• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BULKA1PŘED A PO
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Snad se shodneme, že gentrifikace má i své stinné stránky, stejně jako konzervace (nebo spíš plíživé zhoršování) neutěšeného stavu.

Mě taky mrzí, když mizí všelijaká rumiště, stará nádraží, tovární haly. Je v tom historie, nostalgie, romantika… Ale úplně neprospěje udržovat město ve stavu pomalého setrvalého rozkladu jen proto, že my si něco nějak pamatujeme.
    Chybí mi průmyslová výroba uprostřed (dnešního) města, vlečky s uhlím apod.? Ani ne.
    Těší mě, když se něčemu z toho podaří vdechnout nový život, místo aby se to zbořilo a nahradila to nějaká generická zástavba? Rozhodně!
    Určitě mi přijde lepší ty staré baráky opravit, než je nechat chátrat do stavu, kdy se budou muset zbourat a nahradit něčím úplně novým, dost možná bezduchým.
    Město má reagovat na aktuální potřeby, ale pamatovat na svou minulost. A určitě je potřeba udržet ve městě parky, volná prostranství, náměstí, legální plochy na graffiti/street art, živý parter s občanskou vybaveností apod.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    BACCARA: Ty společný záchody na chodbě byly tak krásný. Je škoda že už je to pryč.
    BACCARA
    BACCARA --- ---
    Miluji staré Nusle do roku 1988, to tam na Nuselské bydlela babička. Její plynová lednička, myčák na nádobí, studená voda jenom v přesíni, topení v kamnech na uhlí a hlavně v síti 110V.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    ARGANNAH: Tak jsem to nemysle, šlo mí spíš o ten mindset, kterej lpí na něčem co je dávno pryč.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Respektive spíš obojí je symptomem určitýho mindsetu.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ARGANNAH: Ono to možná není napsaný nejlíp, ale já tam taky určitou souvislost vnímám, nicméně spíš ve smyslu že jedno je symptom druhýho.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    FRIZER: To máš pravdu a já o tom taky píšu. Městské části bohužel často vedou lidi, který zajímá jen ten kufřík a všechno ostatní mají v prdeli. Na tom se určitě shodnem.

Andrej s tím má společnej ten nostalgickej nános na minulosti, která fakt nebyla tak hezká a kouzelná, jak si lidi myslej. 70s-80s byla zkurvená doba plná rozkladu. Jak společenskýho tak materiálního. Nevím proč by mi to mělo chybět.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Umm... Mě to nadávání na gentrifikaci taky trochu otravuje, v devadesátkách jsem roky jezdila přes Anděl a zaplaťbůh a všichni svatí za gentrifikaci, všem se ulevilo, když to tam přestavěli. Nicméně úvaha typu "lidi volej Andreje pro to, aby se nikdy nic nezměnilo a starý a hnusný čtvrti zůstaly starý a hnusný", mi přece jenom přijde - jak to jenom říct - poněkud wtf
    FRIZER
    FRIZER --- ---
    FRK_R23: Sorry, nemam cas se rozepsat. Moc dobre vis ze Mestske casti na tohle kaslou a jdou vetsinou na ruku developerum...sem tam kufrik. Mesto ma nejakou historii a sklada se z ruznych casti...pokud vsechno pretavime na sklo,beton, ocel, kancelare a stejne bytovky s cenami zavratnymi, tak budeme mit sice fajn centrum, ale vse ostatni bude Britska ctvrt. Co to ma spolecneho s Andrejem nevim...
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    FRIZER: Zníš jak ti retardovaní památkáři. Kde teda nakreslíme tu čáru? Zakonzvervujeme Nusle v roce 1975? 1985? 1995?

A až ta parta alkoholiků, které vznešeně říkáš štamgasti, vychcípá tak potom co?

Ty tvoje "topinky s příběhem za 250" mají v Karlíně na jednom jedinym místě a to je Eska. Tak možná zkus zajít někam jinam a dáš si pivko i jídlo za normální ceny tyvole.

Říká se tomu vývoj. Fakt mě sere jak v týhel zemi jede ten bizarní narativ, že se všechno musí zakonzervovat. Ideálně tak, jak to bylo když ti bylo 20+, co? To byla krása tyvole, to byla pohoda. Jenže ta krása a pohoda to byla jenom proto, že si byl mladej. Tak zkus stárnout s grácií a nenaříkat nad loňskými sněhy.

A mimochodem stejná píčovina jako namalovat čáru v roce 1985 a říkat tomu genius loci je dát developerům volnou ruku. Ta městská část by pochopitelně měla dost kecat do toho co a jak se postaví, jaká bude občanská vybavenost a tak. Ale stejně tak městská část Karlín nemůže Esce kecat do toho za kolik stříli topinky s příběhem.

Tyvole přesně proto tady lidi volej Andreje, hlavně nic neměnit. Přesně proto tady totálně dominuje přebujelá IAD, protože "tak to přece vždycky bylo". Akorát že vůbec.
    PLOSTENKA
    PLOSTENKA --- ---
    Vsak si ty nemovistosti kupte sami a uniformne-konformni developer utre. Tak snadne to je.
    HEJSEK23
    HEJSEK23 --- ---
    předtím Nusle - budou Hnusle :-)
    FRIZER
    FRIZER --- ---
    KAIAFOX: Ne, tim myslim hospody plne stamgastu, urcitou obhroublost a trochu styl "vesnice uprostred mesta" podobne jako Branik.
    FRIZER
    FRIZER --- ---
    FRK_R23: Jasne, nepristupovat k jednotlivym ctvrtim s citem, ale vsechno soupnout developerum at si rozjedou svoji diskoteku. Topinky s pribehem za 250,- jako v Karline, nebo na Vinohradech pohoda. Nedavno treba skoncil Rousek, me to prijde skoda...

ENDER: A co jako, to muzes dostat kdekoliv v metru stejne jako na Andelu, Hlavaku, Nuslich nebo Jizaku.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    FRIZER: Tím geniem loci Nuslí myslíš to, že se kámoš postavil doprostřed Synkáče a ukazoval okna, kde dělaj piko? 🤦
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    Nusle!! Ach
    FIFI
    FIFI --- ---
    Ja si tedy jeste pamatuji na synkaci na rohu ty policajty, cekala jsem tam na vyjezdni dolozku ve fronte 😂
    ENDER
    ENDER --- ---
    FRIZER: Jo na palmovce jsem dostal do drzky od smazky, videl umirat cloveka, to mi bude chybet...
    No a husitska plna zastavaren a heren, tyhle casy uz se nikdy nevrati. Uplne jsem zamacknul slzu.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    FRIZER: Genius loci byly rozbitý baráky a všechno v rozkladu. Já neříkám, že je to ideální. Ale tyhle nářky na doby dávno minulé mě serou tak nějak obecně. Bejt to podle lidí jako seš ty, dodnes se brodíme v hovnech...

Ale jinak máš pravdu, vidíme to jinak a nemáme se o čem bavit.
    FRIZER
    FRIZER --- ---
    FRK_R23: Ne, zdražení nájmů a bytů...vyhánění starousedlíků a pomalé zabíjení genia loci na vrub uniformnosti a komfornosti. Jestli jsi v pohodě s novým Karlínem vs starý, to samé Palmovka a Žižkov, tak máme oba jiné vnímání a nemáme se o čem bavit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam