Postupně odcházelo podsvětlení LCD panelu letité LG telky - některé ledky umřely (tmavé fleky / temné "mračna"), z jiných upadly rozptylné čočky, které jsou tam slabě nalepené ("sluníčka"), respektive lepidlo asi prostě po letech degraduje (možná i cíleně ;). A vzhledem k tomu, že TV slouží defakto jen jako externí obrazovka pro HDMI vstup digi TV poskytovatele, tak jsem si řekl, že zkusím samo-domo opravu. A také nechci hned kupovat novou věc při nějaké závadě, když je šance na opravu - ne primárně z důvodu finančního, spíš z důvodů neplýtvání, protože jinak telka funguje dobře a má na placku výborný zvuk (což je pro mne velké +, jelikož cca v polovině času slouží k poslechu DAB rádií). Kalkulace servisu byla cca 2,5-3tis, což se mi do staré herky už investovat nechtělo. Koupena sada nových led pásků (tuším 800 nebo tak nějak, ale na ali možná budou i levnější), nalezeno pár postupů na youtube, cca 2-3h práce. Cestou jsem si vyrobil další závadu, když jsem neodborně odpojoval spoj plošného obvodu od samotného LCD panelu, část se ulomila, a při následném zpětném zapojení nebyl dostatečný tlak a kontakt, ale s trochou improvizace byl vytvořen tlak a kontakt drží, funguje. Jinak pokud by měl někdo podobný problém s podsvětlením a nechtěl nahrazovat jinak funkční obrazovku, určitě se toho nebojte, celé to jde udělat s křížovým šroubovákem, Youtube návody a trochou opatrnosti, nejsme žádnej elktromontér, elekřina jsou pro mne čáry a magie, spíš blbnu s pilkou a se dřevem. Opatrnost je na místě hlavně asi při snímání samotného LCD panelu, který je relativně tenký a samozřejmě čím větší uhlopříčka, tím méně pohodlná manipulace s ním a pokud se vezme za okraje a prověsí se, může vlastní vahou prasknout a to je konečná. Ale tahle telka je 42 palců a opatrná manipulace byla v jedné osobě v pohodě.