• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    TUILE: já ve Vršovicích taky bydlel před zónama i po a rozhodně s tebou nesouhlasim, netvrdím že jsem pak parkoval vždycky před barákem ale ty situace jsou naprosto nesrovnatelný

- od mámy si auto můžeš pujčit a pak zaplatit parkovný

- jestli ti nějakej řemeslník odmítne job protože zony... tak ti kecá a nenašel jinou výmluvu, prostě vyloží a auto si hodí někam na fialovou, stojí snad 40 na hodinu - tak to halt zaplatíš (na oplátku bydlíš v krásný části týhle planety)
    TUILE
    TUILE --- ---
    ADAMIRA: ja bydlim ve vrsovicich. na ulicich sou ca tri parkovaci mista na jeden cinzak, kterej ma 10+ jednotek.
    nezaparkuju uplne stejne jako pred zonama, jen ted za to musim platit, hur se mi shanej remeslnici a nemuzu si pucit auto od mamy.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    SPM: nj. ale kdyby nebyly zony tak já jako resident nemám absolutně šanci parkovat u svýho baráku - já tohle před zónama zažil, fakt super zaparkovat a pak se vracet 2 zastávky tramvají domů a ano, tímhle systémem "uděláme zony všude" se dostaneme až do míst, kde už se to lidem nevyplatí nechávat, tzn. budou to muset řešit jinak

A z bodu A do bodu B jezdit můžu, ale halt zapltim pár korun za parkování, inu chci mít auto ve městě, za to se halt platí
    SPM
    SPM --- ---
    ADAMIRA: Já nevim, já jsem pořád zastánce té myšlenky, že auto je na cestování z bodu A do bodu B, takže když ty zóny zavedou všichni, tak je to auto vlastně k hovnu... A pokaždý, když někde namaluješ zónu, tak se ti ta hromada aut nažene za čáru, takže zase začnou řvát jinde...

Jinak zóny jsou i jinde a to řešení u těch menších měst mi často přijde kolikrát i blbější (v Praze to alespoň zaplatim hned z mobilu, takže když už tam někam potřebuju... byť třeba zvednutí provozní doby zóny na 24/7 u ulice, ve které není jediný barák a zeje teď úplnou prázdnotou, mi přijde trochu jako hajzlovina a přestal jsem díky tomu navštěvovat tamní provozovnu). Příklad v mym okolí: Český Brod, město s nižšíma tisícema obyvatel a má dvě regulované zóny. První je v centru, druhá je okolo vlakového nádraží. Do obou rezidenti dostanou parkovací kartu na rok za nějaké menší peníze. Pro ostatní je v centru asi hodina parkování zdarma, pak je tam parkovací automat a u té druhé zóny smůla. Je na ní P+R parkoviště (jehož kapacita začíná být diskutabilní) za 10Kč za 12 hodin a kilo za dalších 24h. Jako... neni to lehký, asi chápu proč to udělali a třeba mě upřímně je to celkem u zadku - na nákup v centru mi ta hoďka stačí a vlakem holt nepojedu ikdybych to auto nepotřeboval, protože už teď ta jízdenka stojí +- to co cesta autem a s přihozením na cestu na vlak, zaplacení P+R, ... je ta cesta MHD dražší a trvá 2x tak dlouho. Nicméně bych asi ani trochu nechtěl být rezidentem v té zóně 2, protože pak má přesně člověk ty problémy, že návštěva u něj nezaparkuje, řemeslník u něj nezaparkuje, náhradní auto ze servisu si tam nezaparkuju, ...
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    SPM: přiznám se že jsem netušil že jsou ty zony (timhle způsobem) i mimo Prahu

Tak ony ty zony budou muset bejt i v těch prdelích, jinak to místní odnesou. Příklad matka bydlí na jižáku, ze kterýho si dělaj ted firmy parkoviště, tam to prostě jinak nepůjde, s tím parkováním je to tam špatný a to ona má ještě před barákem obrovský parkoviště a stejně hodně často nezaparkuješ
    SPM
    SPM --- ---
    ADAMIRA: spíš části Prahy jako Letňany a podobný prdele daleko od centra, kam se má regulovat ten vjezd aut... Nicméně ano, parkovací zóny v každé řiti s více než 100 obyvateli jsou také vtipné.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    SPM: "A ano, s tím jak se zóny rozšířily do každé prdele, které by neměly mít ani statut města," tím myslíš mimo prahu?
    SPM
    SPM --- ---
    PISKVOR: No, rozdíl mezi modrou a fialovou je (pro někoho) zásadní a poměrně vtipnej :-)

Respektive jestli si vybavuju tu historii, tak dřív před aplikací byly modrý, oranžový a zelený. Oranžový a zelený se platily parkovacim automatem a byly limitovaný tušim na max. stání 2 (oranžový) a 6 (zelený) hodin. Na modrých kromě rezidentů šlo parkovat jenom se stíracím losem na 2 hodiny, který šlo snad jenom koupit fyzicky někde na magistrátu. A pokud si pamatuju dobře, tak rezidenti nemohli parkovat na těch oranžových a zelených.

Pak přišlo placení aplikací, na modrých to šlo normálně platit, byť ten limit na 2 hodiny je tam tuším snad pořád. A oranžové a zelené zóny skoro všude vymizely a nahradily je hybridní fialové, kde rezidenti mohou parkovat. Nicméně teď to slovíčkaření: na modrých zónách smí parkovat rezidenti a abonenti. Na fialových jen rezidenti. Abonenti jsou firemní auta :-) A ano, s tím jak se zóny rozšířily do každé prdele, které by neměly mít ani statut města, tak jsou lokality, kde jsou v širokém okolí jenom ty fialové zóny :-)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SPM: Netuším. Upřímně řečeno, doteď jsem nevěděl, že je v tom rozdíl mezi fialovou a modrou zónou.

(a je to samospráva, obce nejsou podřízené vnitru)
    TUILE
    TUILE --- ---
    SPM: tak jasny, kdyz potrebujes nekde jenom nabrat spolucestujici, slozit/nalozit veci, vyridit hovor, nastavit mapy…
    kdyz nemaj dve fotky, at mi vlezou na hrb.
    SPM
    SPM --- ---
    Mimochodem by mě teda zajímalo podle kterého konstruktu se na modré zóně na 3 minuty zastavit smí a na fialové nikoliv. V tom zákoně, na které se v tom odkazu odkazují, se píše toto:

(Řidič nesmí zastavit a stát...): ...
    na vyhrazeném parkovišti, nejde-li o vozidlo, pro které je parkoviště vyhrazeno; to neplatí, jde-li o zastavení a stání, které nepřekročí dobu tří minut a které neohrozí ani neomezí ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích, popřípadě neomezí řidiče vozidel, pro něž je parkoviště vyhrazeno,

Moc z toho teda nechápu, proč by modrá zóna měla být vyhrazené parkoviště a fialová nikoliv; konec konců zaplatit si krátkodobé stání bez trvalého bydliště v daném místě lze na obou.
    SPM
    SPM --- ---
    PISKVOR: Jako jo, ale pořád bych čekal, že udělají ten druhý průjezd, aby nemuseli (při skvělých systémech ve státní správě předpokládám že ručně) dohledávat auta, které si to parkovné nejspíše i zaplatili, eventuelně se pak dohadovat s těma, co budou tvrdit, že se tam otáčeli a tak podobně :-)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SPM: No, ale když to zaplatíš, tak je vidět, jaká SPZ, kde a v kolik, tj. i kdyby tě cvakli "trvalo mu 4 minuty naklikat SPZ", tak z toho nic nebude. (nemluvě o tom, že minimálně pražský parkovací pokuty se ~nevybírají)
    SPM
    SPM --- ---
    HANZO: podle mě blbost, však minimálně i na fialovejch si to parkování můžeš zaplatit. A jelikož dopředu nevíš kde seženeš místo na parkování, tak platíš až po zaparkování. Takže úplně stejně by ti posílali pokutu ve chvíli, kdy to auto projede v momentě kdy zastavíš, ale než zaplatíš parkovný (a že u těch, co to zkouší platit přes ty jejich automaty, to za 3 minuty ani nejde stihnout :-) ).
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    GLOBETROTTER: pokud se to fakt rozjelo tak je v tom odstavnym pruhu pan v BMW za totalniho kokota, tak at si tam jede. Ja si predstavil spis popojizdeni, a pak bych ponechal ulicku.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    ZVIRATKO: Ale Sith se imo neptá, zda má porušit tu uličku ještě v době, kdy to stojí, ale zda ho má vyprudit v době, kdy už se to rozjelo a ještě chvíli tu uličku vytvářet.
    SITH: co mi není jasné, to za Tebou už nikdo nejel nebo všichni za Tebou uhli do uličky a pustili ho.
    STRACENA
    STRACENA --- ---
    ADAMIRA: Pro každýho to může znamenat něco jinýho 🤔
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SITH: asi bych mu tam zamerne nevjel, ale taky bych mu neuhnul. Ma jet tou ulickou (a predtim zavolat IZS).
    MORIARTY
    MORIARTY --- ---
    Když má BMW, tak má právo jet uličkou, ne?
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    HARDCABB: Jakej vážnej důvod?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam