prednost a auto vedle nej se rozhodne taky a je to teda otazka nekolika metru a par sekund na vyhodnoceni dost netypicke situace.
    Zajimalo by me, jestli si ti dva cerveni uvedomuji, ze vytvari situaci, ktera je uplne zbytecna, protoze klidne mohli projet a on by potom odbocil. Nesnasim tohle porusovani pravidel, ktere vytvari chaos a potencialni autonehodu :(


    ARMADILLO
    ARMADILLO --- ---
    HANZO: Nemusí
    HANZO
    HANZO --- ---
    Nevíte, jestli bus musí jet povinně ve vyhrazeném pruhu?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    DAVETESS: tak porad muze mit tak nahlas pustenou muziku, ze blinkr neslysi... nebo naopak ma rad ticho a i cvakani blinkru ho jen rusi :D
    DAVETESS
    DAVETESS --- ---
    SPM: Tak sakra vždyť jim bliká na palubce kontrolka blinkru a cvaká to! Občas mám pocit, že jsou někteří řidiči úplně nesvéprávný. Zapomenou vypnout mlhovky, zapomenou vypnout blinkr....
    Dobrý jsou taky ti, co ten blinkr zapomenou zapnout. Nebo se na to prostě vykašlou.
    SPM
    SPM --- ---
    RALI: otázka jestli je to lepší nebo horší :-) Auta to sic vypínají, ale když se tím volantem otočí málo, tak to nevypne. A když je pak rovná cesta, tak to může zůstat dost dlouho; zvlášť když si řidič zvykne na to, že se to má vypnout a nemusí to dělat ručně... a už jsem řídil auta, kde ten zvukový signál byl tak slabý, že za jízdy nebyl prakticky slyšet...
    RALI
    RALI --- ---
    SITH: a bacha u motorek, tem se to automaticky nevypina (alespon u vetsiny) a vidam to kazdou chvili. Me to trvalo prvni sezonu snad celou, neu jse si na to zvyknul a ted je vypinan preventivne, i kdyz neblikam, proste kdykoli si na to vzpomenu, preventivne vymacknu.
    FELCARKILLER
    FELCARKILLER --- ---
    SITH: od ty doby co jsem poznal kolegu, kterej dokaze nechat blinkr blikat treba dvacet minut aniz by nekam odbocoval, na blinkry ostatnich se nespoleham :)
    SITH
    SITH --- ---
    Me se teď stala nepříjemná věc. Ve městě, stojím a čekám na vedlejší, zleva po hlavní přijíždí auto. Bliká doprava, tj ke mě a zpomaluje. Tak si řeknu ok, bude odbočovat a vyjedu na hlavní. Chlap na to dupne, ja taky, koukáme na sebe a pak mu naznačím že stále bliká. On to zkontroluje, mávne na mě a pustí mě. Nepříjemná situace, standardně tam takhle nevjedu, ale pospíchal jsem. Už si zase příště hezky počkám...
    DIVA
    DIVA --- ---
    SPM: jedna z nejvetsich krizovatek v ostrave, pitoma jak necky, s monitorovanou cervenou, ma tudle situaci. Pri odbocovani na zelenou sipku zataci do tehoz smeru soucasne i protijedouci a prednost nema ten ani ten.
    SPM
    SPM --- ---
    DIVA: ono to taky takhle snad ani nikde neni nastavene... asi pro jistotu :-)
    DIVA
    DIVA --- ---
    ČR zkusí odbočení na červenou. Inspiruje se u Němců, ti ho možná zruší - iDNES.cz
    https://auto.idnes.cz/...na-sipka-odbocovani-vpravo-dm6-/automoto.aspx?c=A181019_102053_automoto_fdv

    Pritom o nasi svetelne smerovce, ze ridici nedava pri odboceni prednost, nevi temer nikdo. A zadnou paniku to nevzbuzuje .)
    MVEK
    MVEK --- ---
    Přiznám se, v týdnu jsem porušil § 15, minul jsem autobus se označením převozu dětí v zastávce Dědinova v Praze. Kdybych to neudělal, možná bych tam stál hodinu, protože měl blinkr doprava, stál na začátku zastávky, ale žádné děti kolem nebyly...
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    Btw mohl by mi někdo nastínit situaci/místo kde kvůli uvolnění místa pro záchranku musím "opratrně projet celou křižovatku na červenou"?
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    RALI: "asi mam problem s tim, ze povazuju lidi za myslici stvoreni"

    Ano a jsme doma, to bude ten problém.

    Zušíme kriminálku? Lidi jsou myslící inteligentní stvoření, proč by páchali zločin? Zrušíme metadonový centra a drop in? Jakej blbec by byl tak blbej aby bral drogy, vždyť to ničí život? Zrušíme rozvody? Lidi nejsou blbý, si rozmyslí než si někoho vezmou, ne?

    Kdyby jsme měli všichni stejnou víru jako ty tak teď žijeme v postapo světě plnym znásilňování a kanibalismu.

    já bych radši ošklivoučky fujky fujky očekával že za volnatem sedí dosta magorů, který se občas chovaj jak "nemyslísí stvoření" odplivl si nad tím jak je společnost špatná a ušetřil pár životů.
    RALI
    RALI --- ---
    MVEK: asi mam problem s tim, ze povazuju lidi za myslici stvoreni, zodpovedne za sve chovani a dej prednost v jizde je jasne vymezujici znacka, co v dane situaci delat. Nevidim, zastavim, vidim nezastavuju, na to preci nepotrebuju stopku.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Ad stopky. ADAMIRa má dobrý argument a jsou místa, kde má STOPka smysl, např.: Praha - Dubeč: https://en.mapy.cz/...0&z=18&pano=1&pid=56578405&yaw=1.257&fov=1.257&pitch=0.237&source=muni&id=4176 , nebo Liběšice: https://en.mapy.cz/...=1&pid=26734005&yaw=0.227&fov=1.257&pitch=0.105&source=muni&id=1900&q=Liběšice
    či když na dálnici chybí připojovací pruh (za snížené viditelnosti se snadno dá přehlédnout, která čára je žlutá a za ní už je průběžný pruh).

    Za diskutabiní považuji např.: (Líbeznice): https://en.mapy.cz/...1&pid=23981863&yaw=6.127&fov=1.257&pitch=0.314&source=muni&id=4176&q=Líbeznice
    nebo přejezd Jenichov: https://en.mapy.cz/...=1&pid=18238476&yaw=1.450&fov=1.257&pitch=0.216&source=ward&id=3998&q=Jenichov - tam přidali i z druhé strany do kopce, a už tam začátečníkovi chcípnul motor, až skončil na přejezdu a v panice mu trvalo dlouho odtamtud vypadnout.

    Bohužel si nemůžu vzpomenout na lepší případ než ty Líbeznice, ale určitě jsem ho viděl. Možná u nějakého obchoďáku...
    MVEK
    MVEK --- ---
    THE_MIRACLE: Nejsem právník a mám s výklady problém, ale paragraf říká:
    (7) Řidiči ostatních vozidel musí vozidlům s právem přednostní jízdy a vozidlům jimi doprovázeným umožnit bezpečný a plynulý průjezd, a jestliže je to nutné, i zastavit vozidla na takovém místě, aby jim nepřekážela. Do skupiny tvořené vozidly s právem přednostní jízdy a vozidly jimi doprovázenými se řidiči ostatních vozidel nesmějí zařazovat.

    Jestliže stojíš na červenou, jede sanitka, a ty popojedeš přes čáru, abys ji pustil, tak je otázka, kam to spadá. Zastavil jsi před čárou, ale pak jsi zastavil vozidlo přes ni, abys pustil vozidlo s právem přednostní jízdy... Hm, možná je to pokus okecání, ale jak říkají ostatní, jde o život, nebo o zabránění škodám atp.
    Na druhou stranu i z toho dovětku toho odstavce je otázkou, jestli tvá varianta nebude právě porušení tohoho odstavce 7, protože to bude považováno za zažazení. A hůř budeš pak dokazovat, že to ale tvůj úmysl nebyl. Oni asi budou argumentovat, že jsi nemohl vědět, že právě jiný směr nemá zelenou a nezpůsobíš ještě větší kolizní situaci.
    Nevím, jestli může snadno vzniknout situace, kdy po projetí té čáry nebudeš stejně pořád jen na přechodu, případně tak, že pár metrů couvneš, na semafor neuvidíš, ale při zelené ti dají vědět auta za tebou houknutím, abys už vypadl, a přitom nikomu překážet nebudeš (leda chodcům).
    FANDANGO
    FANDANGO --- ---
    Jeden z těch dnů kdy celej den prší a člověk jede skoro krokem... protože aquaplaning a už z dálky vidí jak se k zatáčce řítí shnilej Peugeot... skoro sem zastavil ještě než tam vjel a udělal sem dobře. https://www.youtube.com/watch?v=2o6HXemf9do
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam