• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    SPM
    SPM --- ---
    CAIDEL: zato cyklistů v přikopech v Praze najdeš minimálně jednoho na 100 metrech :-)
    RALI
    RALI --- ---
    CAIDEL: nevim kde jezdis, ale jak se dostenes 20 kilaku za prahu na mala mesta ci vesnice, domorodi koliste presouvajici se z prace do prace, nakupy, hospody a pod jsou proste lumici. Na takovem malem meste ziju a co jsou schpni provest, to mi hlava nebere. A nejhorsi jsou 60+ tam uz vubec netusis, co provedou navic maji pocit absolutni prednosti kvuli veku. takze bych to v ramci dejme tomu republiky klido taky pocitak ks/h (tech tesnejch prujezdu bude pravdepodobne vic)

Co se tyce tesneho redjizdeni jsem az prekvapenej, kolik ridicu se skutecne snazi dodrzovat ten odsup a pak jsou retardi jako na tom videu ze vcera.

jezdim na kole i na motorce, obe skupiny fnukaj a stezujou si na plechovky. Me prijde ze se chovani plechovek za poslednich 20 let vuci temto skupinam vyrazne zlepsilo.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    SPM: Jasně. Takových situací vidím desítky denně. Křižovatky jsou doslova poseté auty narvanými v lampách. Éééch. Že já se vůbec snažím.
    SPM
    SPM --- ---
    CAIDEL: Stejně jako když cyklista předjíždí auto v křižovatce dávající přednost a řidič auta, který si ho na poslední chvíli všimne, to strhne a narazí do lampy. Svět je zlej. V lampě jsem ještě neskončil, ale v mém případě to rozhodně zažívám častěji, než předjíždím na těsno cyklisty (čti: předjíždím cyklisty normálně s odstupem, ale kokota na kole ve městě, co se mi za jízdy v křižovatce napere nesmyslným způsobem před nebo vedle auta zažívám poměrně často).
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    ADAMIRA: Tak hlavně když si ho člověk opravdu pořádně přečte, tak zjistí za a) že autor článku moc nerozumí statistice b) že to vlastně v Auto-Matu dělají dobře a data čistí docela rozumně :) a žádné skandální odhalení se nekoná.

GLOBETROTTER: Když auto těsně předjede cyklistu a buď ho pošle do škarpy poryvem vzduchu (kamiony), nebo cyklistu jenom rozhodí, nebo mu dokonce i ťukne řidítka, máš cyklistu ve škarpě a auto pokračuje dál jako by se nechumelilo a cyklista tedy nemá vůbec žádný důkaz o čemkoli, čí je to vina? Tolik ke statistikám.

A teď si schválně zkus odpovědět na otázku, jestli je častější těsné předjíždění, nebo lumíci kteří budou schválně páchat sebevraždu skákáním do auta. Já tedy mám jistou představu. To druhé jsem ještě neviděl, to první se dá počítat ks/h.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    SITH: Jihlava. Ale mám dojem, že už je to starší. Snad loni se to stalo, nejsem si jistej.
    SITH
    SITH --- ---
    rodinka na přechodu ... ale vypadá to že to dali

https://x.com/BiciBandido/status/1701410554319958408?s=20
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    JFM: 1) rozporujou pouze interperataci - rozhodně nic neupravujou
    2) v kombinaci s dikcí toho článku... mno... "autobilble" na euru, to je hodně authentický
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    CAIDEL: Zadal jsem jen jízdní kola a jejich střety. Podíl na celkových nehodách je až obludný na to jaká je to sezónní kratochvíle. Nicméně více mne tyhle vši silnic nezajímají. Používám to spíš k rozporování různých rychlostních radarů v místech kde se 10 let nestala třeba žádná nehoda.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    FORTRESS: Však to vše vychází ze stejného zdroje. A pak už je to jen o interpretaci. A třeba vůbec nevím, odkud jsi vytáhl tvá čísla: Já třeba vidím letos 8403 nehod, z toho 6885 zaviněno řidičem motorového vozidla (nemotorové 506).

Samonehoda je, když si někde cyklista rozbije sám držku (což je celkem běžné). A dost často je to i mimo provoz. Aby ovšem mělo auto samonehodu v Praze, to už tak běžné rozhodně není.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    CAIDEL: Denně odbočuju doprava na křižovatce z ulice, kde je cyklopruh. Kouknu do zrcátka, žádné kolo, kouknu na přechod v kolmé ulici a odbočuju. Pokud mi tam v tu chvíli skočí z chodníku někdo na kole a já ho srazím z důvodu, že se v tom cyklopruhu náhle a rozjetý objevil a nenajde se svědek, který by ten úkon cyklisty dosvědčil a nemám záznam ze zadní kamery, čí je to vina? Tolik ke statistikám.
    JFM
    JFM --- ---
    FORTRESS: Tak to je moc pěkný. Postuju do
    [Z a J i M a V e__L i N k Y!]
    A taky jsem z toho zjistil, že za letošní rok v Praze zatím 188 nehod cyklistů, z toho 109 cyklistou zaviněných. Takže
    CAIDELovo 50:50 včetně samonehod nějak nesedí.
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    Samonehody jsou často používány jako citové vydírání takže počítat v neprospěch cyklistů. Jinak kompletní statistiku nám dává vynikající https://nehody.cdv.cz/statistics.php dříve jednotná mapa dopravních nehod. Dá se s tím pěkně vyhrát.

tento rok zatím 2939 nehod, zaviněných řidičem nemotorového vozidla 2020.
    JFM
    JFM --- ---
    ADAMIRA: Ano. A co?
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    JFM: Četl jsi ten článek?
    JFM
    JFM --- ---
    CAIDEL: Sorry, ale ty odkazuješ na čísla z Auto*Matu a těm teda vůbec nevěřím.

AutoMatu se nehodí statistiky nehod cyklistů. Upravuje je tak, aby vyšly dobře - Autobible.cz - Předjedeme vaše představy!
    https://autobible.euro.cz/clanky/automatu-se-nehodi-statistiky-nehod-cyklistu-upravuje-je-tak-aby-vysly-dobre/
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    JFM: https://mestemnakole.cz/2023/04/rok-2022-prinesl-v-praze-rekordni-narust-nehod-s-tezkymi-nasledky-pomer-zavineni-je-stabilni/

50:50 včetně samonehod. 36% při nehodě s někým dalším a 20-30% u těžkých nehod.
    JFM
    JFM --- ---
    CAIDEL: Moc ti nevěřím. Mám jen starší data z roku 2015, ale nemyslím, že by teď mělo být zásadně jinak:

Těžká zranění u nehody

159x celkem, z toho 151x zaviněno cyklistou
    9x srážka s chodcem, z toho 3x zaviněná chodcem
    45x srážka s nekolejovým jedoucím vozidlem, z toho 41x zaviněná cyklistou
    0x srážka s nekolejovým jedoucím vozidlem zaviněná řidičem motorového vozidla

4x srážka se zaparkovaným vozidlem
    18x srážka s pevnou překážkou zaviněná cyklistou
    1x srážka s lesní zvěří
    2x srážka s domácím zvířetem
    1x srážka s vlakem
    3x srážka s tramvají, z toho 2x zaviněná cyklistou, 1x jiné zavinění
    81x havárie, každá zaviněná cyklistou
    3x jiný druh nehody, z toho 2x zaviněný cyklistou

Nehody s následkem smrti

26x celkem, z toho 23x zaviněno cyklistou
    4x srážka s nekolejovým jedoucím vozidlem zaviněná cyklistou, 0x jiné zavinění
    1x srážka se zaparkovaným vozidlem
    5x srážka s pevnou překážkou, 4x zaviněná cyklistou
    0x srážka s chodcem
    4x srážka z vlakem, 4x zaviněná cyklistou
    2x jiný druh nehody, z toho 1x zaviněný cyklistou
    11x havárie, z toho 10x zaviněná cyklistou
    1x nehoda s úmrtím a těžkým zraněním zaviněná cyklistou
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    JFM: Celorepublikové statistiky neznám, ale v Praze je to u střetů kolo-auto ve většině případů vina řidiče.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    jujky (sorry za hovna.cz - snad to nebude uplně mimo)

Víc než promile za volantem by už nemusel být trestný čin - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/domaci-vic-nez-promile-za-volantem-by-uz-nemusel-byt-trestny-cin-40443344
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam