• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    Tato diskuze je věnována všem, kteří si uvědomují, že slušnost na silnici je velmi důležitá. Nejde o to striktně dodržovat pravidla, jde o to u řízení myslet! Zároveň také těm, kteří pomáhají zachraňovat lidi a odstraňovat následky dopravních nehod.

    Kdo si myslí, že je výborný řidič, a že se mu nemůže nic stát většinou dopadá nejhůře.

    Stop parkovacím zónám v okrajových částech Prahy




    "Provozovatel vozidla zajistí , aby při užití vozidla na pozemní komunikaci byly dodržovány povinnosti řidiče a pravidla provozu na pozemních komunikacích stanovená tímto zákonem."

    rozbalit záhlaví
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    LOPIK: prechazeni po prechodu na ctyrproudovce je zakonem popsany proces... to, ze jsou (nekteri) ridici za volantem ignoranti neni chyba systemu.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    LOPIK: Jak, až bude mít volno? Semafor tam je - když má chodec zelenou, tak *nemá* volno?
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    SAMOUT: Ten zvyk je jeste z dob, kdy se chodec rozhlizel a cekal az bude mit volno.. Porad mensi zlo nez naprosto vsechny prechody pres ctyrproudovky - ty meli radsi zamalovat v okamziku, kdy se zavedla prednost chodcu.
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    DANYSEK: Jj, jasny. Ja jsem zacatecnik, tak mi treba unika neco jako "tpc IP 16 kdyz je jeden pruh protismernej? To asi ne" nebo tak neco...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    EXAGE: budes se modlit, ze uvidi tu caru... :)
    ANT_39: kristalovou kouli mam toho casu v servisu... ono pochopit myslenkove pochody uredniku je obcas... hodne narocny :)
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    Každopádně u něčeho takovýho se vždy zasním...jak by to asi vyřešil autopilot. :D
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    EXAGE: Ajo, uz to vidim, diky. Tusite, proc to nevyznacili usporadanim jizdnich pruhu (IP 16) a udelat ty tramvajovy vyhrazeny?
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    ANT_39: No vzhledem k tý čáře na zemi, bych řekl, že je tam jen tvůj pruh veden do "protisměru" a ne přímo rovně. Značení teda z mého pohledu dost nešťástný.
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    PISKVOR: Nerozmim otazce, nechapu souvislosti. Ta znacka ma znamenat neco jinyho, nez zakaz vjezdu vseho, krome tramvaje?
    BAAL
    BAAL --- ---
    GLOBETROTTER: Na tento flame se takto při pátku asi necejtím, to přenechám někomu jinému.

    Na zdraví.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    BAAL: Jasně, ale přijde Ti v případě, že Ti svítí kulatá zelená a ne zelená šipka, jako něco zvláštního, že ve stejném směru mají zelenou i chodci? Vždyť je to naprostý standard a norma. Chceš zahltit ulice značkami? Nebylo by lepší těm, které ti chodci překvapí, sebrat řidičák?
    BAAL
    BAAL --- ---
    GLOBETROTTER: Hele nevím, ale chodím tam denně a prakticky neustále tam k těm situacím dochází, netuším zda to tak není běžné v Brně, Plzni a není to běžný stav.

    Mě by bohatě stačilo, kdyby tam pověsili značku pro ty odbočující ve stylu "Pozor chodci" nebo oranžovej blikající semafor etc
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    BAAL:
    SAMOUT:
    Nějak nechápu, co se tu řeší. V čem je ta křižovatka jiná, než většina křižovatek v Praze (nebo na celém světě)? Ona je snad jediná v Praze (nebo třeba v Brně), kde je přechod logickým pokračováním chodníků a současně je v každé ulici tramvajová trať? A kdy mají chodci zelenou ve stejné době jako auta ve stejném směru?
    "Poměrně často tam vidím, docela nebezpečně situace náhlého brzdění, protože řidiči nepočítají s předností chodců při odbočování doleva mám dojem." Z jakého důvodu s tím nepočítají, můžeš to nějak vysvětlit?
    Samozřejmě není problém tam udělat semafor - zelenou a červenou šipku pro odbočení, ale pak se možná to bude ještě víc štosovat k Synkáči (a ve špičce dál do Nuselské, než teď) nebo možná naopak, těžko říci. Dejte podnět na Magistrát.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    SAMOUT: to samozrejme v poradku je.... § 22 specielne na tuhle situaci ma hned dve vyjimky - dle § 5 a § 21. Kdyz si ten text das dohromady, tak i zakon predpoklada, ze v ty krizovatce proste zustanes (naprosto legitimne) stat. A vcil se dohaduj :)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SAMOUT: Posuneš ho o pět metrů, a druhej den přijdeš pyskovat, žes byl druhej v křižovatce, a jejda, zase stejnej problém! A že by se mělo o deset. A o patnáct. A tak dále.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    PISKVOR: Smoc si prirozeni ve vlazny vode a zacni pouzivat mozek. Mne (a nejen mne) proste prijde naprosto stupidni, aby auto, ktery pousti chodce (coz je v poradku) pri tom nemusel stat v krizovatce (coz v poradku ani trochu neni). Ale chapu, kdybys ten prechod posunul o pet metru dal, tak by chudaci chodci museli ujit strasnou vzdalenost, o hruzo. Ach jo...
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    Mimochodem, proč sem jdu: viděli jste zrekonstruovanou Nádražní na Smíchově? Jako chápu, že to má znamenat "nepadejte nám do kolejí," ale zdá se mi to vyznačený tak, že to říká "vocaď je zákaz vjezdu úplně všeho"


    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SAMOUT: Jasně, to je výbornej nápad, kdo chce ze Synkáče k Vinohradům, tak si udělá vejlet kolem Fidlovačky, aby to nebylo moc blízko křižovatky, páč křižovatka je MOJE MOJE MOJE, a ostatní ji užívají jen proto, aby mě prudili, a ne aby se taky někam dostali. /s

    Pak je teda ještě možnost extra fáze a la Japonsko - ale probůh, to by se něco dělalo extra pro chodce, HEREZE!!!!!!
    Saturday afternoon at Shibuya Crossing, Tokyo
    https://www.youtube.com/watch?v=QXtOdSgf6Ic
    PIVECEK
    PIVECEK --- ---
    SAMOUT: Presne, hlavne ty kruhace. Nejhorsi to je u tech dvouproudovych, kdy resis zarazeni z vnitrniho mezi auta a pak ti tam na prechodu nekdo slapne a ani ho vcas nevidis:)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    BAAL: Zpusobeno hlavne naprosto imbecilnim zvykem davat prechod hned k vyjezdu z krizovatky. Coz je obecnej jev. Obzvlast pikantni to je u kruhovejch objezdu, kdy ho celej zablokuje auto, ktery ceka na chodce.
    BAAL
    BAAL --- ---
    Btw, když se tu řeší přednost na křižovatkách, tak podobě je často vidět problém s předností chodců na křižovatce pod náměstím Bratří Synků.

    Auta co odbočují do leva, dávají přednost proti jedoucím, případně tramvaji a pak se rozjedou aby co nejrychleji opustila křižovatku, problém ovšem je, že ve stejné situaci mají zelenou chodci.

    Poměrně často tam vidím, docela nebezpečně situace náhlého brzdění, protože řidiči nepočítají s předností chodců při odbočování doleva mám dojem. Docela bych tam ocenil značku nebo oranžovou výstrahu.



    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    COWBOY: To platí jen pro Východní Německo. Pozůstatek NDR. Je to tam podobné jako v USA.
    BAAL: V USA to neplatí obecně. Možná je to stát od státu, ale minimálně v některých státech jen z pravého pruhu (k odbočení může sloužit více pruhů), musí se zastavit a na některých křižovatkách může být odbočení na červenou výslovně zakázáno. A pokud jsou obě ulice / silnice jednosměrné, může se na červenou odbočit doleva, ale zase jen z levého pruhu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam