• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BULKA1PŘED A PO
    HARDCABB
    HARDCABB --- ---
    OMNIHASH: ja mam les, muj architekt byl Hitler

    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    TOMBRIDER: a není tvůj zahradní architekt taky vegan?
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    Já mám taky zahradu.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BERRY: takhle narychlo vím akorát o jednom srovnatelném před a po záběru:





    ale celou zahradu jsem fotila a dávala na nyx loni: [ TRISSIE @ ZAHRADY a zahradniceni ]
    jak jsme to dodělávali postupně, tak se trochu měnily naše priority a způsob využití zahrady (takže jsem třeba zjistila, že ve svém životě potřebuju o hodně víc ovocných keřů, než tu bylo původně - naštěstí jeden vhodný dlouhý pás zůstal přesně nakonec, takže jsem je nasázela tam), ale většinou lidi nevěří, kde se nám ty ovocné stromy na zahradě vlastně schovávají, když začnu vyjmenovávat, co tam všechno mám (z "běžných" všechny a pak spoustu vychytávek)
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    N_I:

    BERRY
    BERRY --- ---
    TRISSIE: show it
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DIVER: investice do zahradního architekta (nás stál tehdy výsadbový plán bez realizace asi 12 tisíc) byla jedna z nejlepších investic, co jsem kdy udělala. Teď, když zahrada už pořádně obrůstá, je ten rozdíl mezi "tůje kolem trávníku" a naší "otevřenou džunglí" sakra dobře vidět - a přitom je zahrada prakticky bezúdržbová (nejvíc času zabere ta část s trávníkem pro děti - a potom sbírání ovoce a stříhání odkvetlých růží :-)
    DIVER
    DIVER --- ---
    DAVETESS: "To by mě zajímalo, kolik vody zadrží střecha činžovního domu na Letný, ve kterym bydlí zahradní architekt, propagující zadržování vody."

    trochu faul, nemyslíš?

    jinak k těm "architektům za dvě stě", co dělají zahrady na klíč: ty zahrady nedělají architekti, ale zahradníci. nikdo vám nebrání si to podle návrhu udělat vlastníma rukama, takže je druhej faul se nad touhle profesí ušklíbat. "na klíč" si tady platíte partu dělňasů, dopravu, stroje, rostliny a materiál.

    já si budu architekta zvát i na pouhých 100 m2 s dvorkem. v místním zahradnictví tuhle službu nabízejí asi za pětikilo nebo tisícovku. nebudu pak za patnáct let řešit problém s přerostlým, uschlým, umrzlým nebo jinak nevhodným stromem nebo živým plotem.
    N_I
    N_I --- ---
    DAVETESS
    DAVETESS --- ---
    SULTHAN: Zadržování vody, zadržování vody. To by mě zajímalo, kolik vody zadrží střecha činžovního domu na Letný, ve kterym bydlí zahradní architekt, propagující zadržování vody.
    Bude to asi tak, jak říká kolega níže. Někdo rád holky, jiný zase vdolky.
    Mluvím z pozice vlastníka skoro půlhektaru, kde kromě stromů, keřů a zeleniny roste i spousta věcí nadivoko. Dá to ale hodně práce, aby mi kopřivy a bodláky přes léto nelezly až do baráku. Křoviňák, srp a dlouhý kalhoty oblíkám každej tejden, a přesto jsou místa, kde se z náletů postupně stávají mladé akátky s pěkným kmínkem.
    Takže chápu, že má někdo zelenýho ježka, a spoustu volnýho času :-)
    PS: rád zadržím vodu za autora zmiňovaného před/po, a ještě klidně za dva další :-)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SITH: hele s tím mentálním reziduem z paneláku jsi to celkem vystihnul. neznám vesničana, co by si to takhle udělal. znám jednoho zedníka, a ten si dvorek rovnou vybetonoval a natřel nazeleno :) ale ten se nepočítá :) udělal to hlavně proto, že kolem mají všechny náplavy trávník na ježka.
    tady se vsadím jsou v zemi závlahový trubky, takže ani s tím zpětným zoráním to nebude tak snadný.
    SIBILLE
    SIBILLE --- ---
    SITH: Sám jsi LOL!
    SITH
    SITH --- ---
    tak né každého baví, nebo na to nemá zkrátka čas, se starat o zahradu a tohle kombo (rovina+tráva+tůje) je rychlé na údržbu, typu 1x za dva týdny to posekám ve stylu vodorovného pravidelného pojezdu sekačkou, večer spustím závlahu a dál se věnuji rodině+koníčkům. A my ostatní, co nás to baví, nebo na to máme čas, tak si tam děláme různé teréní úpravy, záhony, kytky, keře a stromy a odpočíváme tím, protože je to náš koníček. Lidi z paneláku, co je pro ně vrcholem zahradničení vypěstování papričky na balkóně a sekání trávy si pamatují jen ze svého dětství, kdy tahaly těžkou sekačku bez pojezdu kolem ovocných stromků u dědy na chalupě, jsou prostě lol
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    GECKO: právě, dělat svah na vlastním pozemku je zcela nesmyslná ohleduplnost. on tam nejspíš zářez byl už od doby stavby toho baráku, to není novostavba. ale zjevně si řekli, že s rekonstrukcí zahrady to dožehlí, vyplejou, prostě si to udělají pěkný, rovný, zelený. viva francouzká zahrada.
    GECKO
    GECKO --- ---
    PALEONTOLOG: No právě proto jsem psal, že by mě zajímalo opravdové před... ten zářez je vysokej jak blázen (podle trampolíny tak 2,5m) a je zřejmě vytvořenej na sousedním pozemku, nikoliv na vlastním... nevím, co na tom pozemku je, ale být majitelem, nejsem rád...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VOLVER: jak tu padlo s tím porostem, je to vě vkusu. mě ale sere, že má někdo potřebu ten původní reliéf vyžehlit
    DAVETESS: s ohledem na terénní úpravy mám dojem, že majitel s tím nic dál dělat nebude. vlevo je vidět svahovanej zářez, aby sklon pozemku byl 0. to bych nikdy nechtěl, a je mi celkem jedno, jestli tam budou třeba tuje, rovina stojí za chuje.
    VITEKK
    VITEKK --- ---
    z nasi zahradky..

    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    DAVETESS: zadrzovani vody v krajine, zabijeni hmyzu. Vsichni nadavaji na zemedelce, jak to delaji spatne, a pak si udelaji na zahrade plochy anglicky travnik.

    To neni novodoba doktrina. Novodoby je jen tento styl snadno udrzovatelne zahrady nezahrady. Nevim, jake mas zkusenosti, ale ja se podivam na zahrady 90% baraku u nas na vesnici a vidim anglicke travniky. A kazdy vikend je sousede muci sekackami a pak je zalevaji. To neni nic docasneho, takhle to proste chteji.
    JIMX
    JIMX --- ---
    DAVETESS: za kilinko, kilinko a půl zapomeň ... za 2 kilinka nám dělal zahradní architekt z horní dolni predzahradku
    DAVETESS
    DAVETESS --- ---
    PABLITOS: A to je nějaká novodobá doktrína "správné" zahrady? Kdo drží patent na to, jak to má "správně" být?
    Co je špatného na tom, když má někdo rád volnou zatravněnou plochu, trochu dlažby v rohu a tůje?
    Ze zkušeností s podobnými zahradami vím, že to, co vidíme na obrázku, je jen polotovar.
    Na jaře přijel bagr, na podzim má majitel tohle. Tím to ale zpravidla nekončí.
    Vsadím se, že kdyby sem autor za rok nahodil další fotku, budou už podél plotu nasázeny další rostliny a keře, možná se rozhodne pro nějaký ten ovocný strom, časem bude žena chtít pěstovat rajčata, a tak dále, a tak dále.
    Jasně, zahradní architekt z Prahéé by to za kilínko - kilínko a půl, udělal na klíč. Ale jak vidíme, majitel to tak nechce.
    Na závěr mě napadá malá parafráze: Ať si kažký koupí auto, jaké se mu líbí a s ohledem na to kam a jak často jezdí. Jenom proboha ne Fábii, nebo Oktávii Ftédéýčku...žeáno
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam