• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BULKA1PŘED A PO
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MATEEJ: jako mě to celé baví - fakt že konzervativní katolící sáhli ke guerillovým performativním metodám je super. Jen škoda že to je prostě betonová ošklivost.
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    ZUZKAOU: Nátlakově a mimo běžné postupy se to odstranilo, nátlakově a mimo běžné postupy se to tam znova instalovalo. To je svým způsobem fér.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ZUZKAOU: opravdu se mi nelíbí myšlenka, že když se něco strhlo, tak už je blbost to obnovovat. O estetické kvalitě repliky můžeme vést debatu klidně dál...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GRANTORINO: opravdu nevidíš rozdíl mezi strhnout něco co stojí a dost nátlakově a mimo běžná pravidla prosadit něco co fakt není replika do klíčového bodu veřjeného prostoru?
    KULA
    KULA --- ---
    STARE_CASY: Jestli máš rád Šalouna, tak to budeme kamarádi :D, já miluju Krakonoše, který je místo romaticky historizující podoby, spíš metafyzicky vyjádřený. Moc chytrý.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    NELLAS: a ze sluchátka se ozvalo "Ale jistě! Beze všeho!"

    Hořice:







    Praha:




    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    KULA: Roku 1908 zavítal do Hořic Ladislav Šaloun, aby ve Smetanových sadech vybral místo pro svého Krakonoše. Při procházce městem zhlédl i místo budoucího pomníku a nabídl vytvoření modelu. V té době byl již Šaloun vítězem veřejné soutěže na Husův pomník pro Staroměstské náměstí v Praze.

    Ale máš recht, že Hořický Hus byl dokončen o rok dřív, nemluvě o tom, že byl i slavnostně odhalen, což se Praze už nepovedlo. :)

    A jinak právě tohle Husovo sousoší bylo od začátku Šalounem koncipováno tak, že každá z postav významně hledí na dominanty Staroměstského náměstí - husitští bojovníci hledí na Týnský chrám, který byl nějakou dobu kališnický, emigranti hledí k radnici, kde bylo popraveno 27 českých pánů, samotný Hus měl být protiváhou právě zmíněného Mariánského sloupu.

    Jinak osobně jsem se právě pro Šalouna nadchnul před kdovíkolika lety, kdy jsem poprvé slyšel o snaze obnovit Mariánský sloup a začal jsem se pídit po podrobnostech. To sousoší je výborně navržené a od té doby oceňuju odkazy, které v něm jsou. A myslím si, že i právě proto je teď dobře, že se Mariánský sloup vrátil (i když mám silné výhrady ke kvalitě a způsobu provedení - nemám obecně rád tyhle "romanticky historizující" díla, myslím si, že mělo vzniknout něco aktuálnějšího) a dává to Husovu pomníku ten náboj, který Šaloun na začátku zamýšlel.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    KULA: To přímo volá po fotosrovnání obou verzí :)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    EXCITE: Link!!!!
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    ADAMIRA: Na FB už je na to událost ;)
    KULA
    KULA --- ---
    Tolikrát tu zazněl Hus na Staroměstském náměstí, ale nepadla tu zajímavá skutečnost.
    Na Staroměstském náměstí stojí "kopie" a.k.a Hus Vol. II. Ten první Šalounův Husův pomník stojí v Hořících v Podkrkonoší a byl pro pražské úředníky impulsem udělat si v Praze taky jeden :)
    Jako Hořický patriot to nemůžu nezmínit!
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    77WHITE: naivne sis myslel, ze o tom nic nevim , takmi tady vnucujes jako zakladni informace, ktery davno mam, kdyz se v Dejinach umeni pohybuju od roku 1998 , tohle me nemohlo minout, tak si nech ty imperativy a nadneseny kecicky kdyz o me nic nevis
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    GRANTORINO: Nechci to shazovat, jsem vlastně naopak ráda. Veřejnost se zajímá, čte si o tom, zjišťuje informace, zorientovává se v historii, uměleckých slozích, dějinných souvislostech, utváří si vůbec nějaký názor.. pořád je důsledkem aspoň minimální obohacení vědomostmi.

    Podobně jako s pomalovaným Karlovým mostem - jsem ráda, že se část obyvatelstva aspoň dozvěděla, že existují restaurátoři/co ta práce obnáší. To, že nás označují za patlaly, je věc druhá, no :D.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    GRANTORINO: naivne sem si myslel ze by to treba mohlo probudit zajem o trosku hlubsi prozkoumani namisto prvoplanovejch komentaru, sorry;)
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    77WHITE: a proc, ze mi to rikas? jakoze si myslis, ze to nevim jo XD? ...
    KAIAFOX: musim fakt souhlasit, ted se tu jeste vyroji hromada lidi, kteri budou poucovat a ejhle tolik expertu XD
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    GRANTORINO: narazis-li na dostavbu staromestsky radnice, tak na ni bylo v prubehu desitek let stovky ruznorodych navrhu. Slo spis o ideologii, vymezeni se vuci historii, rezimu, starymu nebo naopak novymu. Bylo to takovy popularni architektonicky cviceni, asi jako nedavny navrh na narodni knihovnu na letne:)
    Je to docela zajimavy tema, ta nekonecna debata jak se chovat v srdci historicky zastavby a vpodstate i naroda.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    KAIAFOX: tak byva nejake spolecensky zrovna diskutovane tema, neni potreba to hned shazovat, nakonec ani kunsthistorici nebo umelci se na tomhle zrovna neshodnou
    DARKSUN
    DARKSUN --- ---
    GRANTORINO: Tak znovu. Je rozdil mezi stavet a bourat.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    To je radosti, že epidemiology nahradili kunsthistorici :).
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    DARKSUN: jako sorry, ale kdyby vsichni , kdo se citi urazeni nejakyma pamatkama sli a zbourali by to?!, tady toproste shodil Franta ze Žižkova ve spolupraci s nejakou skupinkou, kterýmu to promlceli, tak to by ptoom znamenalo, ze kdyz nekdo neco strhne, tak neni duvod to obnovovat kategoricky. To je taky argumentacni faul.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam