• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BULKA1PŘED A PO
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    OMNIHASH: Taky si vsimni, ze ty vyskovy budovy tam jsou jen kolem hlavnich byznys bloku. Na tech hlavnich tridach zadny domky s duchodcema nejsou. Prestiznost adresy hraje velkou roli pro developery. Neverim, ze by neslo nejakej blok rodinaku skoupit, kdyz tem lidem nabidnou realistickou cenu a nahradou obdobny domek se stejnym komfortem uzivani nekde na okraji.

    Rozprostreni rodinaku je tam taky evidentne malej problem. Srovnej s Mexico City a uvidis co to je more malych baracku. Cinzak je budova stavena primarne pro zisk, rodinak je budova stavena pro ziti. Kdybys mi prisel dom rikat at prodame rodinak a jdem nekam do petipatrovyho cinzaku, tak te poslu palem do prdele taky. Mesto je pro lidi a ne lidi pro mesto.

    + Premena oblasti s domeckama na oblast s cinzakama = zasadni narust hustoty inzenyrskych siti, dopravy, odpadu atd.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PLOSTENKA: problém není v tom, že by ne/chtěli prodat svý parcely, ale že blokujou výstavbu čehokoliv jinýho, než dalších rodinejch domků, kdekoliv jinde v okolí, takže jediná možnost, jak bydlet pro normální relativně mladý lidi, je v těch residenčních mrakodrapech, co jim tam rostou jak houby po dešti. Není to ani levný, ani udržitelný a ve finále ani moc příjemný řešení. Půlka města bydlí na 10% území v osmdesátipatrovejch kondo věžích, a druhý půlce zbyde zbylejch 90% pouště rodinnejch domků. Abych jim nekřivdil, zrovna v Torontu jsou jedni z nejpříčetnějších městskejch plánovačů v Americe, a už se to druhou dekádu snažej změnit, ale odpor domkařů je silný a trvalý. Zatím jedou salámovou metodou, Toronto má slušnou tramvajovou síť, tak předělávaj parcely kolem tratí aspoň pětipatrový smíšený budovy s tím, že to budou postupně rozšiřovat (to jsou ty menší žlutý stavby mimo ten hlavní cluster), a když bůh dá, tak třeba za 20 let budou mít pár plnohodnotnejch městskejch čtvrtí s činžákama a la Praha( https://brookmcilroy.com/projects/toronto-mid-rise-and-avenues-neighbourhood-study/ ).

    Sorry všem za lehčí OT, na urbanistice Toronta jsem zaseklej přes dvacet let, a nevěřili byste, jak vzácně se tehle topic objeví v diskuzi!
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PLOSTENKA: je suis Toronto
    PLOSTENKA
    PLOSTENKA --- ---
    OMNIHASH: Co si to ti duchodci dovoluji, neprodat parcelu! Zavrit a vyvlastnit, hajzly...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    GANDHI: no Toronto to zrovna uplně nevyhrává, a tenhle boom mrakodrapů posledních deset let je způsobenej primárně zmrveným územním plánováním a zónací (jako v půlce severní Ameriky). Tady je to krásně vidět, vedle 80 patrovejch mrakodrapů máš o blok dál klasický rodinný domky, co zabíraj 80% města a jakejkoliv jinej flek se hned strhne boj. Ano, nemaj z toho rezervaci pro turisty, ale za to pro důchodce, co seděj ve svejch vilkách, koukaj jak stoupaj na ceně, a blokujou jakejkoliv rozumnej rozvoj.

    LOJZEE
    LOJZEE --- ---
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    KUKEN: to se tak v nekterejch mestech zije, kdyz se z nich nikdo nesnazi udelat turistickou rezervaci:p
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    DAVO
    DAVO --- ---
    Pondělní ráno, a o 36hodin později;)

    KUKEN
    KUKEN --- ---
    Toronto rozdíl 10 let

    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    foceno včera v 17:18, 17:53 a 18:33

    HERKULES
    HERKULES --- ---
    1. den války a 500. den války

    JASMINOVA
    JASMINOVA --- ---
    KAMAHL: Ani mi nepřipomínej dobrodružnou cestu do Egypta z kraje roku 2020. Jak Alexandrie, tak Káhira se v 16 h kompletně ucpe, a to každý boží den a celé se to postupně uvolní až někdy po 18. hodině. Peklo na zemi. V Asii to aspoň má flow (jedou nějak pomalu úplně všichni, ale jedou), ale tady prostě všichni vjedou do velkýho štrůdlu kde stojí a troubí a jediný tvý štěstí je, že seš tu jen turista a z toho taxi prostě můžeš vyskočit a těch pár km dojít.
    SATAI
    SATAI --- ---
    SEJDA: XM je certifikovaný kremloblb...
    ULO
    ULO --- ---
    KAMAHL: haha zvlast kdyz je tam tech podchodu/nadchodu tak málo! Rozšířením silnice přebíhání nevymýtí. Ještě vtipnejsí je když v ty zácpě stoji zablokováná sanitka, která se nepohne ikdyby náhodou ii někdo chtěl pustit (což tamní řidiči nechtějí). Achjo.
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    Ja nekde cet z tema cibulovejma banema v rusku zacal tenhle ital
    Petrok Maly - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Petrok_Maly
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Cibulový dómy se objevily takřka souběžně jak v Rusku, tak v Svatý Říši, a troufnu si tvrdit, že jestli se odněkud inspirovali, tak z Jeruzalémskýho Skalního chrámu, co opisoval z římský architektury, než z Kazaně, kam to přinesla Zlatá Hirda z Číny. Ona zase kupole tak nevymyslitelnej a překvapivej tvar není, a v nějaký formě k ní dospěla snad každá kultura s vhodným stavebním materiálem. Rozdíl mezi klasickou římskou kupolí a la Pantheon a ruským cibulákem je danej materiálem a podnebím, v Itálii je to kamená/betonová kupole ideálně svázaná kovovejma řetězama, v Rusku menší dřevěná skořepina z podstatně větším sklonem, aby na ní neulpíval sníh. I ten tvar je čistě utilitární, má odhazovat zbytky sněhu dál od stavby a bránit tak podmáčení zdí.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    RSZ: Ano, ale zároveň "It has been posited that onion domes first appeared in Russia during the reign of Ivan the Terrible (r. 1533–1584). The domes of Saint Basil's Cathedral have not been altered since the reign of Ivan's son Fyodor I (r. 1584–1598), indicating the presence of onion domes in sixteenth-century Russia.", takže v době výstavby toho petrohradskýho chrámu už byly ty cibule v Rusku pár set let doma. Takže věta "asijská obludnost strcena do evropského Petrohradu" nevyznívá IMHO úplně správně. V tom 19. století už to nebyla asijská obludnost, ale ruská obludnost.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam