• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    Tato diskuze je věnována všem, kteří si uvědomují, že slušnost na silnici je velmi důležitá. Nejde o to striktně dodržovat pravidla, jde o to u řízení myslet! Zároveň také těm, kteří pomáhají zachraňovat lidi a odstraňovat následky dopravních nehod.

Kdo si myslí, že je výborný řidič, a že se mu nemůže nic stát většinou dopadá nejhůře.

Stop parkovacím zónám v okrajových částech Prahy

"Provozovatel vozidla zajistí , aby při užití vozidla na pozemní komunikaci byly dodržovány povinnosti řidiče a pravidla provozu na pozemních komunikacích stanovená tímto zákonem."

rozbalit záhlaví
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    JFM: 1) rozporujou pouze interperataci - rozhodně nic neupravujou
    2) v kombinaci s dikcí toho článku... mno... "autobilble" na euru, to je hodně authentický
    JFM
    JFM --- ---
    ADAMIRA: Ano. A co?
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    JFM: Četl jsi ten článek?
    JFM
    JFM --- ---
    CAIDEL: Sorry, ale ty odkazuješ na čísla z Auto*Matu a těm teda vůbec nevěřím.

AutoMatu se nehodí statistiky nehod cyklistů. Upravuje je tak, aby vyšly dobře - Autobible.cz - Předjedeme vaše představy!
    https://autobible.euro.cz/clanky/automatu-se-nehodi-statistiky-nehod-cyklistu-upravuje-je-tak-aby-vysly-dobre/
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    JFM: https://mestemnakole.cz/2023/04/rok-2022-prinesl-v-praze-rekordni-narust-nehod-s-tezkymi-nasledky-pomer-zavineni-je-stabilni/

50:50 včetně samonehod. 36% při nehodě s někým dalším a 20-30% u těžkých nehod.
    JFM
    JFM --- ---
    CAIDEL: Moc ti nevěřím. Mám jen starší data z roku 2015, ale nemyslím, že by teď mělo být zásadně jinak:

Těžká zranění u nehody

159x celkem, z toho 151x zaviněno cyklistou
    9x srážka s chodcem, z toho 3x zaviněná chodcem
    45x srážka s nekolejovým jedoucím vozidlem, z toho 41x zaviněná cyklistou
    0x srážka s nekolejovým jedoucím vozidlem zaviněná řidičem motorového vozidla

4x srážka se zaparkovaným vozidlem
    18x srážka s pevnou překážkou zaviněná cyklistou
    1x srážka s lesní zvěří
    2x srážka s domácím zvířetem
    1x srážka s vlakem
    3x srážka s tramvají, z toho 2x zaviněná cyklistou, 1x jiné zavinění
    81x havárie, každá zaviněná cyklistou
    3x jiný druh nehody, z toho 2x zaviněný cyklistou

Nehody s následkem smrti

26x celkem, z toho 23x zaviněno cyklistou
    4x srážka s nekolejovým jedoucím vozidlem zaviněná cyklistou, 0x jiné zavinění
    1x srážka se zaparkovaným vozidlem
    5x srážka s pevnou překážkou, 4x zaviněná cyklistou
    0x srážka s chodcem
    4x srážka z vlakem, 4x zaviněná cyklistou
    2x jiný druh nehody, z toho 1x zaviněný cyklistou
    11x havárie, z toho 10x zaviněná cyklistou
    1x nehoda s úmrtím a těžkým zraněním zaviněná cyklistou
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    JFM: Celorepublikové statistiky neznám, ale v Praze je to u střetů kolo-auto ve většině případů vina řidiče.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    jujky (sorry za hovna.cz - snad to nebude uplně mimo)

Víc než promile za volantem by už nemusel být trestný čin - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/domaci-vic-nez-promile-za-volantem-by-uz-nemusel-byt-trestny-cin-40443344
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    JFM: Ale to je naprosto irelevantní informace, já tím reaguju na celou tu maškarádu s tím jak jsme u nás (řidiči i cyklisti i infrastruktura) hroznej východ a podívejte se támhle na západ, na Rakousko (ti jsou na tom skoro stejně, ty rozdíly jsou kosmetický), německo nebo holandsko (tam ty čísla mluvěj sami za sebe), případně se lze podívat na trend, kde třeba u nás ty počty mrtvejch klesaj, v rakousku se drží na stejný úrovni.
    JFM
    JFM --- ---
    ADAMIRA: Nic proti tvojí osobní zkušenosti. Ale ten dokument, co jsi postoval, neukazuje skoro nic z hlediska jak v který zemi UE jezděj cyklisti dobře nebo špatně. Je tam plno různejch informací o počtech nehod, ale počet zavinění ze strany cyklistů jaksi chybí.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    BTW. i tak nějak v tý toleranci mi u nás ty cyklisti příjdou lepší, když už u nás narazíš na cyklistu kterej jede po silnici do kopce, tak po chvíli když už vidí že má za sebou šňurů aut zastaví někde mimo silnici a nechá to trošku odjet, tuhle neděli jsem jel z Rakouska a celý Tyroly zastavený kvůli dvoum cyklistům
    RALI
    RALI --- ---
    CAIDEL: diky :D
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    PUNKREASS: Už jsem to psal vedle, tohle prostě nechápu, já mám z Rakouska úplně jinou zkušenost, co se týče cyklistů ve městě. Bylo to teda už dost na jihu, kousek od italskejch hranic, ale tam teda jezdili cyklisti jak totální kreténi - stačilo mi jezdit po městě týden (Lienz) a tolikrát jsem brzdu zadupnout nemusel v Praze za celej rok. Absolutní ignorace předpisů ze strany cyklistů, helma tam je IMHO z nějakýho náboženskýho důvodu zakázaná a rozhodně to ani náhodou nebyli češi.

Všechny tyhle výkřiky o tom jak je to v česku špatný a jak na západě tahaj cyklisty růžový jednorožci jsou sice hrozně moc pěkný, ale tady Evropská komise Vám do toho docela hážě vidle: https://road-safety.transport.ec.europa.eu/system/files/2022-03/FF_cyclists_20220209.pdf
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    RALI: To, že ti můžou za chlast na kole sebrat řidičák je velmi rozšířená, leč stále jen pověra. Nemůžou, stejně jako ti ho nemůžou sebrat za přecházení na červenou nebo za to, že se ožralej budeš motat po silnici pěšmo.
    SPM
    SPM --- ---
    HARDCABB: ono ještě horší je, když ti tohle řekne i člověk s řidičákem, co jezdí autem...
    HARDCABB
    HARDCABB --- ---
    RALI: to je hrozne strasidelny, ale na druhou stranu to fakt hodne vysvetluje. tezko od pumpicek vyzadovat korektni chovani hlavni x vedlejsi, kdyz oni netusi co to vubec znamena.
    VYWERN
    VYWERN --- ---
    SPM: jo to je klasika kdyz jsou kolony, blikne oranzova, tak najedem doprostred krizovatky a zustanem tam stat :)
    SPM
    SPM --- ---
    VYWERN: Na mě jeden takhle už volal policajty :-) Křižovatka s kolejema (takže je rozlezlá) a kolonou, takže tam hromada vocasů najede pomalou rychlostí na hodně tmavě oranžovou, zůstanou stát v křižovatce a ikdyž se to náhodou rozjede, tak ty auta z té druhé strany nepustí. Po tom, co jsem na pozici prvního auta prostál asi druhou červenou a nehnul se z místa jsem to při třetím pokusu prvnímu vocasovi s klaksonem poslal před auto, načež došlo k nějaké výměně názorů (ona je to dvouproudovka) :-) On tvrdil že je na zelenou, já mu říkal že je barvoslepej a vzhledem k tomu, že tu svojí fábii měl otřískanou úplně ze všech stran, tak jsem mu řekl, ať se podívá na svoje auto, jak řídí. Nějak ho to urazilo :-D Začal řvát že mi ukáže a někam telefonoval :-D
    RALI
    RALI --- ---
    CAIDEL: Zrovna pred mesice jsem vytahnul 17 letyho synovce na vylet na kole. Na kole jezdi hodne, tak jsem ho nechal jet prvniho. Asitak 5 minut. Nema absolutni potuchy o tom, co ktera znacka znamena, kdy davat prednost, a vubec jak se predvidatelne chovat na silnici. Behem tech 5 minut ho malem 2x sestrelili, protoze najel z vedlejsi na hlavni, aniz by se jakkoliv zajimal o provoz kolem sebe. Ten by potreboval cykloskolu jak prase drbani. Navic by ti pak mohli za chlast na kole sebrat jen ridicak na kolo a ne na auto.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    VYWERN: Cyklofašisté zrádně cestující auty, aby zmátli nepřítele, tak ti jsou úplně nejhorší! :)
    VYWERN
    VYWERN --- ---
    GUMBA: ja jel autem :) a on teda bezpecne zastavit mohl uplne stejne jako ja, kdyz byl za mnou :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam