DIVA: Přijde mi, že ten případ zobecňuješ na něco, co tu nikdo netvrdí (nebo aspoň já ne). Vrátil bych se k té konkrétní situaci s přechodem a chodem v protisměru. Pokud chodec čeká vlevo (tj. v protisměru) a nikdo ho nepouští (v tom protisměru), tak já prostě nevidím důvod to řešit na své straně - chodec se na mou stranu silnice ani nemá jak bezpečné dostat. V tomto duchu jsrm reagoval, protože z toho, co bylo v původním příspěvku, mi totiž přišlo, že si dotyčný myslí, že to (proaktivně zastavit v protisměru) tak má dělat. No, vlastně nemá. Teprve v situaci, kdy konečně naproti jedoucí auta umožní chodci přejít, je potřeba ho (normálně) pustit.
Dovolím si tvrdit, že zastavení v protisměru akorát povede k nečekaným situacím pro ostatní v mém směru a chodci naproti stejně nijak nepomůže. (Dokonce v určitém ohledu mu paradoxně můžu uškodit: mám zkušenost, že tyhle různé formy vyzvání chodce přejít přechod jsou potenciálně nebezpečné. Mnozí chodci se v danou chvíli pak podvědomě zbaví zodpovědnosti za správné vyhodnocení situace a ohrozí sebe sama. )