• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    Taky § 26 (2) Řidič, který se hodlá vzdálit od vozidla tak, že nemůže v případě potřeby okamžitě zasáhnout, musí učinit taková opatření, aby [...] [je nemohla] neoprávněně užít jiná osoba.

    Predpokladam, ze kdyz mu tam bezi motor a borec je nekde v prodejne, tak asi nema vozidlo zabezpeceny, a kdyby ho nekdo (treba KELDA) chtel neopravnene pouzit, tak nedokaze okamzite zasahnout.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    KELDA: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2000-361

    hlava 2 - § 7
    (1) Řidič nesmí
    b) obtěžovat ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích ani jiné osoby zejména nadměrným hlukem, znečišťováním ovzduší, rozstřikováním kaluží, bláta nebo zbytečným ponecháním motoru stojícího vozidla v chodu,b) obtěžovat ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích ani jiné osoby zejména nadměrným hlukem, znečišťováním ovzduší, rozstřikováním kaluží, bláta nebo zbytečným ponecháním motoru stojícího vozidla v chodu
    KELDA
    KELDA --- ---
    SPM: a je i v pravidlech zmínka o pokutě pří stání se zapnutým motorem? Na netu jsem našel (usilovně jsem nehledal) jen info na zpravodajských serverech
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    SPM: "Když si v Německu oškrábeš na zamraženym autě akorát protitankovej průzor a vyrazíš na cestu, dostaneš pokutu v rozmezí 5-15€"

    to je docela odvážný tvrzení a dovolil bych si tvrdit, že to není pravda :/

    Já myslím že nastartovaný motor nahlásit můžeš a nemyslím si že to můžou policajti ignorovat, ale dostáváš se tím do nebezpečných míst, kdy ti budou někteří matadoři morálky vyčítat, že jsi obyčejný bolševický práskač a nedá se s tím nic dělat, to jsou lidi se zásadama který by nezavolali fízly ani kdyby mu rodila manželka a nějakej podnikatel jim zablokoval autem garáž - inu, přesvědčení :)
    BASIK
    BASIK --- ---
    ADAMIRA: Point jedboznacnej, kdyz ma clovek oci priprvreny permanentne, neni problem jezdit ani proti dalkovejm :D
    SPM
    SPM --- ---
    ADAMIRA: Vzhledem k množství celkem nových aut, které oslňují docela slušně, si nemyslím, že by to byl nějaký tuning, prostě to takhle nahovno už vyrábí... u těch nových aut je taky patrný, když člověk proti tomu jede, že ono na rovině přímo proti sobě fakt skoro neoslňuje. Ale stačí nějaká zatáčka nebo kopec, kdy se to proti auto vychýlí a najednou to svítí jako kráva. Očekávám vtip, že pro posouzení souladu s normama se to měří akorát na rovině, kde to vychází a všude jinde to svítí jak prase (a majitel si mlaská jak v tom novym autě je dobře vidět).

    KELDA: Pokutovatelný to asi celkem je, otázka, jestli to u nás bude někdo řešit. Oproti třeba Německu, kde když nastartuješ, tak jakmile hned neodjedeš, tak tě pomalu okolojdoucí umlátí tyčí. (Teď to zrovna psal kamarád, co tam žije... Když si v Německu oškrábeš na zamraženym autě akorát protitankovej průzor a vyrazíš na cestu, dostaneš pokutu v rozmezí 5-15€. Pokud nastartuješ auto a necháš ho odmrazit, pokuta začíná na 80€, protože místo nějakejch lidí ohrožuješ životní prostředí :-) ).
    KELDA
    KELDA --- ---
    KELDA: noc jen že tam se to bere jinak. Ne že bych to schvaloval, jen info ze jiný kraj jiný mrav. Na cestách v Číně mně to dost zarazilo
    KELDA
    KELDA --- ---
    Hele co je pravdy na tomt že je pokuta za to, že necháte běžet motor u stojícího vozidla:
    https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/auto/odmrazujete-skla-v-aute-na-volnobeh-muzete-dostat-pokutu-lep/r~4ec60f4614eb11e9beedac1f6b220ee8/v~sl:48ae64c6fa9fa34ef24be41ad553a49d/


    Dnešní zkušenost: přijedu k obchodu a vedle mne stáji malá Toyota se zaplym motorem a nikdo uvnitř. Vlezu do obchodu a upozorňují obsluhu že někdo zapomněl vypnout u auta motor před obchodem . A ejhle týpek, starší pán začal hned co se starám .... Tak sem řekl že upozorňují ale že to tam celkem smrdí. A začal mávat rukama ... Tak sem mávl taky. Příště mu asi Sednu do auta a preparkuju. Nebo mu jednoduše vemu klicky
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    KELDA: point tohodle sdělení?
    KELDA
    KELDA --- ---
    Ke světlům: my nadáváme na dálkové když někdo má zaple. Ale např v Číně když jsem byl, tak na cestě má dálkové zaple skoro každý. Prakticky nevypínají a svítí jimi bez ohledu na provoz. Vůbec to neřeší ani ten kdo svítí ani ten kdo je oslnovan. Hold jinak vidí chlapci a dívky v Číně než my tady ...
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    DURDIN: a není prostě možný, že tam na technickou hodí nějaký původní světla?

    Protože přesně tohle mě napadá vždycky když mi nějákej podnikatel vypálí díru do hlavy.
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    SPM: kdoví jak to schvalování probíhá. Já, když byl před rokem na technické s autem, které má od výroby led denní svícení, tak mě tam ten technik přesvědčoval, co že jsem si to tam namontoval a že tohle určitě nemůže technickou projít, nějakou chvíli to tam zkoumal pomalu s lupou, a obrátil až když si ověřil někde v zákulisí, že to tam opravdu je už od výroby a nevymýšlím si.
    SPM
    SPM --- ---
    DURDIN: jo, ano, ty full led světla jsou taky úplná hrůza a nechápu, jak tohle mohlo projít nějakým schválením... (druhá super moderní věc jsou automatické dálkovky, které taky zrovna na téhle silnici fungují na pendrek, takže oslňuje už slušně z dálky, když je za zatáčkama a ve finále mu to ty světla zhasne až když se vynoří z kopce proti mě a vypálí mi sítnici). Nicméně zrovna to včerejší auto mělo obyčejný halogenový světla.
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    SPM: Já třeba poslední dobou dost potkávám auta, které mají full led světlomety, a teda mám pocit, že jim to svítí víc jak leckteré dálkové. Zvlášť v podvečer, nebo za deště někoho takového potkat je vždy radost.
    SPM
    SPM --- ---
    DAVETESS: Jestli to není gola jeho majitele :-) Když ty světla zvedneš, tak to svítí líp, takže proč opravovat nefunkční světlo, když stačí to funkční přizvednout nahoru :-D
    DAVETESS
    DAVETESS --- ---
    SPM: Mě by zajímalo, která fyzikální souvislost stojí za tím, že spoustě aut s jedním nefunkčním světlem, to druhé svítí nahoru a oslňuje... :-)
    SPM
    SPM --- ---
    Fakt mám rád tu okolní ohleduplnost... k domovu mi vede asi 3km úzké okresky, která se vlní a několikrát se přes ní láme horizont. Dneska trošičku napršelo, viditelnost normální, ale všude hromada vody. Tak samozřejmě jako obvykle, 66% debilů (2 ze 3 aut na cestě) si do toho pustí přední mlhovky, takže proti němu, zvlášť když s tím ještě přehoupne ten horizont, je na té lesklé silnici vidět úplně prdlajs. Ten druhý z nich měl ještě rozštelovaná světla nebo přeložený kufr a nesklopená světla, prostě i ty tlumené mu oslňovaly jak prase. Tak jsem si na něj dovolil jednou, kratince bliknout, v doufání, že třeba najde to kolečko vedle volantu a nebude vysírat ještě ostatní. Tak ne, místo toho na mě rozsvítil dálkovky. Kašlu na to, jdu si koupit tu největší světelnou rampu, co na internetu najdu, namontuju to na střechu a jak pojedu zase příště proti někomu takovýmu, tak si na tom předku rozsvítím všechno co půjde, ať to hodí třeba do škarpy.
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    Taky netuším jestli to jsou levičácký nesmysly nebo promyšlená ironie. To je doba.
    VYWERN
    VYWERN --- ---
    OUKE: nejsem si jisty zda trolis nebo ty nesmysly myslis fakt vazne :D
    OUKE
    OUKE --- ---
    JFM: internet je pouze nástroj a negativní dopad počítačovejch her je diskutabilní a spíš mizivej. Navíc i v gtáčku nikomu nic nebrání dodržovat předpisy. Oproti tomu vliv profesionálního sportu na myšlení jeho konzumentů je obrovskej. Dokud bude agresivní jízda a nutnost bejt ten nejrychlejší prezentovaná jako cool, moc se toho nezmění. Uznávám ale, že cenzura a očerňování je nešťastný řešení. Mnohem účinnější by bylo, kdyby šel motosport příkladem a sami jezdci upustili od agresivního způsobu jízdy a iracionální touze po vítězství. Na okruhy by se zavedly dopravní předpisy, omezil by se nesmyslně předimenzovanej výkon motorů a tlak by se kladl na ohleduplnost. A např. u takový rallye by bylo fajn, kdyby jezdci každou etapu vedenou mimo silnice demonstrativně přerušili a věnovali se odborně laděný diskuzi o tom, že ježdění autem po lese je prasárna. Podobně taková rallye Dakar by mohla raději podněcovat debatu o negativním dopadu globálního oligarchismu, klimatický změně a zvětšování pouště. Výjimku si dovedu představit u motokrosu, motokrosovýho trialu a autokrosu, kdy by jezdci mohli vnikat do uhelnejch dolů a blokovat zde těžbu, ale to už je do jiný diskuze.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam