• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BULKA1PŘED A PO
    XINDLX
    XINDLX --- ---
    CUKI: co ty všechno nepoznáš z fotky
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATEEJ: Nejsmutnější je, že v těchto místech to často lidi dělají úplně přirozeně a nikoho nenapadne to udělat jinak.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ZUZKAOU: tak vybrat Jeseni jsou jeden z nejchudsich regionu odkud vsichni mladi odtekaji s letnimi povodnemi, logicky tam lidi sahnou po tom nejlevnejsim.
    Ku kontrastu si vezmi vysoce ekonomicky produktivni lyzarske aparmanove vesnice s desitkami naprosto totoznych domu, nebo vesnice na predmesti megapoli, kde takovych domu muze vyrust i sto kazdy jeden rok.
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    V létě jsme se byli podívat v Dinkelsbühlu, jednom z bavorských městeček, prakticky kompletně dochovaných ve středověké podobě. Úplně všechny názvy provozoven byly vyvedeny jedním jediným písmem a v jediné úpravě, až na vzácné výjimky žádné barevné podkladové rámečky atd., písmo opět téměř bez výjimky vyvedené sekundární doplňkovou barvou fasády.

A jakože opravdu úplně všechny (od hotelu přes knihkupectví až po elektrikáře) a v úplně celém městečku, ne jenom na náměstí a hlavní třídě (respektive v jeho historickém centru ze všech stran vymezeném hradbami).

Vyjma toho žádné reklamní panely na fasádách vedle dveří nebo mezi okny. Jedinou výjimkou byly kolmé dobové reklamní poutače na fasádě, takové to "U zlatého lva" se lvem nebo tepaný rohlík.

Asi jsme se ženou netolerantní samonasranci, protože se nám to líbilo, byť to bylo dost nezvyklé, tři hodiny se procházet ulicemi, ve kterých úprava fasád vypadá všude stejně.

535154165-10230640072573226-2172174620168311076-n

Dinkelsbuehl-Altstadt

dinkelsbuehl-sehenswuerdigkeiten-altstadt-17

Dinkelsbuehl-TLDSC-2361

Weinmarkt-Dinkelsbuehl-Highlights-1170x680
    PEJR
    PEJR --- ---
    GANBOY: Tak tak, cumel jsem jak puk co si diktuje HOA, musis travnik vsude, max 15-20cm dlouhej a zelenej celej rok, zadny zahony se zeleninou.. land of the free
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    TRISSIE: a tohle je čajíček proti tomu co maj v anglii, nebo v některejch rezidenčních čtvrtích v usa…
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZUZKAOU: No a pak opravují cokoliv co se jen dotklo Baroka a máš tam podmínečně sytě červenou, přitom se jim o tak syté barvě v tom baroku mohlo nechat jen zdát.
    CUKI
    CUKI --- ---
    TRISSIE:
    ILTU:

Mám pocit, že fasády z opalovaného dřeva se asi do pastelových barev nepočítají :-(

A tu studenou šmoulí to naopak nevylučuje vůbec. To dám raději jakoukoli přírodní sytou.BTW ty syté barvy už v poslední době stejně moc nehrozí, protoře mi tu v ČR milujeme všechno z venku oplácat EPS a nato fasádu. A to z tmavou dohromady moc nefunguje.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SEJDA: si vyjeďte na jesenicko obdivovat všechny ty fialova, oranžové a sytě zelene fasady lidi co dostavji neprodejde odstiny ze Stomixu jak deputat.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ILTU: v nejake pamatkove zone pro netolerantni samonasrance (toxicke osoby s tezkou formou OCD) asi ano. Jinak to vubec zadny smysl nedava.
    MAGI
    MAGI --- ---
    XINDLX: zrovna na téhle fotce to maj ale taky docela odladěno :D!
    ILTU
    ILTU --- ---
    TRISSIE: To jsou vcelku rozumné limity.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CUKI: máme schválenou závaznou architektonickou studii území, limity mám někde založené, ale co si pamatuju, je to nějak takhle
    - fasáda: pastelové barvy
    - střecha sedlová nebo valbová, sklon v rozsahu x procent
    - maximálně 2 nadzemní podlaží
    - plot: do ulice podezdívkový s plaňkami, mezi parcelami drátěný, maximální výška 2 metry
    - odstup od uliční čáry minimálně 7m pro solitérní domy, 3,5m pro dvojdomy
    - minimálně 65% plochy pozemku zeleň

cokoli mimo limity vyžaduje schválenou výjimku.
    CUKI
    CUKI --- ---
    TRISSIE: Regulace na barvu fasády? To jsi v nějaké památkové zóně nebo to má tvoje obec plošně? Jsem taky z P-Z a tady v okolí nic takového nevidím :-( Jak je to konkrétně definované?

Třeba takovou "studenou šmoulí" bych zakázal plošně :-D
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XINDLX: a zpusobuje to presne tu krizi, ze mladi nemaji na domy/byty.
    Obce (Gemeinde) predepisou barvy, sklony, materialy, nezridka i firmy, potom jsou vsechny domky v novych ctvrtich/ulicich za 400 000 € / 10 mil. Kc a pritom, postavit tam mobilni drevostabu by mladeho stalo ~ 20 000 € / 500 000 Kc.
    KULA
    KULA --- ---
    ANIKEVESTIFEX: smutný je, že uvědomělí lidé jako Ty neotevřeli své peněženky, dům nekoupili a neopravili jej do podoby výkresové dokumentace z roku 1852. Mohlo tam vzniknout další muzeum o třech vitrínkách a občas byste z okem mohli zamávat na projíždějící vlak s císařem pánem. Škoda.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MARASAN: u nás (Praha-západ) je regulace na barvu fasády, sklon střechy, uliční čáru a minimální plochu zeleně.
    jde to, když se chce...
    ALARIK
    ALARIK --- ---
    MAGI: to je strašný peklo fakt...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    XINDLX: Komunizmus!

Teda aspon u nas by to tak oznacili.
    XINDLX
    XINDLX --- ---
    MAGI: nedávno jsem projížděl vesnicema na západě německa kde maj evidentně povolený jen konkrétní barvy a odstíny fasád a čuměl jsem jak hezká vesnice jako celek může bejt..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam