• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BULKA1PŘED A PO
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    NELLAS: Proto sem ti odpovidal, nedava mi to smysl, a to se povazuju za docela vzdelanyho v oboru :) Jo, sklep muze stat klidne 1000/m^2, ale to je preci stale levnejsi jak cena za obytny podlazi. A ano, samozrejme zalezi na zakladovejch podminkach, v nekterejch pripadech to financne boli. Dikybohu je architektura zavisla na kontextu, kdyby se dalo vsechno zjednodusit a vycist na internetech, prisel bych o praci ;)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    77WHITE: Uff, asi si zkus projet tu diskusi. Blowup tvrdil, že je sklep výrazně levnější než nadzemní podlaží. Illuze udávala cenu za komplet (pozemek + stavba samotná). Když vezmeš v úvahu, kolik stojí pozemky, zjistíš, že ten milion navíc za sklep odpovídá ceně za jedno podlaží, možná (spíš) je to ještě o něco víc.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    NELLAS: :)
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    NELLAS: asi to budes muset trochu rozvest clovece, tohle nedava smysl...
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    BLOWUP: Pozemek obvykle dělá minimálně půlku ceny nemovitosti. Takže když to přepočítáš, tak jsi minimálně na ceně za jedno patro.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    ILLUZE: Tak ja nepsal ze sklep je zadarmo :)
    Dvacet procent navic za sklep mi ale pri uzitny hodnote kterou ma neprijde jako spatnej kseft. Ono to potom casem konci tim, ze kdyz ho nepostavis, tak to potom kompenzujes ruznejma vicemene hnusnejma pristavkama a kulnama, pokud teda na to mas vubec misto. Podsklepit dodatecne uz vetsinou nezvlada nikdo - muj extchan si dodatecne nechaval podsklepit dum kde teda uz sklep byl, ale ne dost velkej pro jeho sbirku vina. Kolik ho to stalo mi nerekl ale odhaduju ze zhruba jako ten vas barak i s pozemkem ;)
    KEL
    KEL --- ---
    Já sklep mám. Pošta.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    BLOWUP: Rozpočet před 15 let - 2 podlažní dům plus slušný pozemek - 5,2 mio.
    Sklep - 1 mio navíc.
    Pokud se nenarazí na komplikace.

    Nemá ho tu nikdo.
    Až o tři ulice dál starousedlíci.

    Mně osobně dost chybí.
    CERNAAMODRA
    CERNAAMODRA --- ---
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GECKO: a on i ten sklep musí mít ... překvapení... základy pod ním. Za minimum se bere obvykle 0,4 m, výjimky existují.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    Já věděla že blowup nezklame.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    GECKO: tos myslel spravne :) u nas je normovej kubik sklepa (treba garazi) asi o tretinu levnejsi nez ostatni podlazi. Teda, kdysi jsme staveli pro nejakyho strejdu toho zavrazdenyho Kaschoggiho v Berner Oberland v Gstaadu „chalet“ ze staryho dreva... tam byl taky „sklep“, s garazi na osm aut, jelo se do nej asi tricet metru dlouhym tunelem, podlaha z mramoru, klimatizace a tak podobne. Tam ten pomer vychazel jinak :))
    GECKO
    GECKO --- ---
    BLOWUP: Semmyslel, ze se tim živíš... kdys naposled něco reálně stavěl?

    Pasy jsou metr hluboký nezačistěný rejhy, kam naleješ prostý beton a hotovo... to má k půlce zdi dost daleko. Takže. jednak vlastní výkopový práce jsou mnohonásobek (tři metry do hloubky, + odvoz vykopanýho materiálu). No a pak ty zdi musíš jednak postavit a to rovně a jednak to skutečně zaizolovat proti vodě, což nesmíš posrat, jinak už to neopravíš a nad tím celým udělat strop, což je taky dražší, než podkladový beton na uhutněné podloží... Nějaký ty rozvody, elektriku, upravenou podlahu a podobně v tom děláš tak jako tak, V zásadě i tepelná izolace je vhodná... pokud v obytných patrech nepoužíváš mramor a zlato, tak tě sklep klidně vyjde na cenu nadzemního podlaží v hotovým, pokud budeš brát hrubou stavbu, tak zcela určítě. A to neřeším situace, kdy máš vysoko spodní vodu, nebo je to naopak třeba na skále nebo jsou nějaký podobný komplikace,

    Třeba v našem případě je pod barákem perk, což je nepravidelně zvětralá žula a poměrně často se narazí na skálu nebo opravdu velký šutry... to výkop docela komplikuje.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    GECKO: Sklep stoji vic nez obytne podlazi? To si moc neumim predstavit, ono v tom obytnym podlazi byva ten standard vetsinou o dost jinej nez ve sklepe a u pasovejch zakladu uz mas de facto pulku zdi ze sklepa hotovou. Zvlast u mensich staveb bejva potom v prizemi boj o ruzny technicky a ulozny plochy ktery jinak v tom sklepe maj v pohode misto. Imho je sklep vetsinou hodne muziky za malo penez.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    JAKE_UP: Debata se strhla u nás doma. Taky stavíme barák. Jediné před a po, které ovšem můžeme nabídnout, je spokojený manžel před debatou a schlíplý manžel po debatě.
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    ADELHAIDA: navíc někde může být vysoká spodní voda, takže s vanou ještě víc...
    GECKO
    GECKO --- ---
    ADELHAIDA: No právě že stojí o dost víc než patro...
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ANNONKA: Proč diskuse? Konečně si někdo postavil normální domek:-) Ale dobře: Mohl by mít sklep. Kdybych si stavěla domeček, určitě bych chtěla sklep, i když je mi jasný, že to stojí jak jedno patro.
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    JAKE_UP: taky na ni čekám. Jenže botoxy a vrásky jsou zajímavější, než hurá mám bydlení a navíc manu propria. Kromě toho jsem se chtěla dozvědět rozměr, nějak to z těch bílých bloků nemůžu spočítat. A také čekám, kolik lidí ocení "lidskou velikost" domku a kolik jich bude pohrdat a chtít větší. Mně se líbí MOC!!!! Ocenila bych technické podrobnost - topení, voda, odpady..... ačkoli to je otázka na původce :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam