• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BULKA1PŘED A PO
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    GRANTORINO: blaaaa blaaaa blaaaa blaaaaa. neco ti prozradim, neni umeni toho nazvanit co nejvic, ale co nejmene slovy vystihnout pointu. zejmena kdyz se snazis o nejaky moudry obecne platny tvrzeni. to uz pak nejakym "vsude to muze bejt jinak" a ad hoc hemzama nezachranis. radsi si to priste po sobe precti, účo, harantovI kamosky jo? ani sklonovat neumis, hlavneze asteriks mas osoupanej az na stul, meh.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    CORA_NEILLE: podle aktuálních historek na netu to skutečně ještě některé porodnice provozují. Viz třeba zde zmíněný Apolinář
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    HAR4NT: prvni dobu porodni? To nevim co je, jak uz jsem psal, pokud neni nutnej nejakej operacni zakrok, tak se odehrava na tom pokoji vsechno, teprve po porodu je odvezou i s prckem na normalni pokoj. Jestli se pamatuju dobre, tak pri tom normalnim porodu ji tam doktor rovnou i sil.

    Moc nechapu proc to je potreba od sebe prostorove oddelovat, preci je mnohem prijemnejsi mit jeden prostor pro sebe kde se to vyridi od zacatku do konce, ne?
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    BLOWUP: je to různý po celém republice. Architektonický skvosty nehledej, ale některé ty sály nebo pokoje, jak tomu kdo říká, jsou docela hezké, to zas jo. Ale ty rozdíly jsou mega.
    CORA_NEILLE
    CORA_NEILLE --- ---
    A ja zas myslela, ze "hekarna" je jen soucast historek nasich matek. To je specialita toho Apolinare, nebo se to provozuje jeste jinde doted?
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    HAR4NT: schválně jestli ti dojde, že je to v různých porodnicich různý :)
    V Podolí se to měnilo před deseti lety a pokud je volno na sálu, jdeš hned na sál s rozjetým porodem. Ty činnosti se dělají přímo na sálu, kde je i to vybavení. Samozřejmě Harantovi kámošky zřejmě chodí rodit tam, kde je to ještě postaru. Speciálně Apolinář je vyloženě konzervativní porodnice :*
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    GRANTORINO: Hm, skoda ze jsem to tehdy nevyfotil. To co postujes je teda pro me spis jak z interierovyho pekla, ale jinak to tomu co jsem videl bylo bliz, stylove spis klasicky design z pocatku moderny (bez tech silenejch barev a zavesu). Pro me bylo podstatny ze tam bylo pohodlny sofa s vyhledem na Eiger, Mönch a Jungfrau (to jsem ted proste musel napsat ;-)

    Ted jsem googlil a par fotek z klinik jsem nasel, i kdyz ta konkretni na strankach nic nemela. Na tu divnou postel nebo jak to nazvat se pamatuju, asistentka rikala ze nektery zensky rodej tak ze z nich to dite jakoby vypadne :-)

    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    BLOWUP: prosimte hekarna neni "kdyz je na salech plno", jak tu nekdo pise, ale rodicky tam travi prvni dobu porodni, kdy uz maj pravidelny stahy (a hekaj, proto hekarna) a soucasti ty pece nebo asistence ma bejt pomoc jim to nejak zpohodlnet a odlehcit.

    nektery treba sedavaj na mici, nebo dlouhy teply sprchy jim delaj dobre (proto jsem to zminoval), ta zinenka, co pises, do toho imho taky presne spada, proste cinnosti a prostredi, ktery ulevujou do tech stahu, ktery treba u kamosky trvaly asi 26 hodin, u myho prvorozenyho asi 11 atp. proto si imho myslim, ze i ta zmena v tom svetle je zmena k prijemnejsimu.
    a asistentky tam chodej prubezne kontrolovat otevreni delozniho hrdla a dokud to neni, tak neni duvod k nakymu "salu", co by ty zencky na tom sale ty hodiny delaly proboha...to je zajimavy, jak moc zkresleny predstavy muze ctyrnasobna matka o takovejch vecech mit..
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    DIVER: jj, nám nenáročným Češkám stačí nižší level útulnosti, rady se necháme rozřezat, napíchat lékama a nakonec zachránit šónem.

    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    GRANTORINO: na hovno, nevidím tam nikde prostor pro hráče na sitár
    DIVER
    DIVER --- ---
    GRANTORINO: já myslím, že se ty porody přeceňujou. takhle bych si to ideálně představoval i u zubaře :))
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    GRANTORINO: no sály, porodní boxy tomu dnes říkají :)) ale žíněnky už tam někde jsou, balóny a sprcha atd, to zas jó, meruňkovou barvičku mají taky 👌
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Jinak samozřejmě bychom mohli využívát třeba tohle, co tu i máme, ale v ČR se zatím nepovedlo uvést do provozu jediný porodní dům, protože u nás žijeme stále v dobách komunistického porodnictví, prostředí se mění pomalu.
    Takže bída nemocnic, kde si upgrade představujoujako zakrytí luxfer skříňkama.... :D
    No a my ženy si představujeme ve svých snech něco takovýho 🍹

    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    GRANTORINO: "na sal" je mysleny co presne? To je operacni sal, sterilni atd? Tam se rodej vsechny deti i kdyz operovat neni treba? Moje zena treba v jedny fazi lezla po zemi po nejaky zinence ponevadz ji to delalo dobre.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    BLOWUP: to je u nás prostor, kam se odklidí matky, když je na sálech plno. Říká se tomu hekárna a je obvykle hnusnej vykachlíkovanej prostor. Naštěstí už se dnes většinou ty ženský, když je volný sál lifrujou rovnou na sál normálně... Mění se to
    Ale ne u Apolináře evidentně
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    KAIAFOX: Ja se priznam, ze jsem doted vubec netusil ze existuje neco jako predporodni prostor, tim mene ze to je nejaka skupinova zalezitost. Jasne, dite se da porodit i ve skarpe u silnice, ale fakt mi nedochazi k cemu ten prostor presne slouzi. Muze mi to nekdo znalej - nejspis expert harant - vysvetlit? Kdyz rodila moje zena, tak proste prisla do kliniky, dostala pokoj ve kterym bylo vsechno co je k porodu potreba vcetne nejakyho bazenku a tam to dite porodila. Vypadalo to jako obejvak s par divnejma utensiliema a s vlastni koupelnou. Ve druhym pripade sla rovnou na sal ponevadz dcera chtela ven nohama napred, kazdopadne jsem o existenci nejakejch "predporodnich prostor" a k cemu presne maj slouzit na zaklade mych jedinych dvou zkusenosti s privadenim deti na svet doted nic netusil. A to ze vypadaj jako nejaka vykachlikovana kulisa k hororu uz je jenom tresinka na dortu, to ma nejakej zamer, treba ty zensky jeste dodatecne vystresovat? Fakt me to zajima.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    KAIAFOX: tak dost. pojdme se trochu soustredit na to, co tu kdo skutecne rekl a co tu kdo nerekl, kdo neco nevedel a kdo co komu vysvetlil.

    "Já vlastně nevím, co je před a po. Ale prý je to krok ke zlepšení."

    20 hodin vtipu, ale "co je tam vlastne jinak" nikdo nepopsal, prichazi har4nt a rika si tyvole nepis jim to tam, stejne to vubec nikoho nezajima a uz si nikdo ani neuvedomuje, cim to zaclo, ze to zaclo (hranym?) podivenim, ze nekdo neco nevi, nevysvetluj to. stejne to nikdo nebude cist a akorat te budou srat ty naprosto mimo misu komentare a nikdo to neoceni, ceho sis vsimnul, kazdej akorat bude cekat na nejaky slovo, ktery se mu bude hurr durrr hodit k tomu, aby ti neco podsouval, nebo ti vysvetloval, jak je skromny a moudry.

    no nedal jsem si rict a napsal jsem
    "je pryc ta prusvitna stena, ktera propoustela svetlo z chodby a kachlicky, ktery ho odrazely po mistnosti."

    no a proto jsme tam, kde jsme.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    HAR4NT: Zvýšením komfortu myslíš ty skříňky u vchodu? Protože jinak je tam všechno jako při starym. Pořád je to jedna cimra pro čtyři ženy v době předporodní, pro mnohé je to navíc poprvé a tohle je teda otřes. Nějaká zástěna tomu fakt nepomůže, když ti přes ní cizí paní řve do ucha, když máš sám co dělat, aby ti nevybuchla hlava..
    Tady je pár fotek z FNKV, jak to taky může vypadat v "normální" porodnici. Naživo jsou ty sály ještě příjemnější, každý má svůj předporodní prostor, prostě úplně jiná úroveň... Ani před rekonstrukcí to tam nebylo tak strašný.

    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    VERCA_ZABA: a nedoporucuj mi diskusi na fb, kdyz reaguju primo na prispevek s fotkama, kde OP proste nevidi zadny rozdily..co ja s fejsbukem, proc, o nicem takovym se nepise.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam