• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BULKA1PŘED A PO
    PŘED A PO


    DISKUZE URČENÁ POUZE PRO PŘÍSPĚVKY U KTERÝCH JE SKUTEČNĚ VIDĚT PŘED A PO
    (fotky, videa, gify, odkazy atd...)
    PRAVIDLA KLUBU:
    Komentáře k fotkám jsou povolený, ale jen v určité míře. Poznámky typu, super, skvělý, hnusný atd. vyjadřujte prosím jen svými palci. V případě, že chcete rozvinout debatu k danému příspěvku, okopírujte ho a využijte této spřízněné DISKUZE: [ PŘED A PO - debata a komentáře ]
    Vyřizování osobních účtu, nadávky a jiné podobné příspěvky jsou v klubu přísně zakázaný, budou okamžitě smazaný!
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MATEEJ: jako mě to celé baví - fakt že konzervativní katolící sáhli ke guerillovým performativním metodám je super. Jen škoda že to je prostě betonová ošklivost.
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    ZUZKAOU: Nátlakově a mimo běžné postupy se to odstranilo, nátlakově a mimo běžné postupy se to tam znova instalovalo. To je svým způsobem fér.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ZUZKAOU: opravdu se mi nelíbí myšlenka, že když se něco strhlo, tak už je blbost to obnovovat. O estetické kvalitě repliky můžeme vést debatu klidně dál...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GRANTORINO: opravdu nevidíš rozdíl mezi strhnout něco co stojí a dost nátlakově a mimo běžná pravidla prosadit něco co fakt není replika do klíčového bodu veřjeného prostoru?
    KULA
    KULA --- ---
    STARE_CASY: Jestli máš rád Šalouna, tak to budeme kamarádi :D, já miluju Krakonoše, který je místo romaticky historizující podoby, spíš metafyzicky vyjádřený. Moc chytrý.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    NELLAS: a ze sluchátka se ozvalo "Ale jistě! Beze všeho!"

    Hořice:







    Praha:




    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    KULA: Roku 1908 zavítal do Hořic Ladislav Šaloun, aby ve Smetanových sadech vybral místo pro svého Krakonoše. Při procházce městem zhlédl i místo budoucího pomníku a nabídl vytvoření modelu. V té době byl již Šaloun vítězem veřejné soutěže na Husův pomník pro Staroměstské náměstí v Praze.

    Ale máš recht, že Hořický Hus byl dokončen o rok dřív, nemluvě o tom, že byl i slavnostně odhalen, což se Praze už nepovedlo. :)

    A jinak právě tohle Husovo sousoší bylo od začátku Šalounem koncipováno tak, že každá z postav významně hledí na dominanty Staroměstského náměstí - husitští bojovníci hledí na Týnský chrám, který byl nějakou dobu kališnický, emigranti hledí k radnici, kde bylo popraveno 27 českých pánů, samotný Hus měl být protiváhou právě zmíněného Mariánského sloupu.

    Jinak osobně jsem se právě pro Šalouna nadchnul před kdovíkolika lety, kdy jsem poprvé slyšel o snaze obnovit Mariánský sloup a začal jsem se pídit po podrobnostech. To sousoší je výborně navržené a od té doby oceňuju odkazy, které v něm jsou. A myslím si, že i právě proto je teď dobře, že se Mariánský sloup vrátil (i když mám silné výhrady ke kvalitě a způsobu provedení - nemám obecně rád tyhle "romanticky historizující" díla, myslím si, že mělo vzniknout něco aktuálnějšího) a dává to Husovu pomníku ten náboj, který Šaloun na začátku zamýšlel.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    KULA: To přímo volá po fotosrovnání obou verzí :)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    EXCITE: Link!!!!
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    ADAMIRA: Na FB už je na to událost ;)
    KULA
    KULA --- ---
    Tolikrát tu zazněl Hus na Staroměstském náměstí, ale nepadla tu zajímavá skutečnost.
    Na Staroměstském náměstí stojí "kopie" a.k.a Hus Vol. II. Ten první Šalounův Husův pomník stojí v Hořících v Podkrkonoší a byl pro pražské úředníky impulsem udělat si v Praze taky jeden :)
    Jako Hořický patriot to nemůžu nezmínit!
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    77WHITE: naivne sis myslel, ze o tom nic nevim , takmi tady vnucujes jako zakladni informace, ktery davno mam, kdyz se v Dejinach umeni pohybuju od roku 1998 , tohle me nemohlo minout, tak si nech ty imperativy a nadneseny kecicky kdyz o me nic nevis
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    GRANTORINO: Nechci to shazovat, jsem vlastně naopak ráda. Veřejnost se zajímá, čte si o tom, zjišťuje informace, zorientovává se v historii, uměleckých slozích, dějinných souvislostech, utváří si vůbec nějaký názor.. pořád je důsledkem aspoň minimální obohacení vědomostmi.

    Podobně jako s pomalovaným Karlovým mostem - jsem ráda, že se část obyvatelstva aspoň dozvěděla, že existují restaurátoři/co ta práce obnáší. To, že nás označují za patlaly, je věc druhá, no :D.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    GRANTORINO: naivne sem si myslel ze by to treba mohlo probudit zajem o trosku hlubsi prozkoumani namisto prvoplanovejch komentaru, sorry;)
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    77WHITE: a proc, ze mi to rikas? jakoze si myslis, ze to nevim jo XD? ...
    KAIAFOX: musim fakt souhlasit, ted se tu jeste vyroji hromada lidi, kteri budou poucovat a ejhle tolik expertu XD
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    GRANTORINO: narazis-li na dostavbu staromestsky radnice, tak na ni bylo v prubehu desitek let stovky ruznorodych navrhu. Slo spis o ideologii, vymezeni se vuci historii, rezimu, starymu nebo naopak novymu. Bylo to takovy popularni architektonicky cviceni, asi jako nedavny navrh na narodni knihovnu na letne:)
    Je to docela zajimavy tema, ta nekonecna debata jak se chovat v srdci historicky zastavby a vpodstate i naroda.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    KAIAFOX: tak byva nejake spolecensky zrovna diskutovane tema, neni potreba to hned shazovat, nakonec ani kunsthistorici nebo umelci se na tomhle zrovna neshodnou
    DARKSUN
    DARKSUN --- ---
    GRANTORINO: Tak znovu. Je rozdil mezi stavet a bourat.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    To je radosti, že epidemiology nahradili kunsthistorici :).
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    DARKSUN: jako sorry, ale kdyby vsichni , kdo se citi urazeni nejakyma pamatkama sli a zbourali by to?!, tady toproste shodil Franta ze Žižkova ve spolupraci s nejakou skupinkou, kterýmu to promlceli, tak to by ptoom znamenalo, ze kdyz nekdo neco strhne, tak neni duvod to obnovovat kategoricky. To je taky argumentacni faul.
    DARKSUN
    DARKSUN --- ---
    GRANTORINO: Je rozdil bourat a znovustavet... Nepouzivej takovy argumentacni fauly...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam