• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BULKA1PŘED A PO
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    JIMX: chtel bych byt optimista jako ty, jenze nemuzu, protoze blbe usazenej a prochcavajici zavesnej zachod jsem videl a resil. holt to musis nechat cely vybourat.
    JASMINOVA
    JASMINOVA --- ---
    Splav 1995 vs 2022

    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    JIMX: problém je právě identifikace problému přes to okýnko. nemám rád zazděný plasty s krátkou životností. a vysekávat bojler á 20 let je taky radost
    JIMX
    JIMX --- ---
    PALEONTOLOG: a víš vůbec jak ten zastavěný rezervoár na WC vypadá? ... taky jsem si jednu dobu myslel, co se stane, až to začne protejkat ... ale ona je zastavěná v podstatě jenom nádrž, která asi jen tak týct nezačne, když je to výlisek a všechny mechanické části, které se můžou rozbít, jsou dostupné a celkem snadno vyměnitelné otvorem přes to splachovadlo.
    CUKI
    CUKI --- ---
    SEJDA: Ty jsi fakt případ, viď? :-D
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    VYHULENY_UFO: kleště jsou u těchto (nevím, jestli i ostatních) zbytečný. Cpal jsem to tam jednotlivě šroubováčkem.
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    OMNIHASH: do zásuvek dáváš keystony, které standardně beznástrojové, popřípadě na narážeč, krimpovací kleště na RJ-45 na tohle nepotřebuješ ;-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    nicmene si myslim, ze na zapojeni datovych zasuvek nejsou kleste potreba. a kdo nemel kleste na koax, jako by nikdy nezil.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    FILTHY_SAD_EMO: krimpovací kleště pro RJ-45 byl první kus nářadí, kterej sem si v patnácti pořídil, a až o další tři pětiletky pozdějš přibylo do toolboxu i kladivo :)
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---


    Malý krok pro každýho elektrikáře, velký skok pro malýho filtíka (který nemá pořádnej vercajk). Teda vercajk má samozřejmě POŘÁDNEJ, ale nářadí má k hovnu...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CUKI: ne, mas modelove rady i pro vodorovnou montaz, to vi taky snad kazdy instalater .)
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    Jsem tu správně v diskusi o umístění bojlerů a jejich rozdílech oproti průtokovým ohřívačům?
    CUKI
    CUKI --- ---
    SEJDA: Právě ta "empiricky overena konstrukce" je ta svislá. Každý výrobce nebo i vyučený instalatér to ví. Vodorovná je znouze když to jinak nejde (nevejde se).
    FILIPSZ
    FILIPSZ --- ---
    CUKI: bojler v podhledu naprosto bezna vec, nechapu ze to nekdo nechape
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CUKI: v kazde pocetnejsi rodine je bojler jenom prutokac. To uz dneska fakt kazdy zije single? :D
    "driv" je okamzik, jako protnuti cilove pasky. Ale to "driv" ma smulu, protoze v trubce je voda zchladnuta, takze nez si stihnu vsimnout co bylo "drive", cekam, az mi z trubky potece tepla. No to uz je v nadobe proudeni ustalene, studena voda do nadrze "tryska" jako u vytoku je "nasavana". Kdyz na jedne strane nasavas a na druhe tlacis, skoro by vzniklo k primemu prutoku, nebyt turbulenci, ktere ti proud rozceri a zacne turbulentni promichavani. Tak si to predstavuju ja. To jestli mi proud a turbulentni promichavani dojde jenom 20cm, nebo 40cm nebo pres cely boiler ovlivnuje asi empiricky overena konstrukce, ktera muze byt zrovna tak vhodna pro montaz v leze.
    CUKI
    CUKI --- ---
    SEJDA: Tak se vrat na učiliště ať ti ještě vysvětlí rozdíl mezi bojlerem a průtokovým ohřívačem. Až tam budeš tak se zeptej jak je to s tím prouděním a mísením kapalin a při které možnosti se u výtoku dostane dřív studená voda. :-D
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CUKI: jako ano, na ucilisti se uci proudeni kapalin stylem "nejteplejsi voda je nahore". Na vysoke skole s k tomu pridaji diferencialni rovnice proudeni a miseni kapalin.
    Prutokac ma mit proste potrebny vykon dany prutokem. Sprchovat se s malo vykonym vymenikem muzes jenom kapacita/prutok/2 sekund (jako v kempu na zeton). protoze pak uz by se v tom stejne sprchoval jenom Vin.
    CUKI
    CUKI --- ---
    SEJDA: ach jo. :-)
    Ono ani nejde o to jaký to má výkon a jestli tam máš elektrickou patronu nebo klasický výměník (to si asi při rekonstrukci koupelny moc často nevybereš).

    Ale jde o to, že nejteplejší voda bude vždy nahoře (pokud má nad 4°C pro šťourali a otužilce)
    No a když pustíš kohoutek, tak se ti tam logicky dostane neohřátá voda, která se v těch ležácích dostane mnohem snadněji k místu odkud odebíráš teplou vodu. Proto se to používá jen v případě kdy tam svislej prostě nedostaneš.

    Z logiky věci je taky provoz svislého nejúspornější, protože odebíráš tu nejteplejší vodu, tedy pro stejný komfort je možné ohřívat vodu celkově na nižší teplotu= menší tepelné ztráty.

    Viděl jsem už hodně, ale klidně bych se přišel podívat na toho exota kterej bude dobrovolně čistit ležáka, nebo vyměnovat anodu v podhledu :-D

    Ta příruba je totiž z pravidla v tomto případě z boku.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    FILTHY_SAD_EMO: topenarsky nepotrebuje topne telisko, protoze ma v sobe zatocenou rurku, vlastne se tomu potom nerika "bojler" ale "tepelny vymenik". Ale i tak je to jedna hodina na ucilisti, abys vedel, jestli dany typ potrebuje konvekci, jestli ho neinstalujes vzhuru nohama, nebo jestli muze byt i na lezato.
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    SEJDA: když máš 20kW bojler s domovní instalací, tak ani v něm nemusíš mít vodu, protože tě zahřejou ty svítící kabely ve zdi...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam