• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    SITH: Jen by bylo férové to napsat. Já proti tomu co si sama Praha rozhodne nic nemám, i kdyby to bylo 15km/h. Teze o rozšíření nějaké dálnice byť i o jeden pruh jsou úsměvné viz. D1
    SITH
    SITH --- ---
    FORTRESS: což je asi tak jediné řešení siatuace, protože dalších dvacet pruhů na dálnicích a deset pruhů na silnicích nepřibude a aut je čím dál tím víc. Donekončna přidávat tunely, pruhy a dálnice nelze
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    Bednár má samý super nápady, třeba nahradit individuální výstavbu tzv. kolektivními domy které se u nás stavěli za totality. Kdo čte jeho články na finmagu asi ví odkud vítr fouká. Jinak tohle zpomalování eufemisticky "zklidňování" dopravy má za cíl otrávit řidičům aut jízdu aby tak preferovali jiný druh dopravy - MHD.
    ANDR3E
    ANDR3E --- ---
    DAVETESS: stacil by kruhac a je po problemu :D tu krizovatku znam, stavuju se tam nekdy v Lidlu kdyz jedu na chalupu
    LAZARIUS
    LAZARIUS --- ---
    ANT_39: dává se to to jako přechodné dopravní značení, když se vedlejší silnice připojuje na hlavní, kde funguje kyvadlový provoz řízený semafory - tedy aby ses zařadil mezi auta, co mají zrovna zelenou
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    Vcera jsem narazil na C14a "jiny prikaz" s prikazem "zarad se do proudu vozidel". Mam za to, ze to bylo pod stopkou, ale nejsem si 100% jistej, jestli to nebylo pred ni na zvlastnim sloupku. Bylo to v obci. Ted uz se mi bohuzel nedari dohledat, kudy me to waze protahl a co to bylo za krizovatku. Kazdopadne, nikde nikdo, tak jsem nemusel resit, co to presne znamena, ale... co to presne znamena? Kam se to dava, jakou situaci to ma resit?
    RALI
    RALI --- ---
    DAVETESS: Znacka STOP je nejvetsi zlo silnic, jen lidi mate a nic neprinasi...nebejt tam ta stopka, vsichni jezdej jako na križi :)
    DAVETESS
    DAVETESS --- ---
    SPM: Míjení se při odbočování je tam opravdu oříšek. Červenej musí jet poměrně dlouho protisměrem. Mrknu se do zákona, jestli je tam definice jedné a dvou křižovatek, a půjdu si pohovořit s úředníky na odbor dopravy, jak je to myšleno (ta křižovatka je po rekonstrukci). Minimálně by to chtělo pod stopkou tu mapku...
    SPM
    SPM --- ---
    Hele a teď taková otázka, protože to potkávám podle mě poslední dobou čím dál více - nejspíše tím, že obce čím dál více milují do té křižovatky nandat ještě betonový ostrůvek, který ten problém zhorší :-) Kdyby ten modrý odbočoval doleva (na tu hlavní) tak je to jak? :-)) Protože pokud by to byla jedna křižovatka, měli by jet zároveň a minout se boky, ale to při takovémhle patvaru křižovatky provést nejde :-)
    MELOP
    MELOP --- ---
    DAVETESS: Já tam teda vidím jako hlavní příčinu váhání tu stopku.
    Podle mne jsou tady tak trochu v rozporu pravidla s intuicí.

    Protože pravidla jsou jasná a pokud bych jel po dráze červeného, tak bych dával přednost modrému automaticky.

    Ale kdybych jel jako modrý, tak nejspíš taky nechám červeného projet.
    Proč?
    Protože už jsem stejně zastavil, takže moje plynulost jízdy je stejně v -píííp- a upřímně, spoléhat na to, že přednost, na kterou mám nárok, mi taky bude dána, nemusí být dlouhodobě dobrá strategie přežití, takže radši počkám, až v křižovatce opravdu nikdo nebude a to bez ohledu na to, kdo přesně má jakou přednost.
    (zase faktem je, že kdybych viděl, že červený zastavuje, tak by mi to docvaklo a snažil bych se z křižovatky vysmahnout, to zas ano)

    A totéž bude +/- platit i při odbočování doprava, byť tam je to pochopitelné trochu méně.
    DAVETESS
    DAVETESS --- ---
    Jojo, je mi jasný, že tu křižovatku všichni považují za dvě křižovatky vedle sebe. S tim modrym autem se ale na sebe díváme ještě v momentě, kdy oba stojíme a čeká se na uvolnění hlavní. Koukáme na sebe a víme o sobě. Přesto si pak nejsou jistý svojí předností.
    Blbý je taky to, že část řidičů (zpravidla chlapi) to berou jako jednu křižovatku, kdežto část (zpravidla postarší dámy, nebo důchodci) radši stojej a čekaj.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    kdysi mi jeden ex-dopravak rikal, ze na kazde krizovatce to muze byt jinak, protoze nekde to je jedna krizovatka a jinde dve, a zalezi na katastru, dokumentaci, tom jestli tam jsou jen cary nebo i ostruvek, jaky a kde jsou semafory apod...

    osobne bych to chapal taky tak, ze modry ma prednost, ale necekal bych, ze o tom bude vedet... :)
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    DAVETESS: Není možné, že prostě přehlédnou, odkud jsi přijel? Tuplem ti, co odbočují doprava, ti už se musí koukat přes rameno, aby si všimli, že jsi přijel z té vedlejší.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    Ono je v tomto smyslu docela dost matoucích míst. A hlavně matoucích označení. Před tou křižovatkou by měla být cedule s "mapkou" křižovatky, pak by to možná lidi chápali líp.
    Třeba na tomto místě
    Mapy.cz
    https://mapy.cz/zakladni?x=14.4430172&y=50.0512115&z=18&pano=1&source=pubt&id=15305959&pid=70279870&yaw=3.748&fov=1.257&pitch=0.086
    než se to tam celé předělalo (tedy než třeba tam přibyla ta ulička, co je na ní ta stopka), byl (z magistrály ve směru z centra) trojúhelník dej přednost v jízdě. Přitom tam má každý svůj pruh, které se sbíhají a nějakou vzdálenost tam je (a byla, to se podle mě nezměnilo) plná čára mezi pruhy. Takže mým selským rozumem je to pak přejíždění z pruhu do pruhu a řidiči jsou si již rovni (pokud se mýlím, tak jak daleko ještě bych musel dávat přednost někomu, kdo chce vjet do mého pruhu?).
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Navic tam je ta stopka - to taky muze pridat..
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    DAVETESS: U nás máme úplně stejnou křižovatku. A lidi jsou zam taky zmatený. Jde o to že někdo to bere jako dvě krizovatky do T vedle sebe. Takže modrej ti dává přednost protože má pocit že ty až vjedeš do křižovatky tak budeš ten kdo přijíždí k modrému po hlavní.
    DAVETESS
    DAVETESS --- ---
    Zdravím, řeším už delší dobu podivné chování řidičů na křižovatce v Dobříši.
    Na mapce jsem já červený (odbočuji doleva), protijedoucí řidička je modrá (projíždí křižovatku rovně), žlutě je vyznačená hlavní silnice.
    Veliká spousta řidičů na místě modré řidičky, se mi snaží dávat přednost. Dneska se situace vyhrotila tak, že když jsem si najel do křižovatky a dával přednost modré řidičce, dotyčná naštvaně gestikulovala a ťukala si na čelo. Ani pak se nerozjela a čekala až projedu. Uniká mi něco? Vždyť je to křižovatka do kříže s hlavní silnicí, my jsme oba na vedlejší, přičemž já křižuju její směr, tudíž jí dávám přednost. Nejde mi to do hlavy. Osm z deseti řidičů to tam dělá. A to už vůbec nemluvím o těch, kteří stojí na té druhé stopce vpravo a odbočují doprava....

    SPM
    SPM --- ---
    ZVIRATKO: je to nějak jak píše WANAH, kdysi tam bylo, že smí podjíždět kolonu aut, pokud stojí a pak s nějakým updatem vymizelo to stojí, takže můžou legálně podjíždět i jedoucí kolonu (s nějakým dodatkem pokud mají dost místa, což v řeči cyklistů asi znamená, že zbylý pruh na silnici je o 1mm širší než jejich řídítka). Jednoho idiota jsem takhle málem sundal na křižovatce Otakarova/Přemyslova v Praze, kde jsou světla, jel jsem rovně, ale ten pruh rovně uhýbá takovou šikanou doleva a ještě se napojuje na tramvajový pruh. Rozjel jsem se na zelenou, byla tam i tramvaj, tak jsem pomalu krokem najížděl do tý křižovatky, aby tramvaj mohla projet a ten idiot mě v tu chvíli začal podjíždět, takže kdybych si ho v zrcátku nevšiml, tak jsem ho nejspíš rozmázl o zábradlí u chodníku, jak jsem se tam plížil s tramvají. O kus dál na té už úzké silnici mě v té koloně podjel zase, neměl mezi řídítkem a mým zcrátkem ani 1cm místa, ale asi mu to přišlo dost...

    RALI: Mně teď nedávno vypeklo nějaký individuum na D5. Tam někde kus za Plzní směr Praha byl rozkopaný jeden nájezd, takže ten připojovací pruh měl akorát pár metrů a na jeho konci byla stopka. Jedu v pravym pruhu, levym mě zrovna něco předjíždí, auto najelo do toho připojováku, dojelo těch pár metrů na konec, zastavilo na tý stopce... a pak se rozjelo a při mých 120km/h mi to narvalo přímo před čumák. Budiž mu teda k dobru, že pak začal blikat i bez toho, abych troubil - vlivem přetížení jsem na ten klakson ani nepřehmátnul rukou... A taky že jsem to ubrzdil, bylo to více méně pár kilometrů od servisu, kde jsem zrovna nechal za opravu pár orgánů, takže bych ho asi na místě zabil, kdyby mi to zbořil :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam