SPIKE411: Taky bych to viděl na toho Jelena. Jako hlavní prací složku obsahuje mýdlo, které se v měkké nebo normální vodě chová dobře, ale ve tvrdé vodě celkem snadno vytvoří usazeniny. Mýdlo je sodná sůl nějaké mastné kyseliny, ve tvrdé vodě se Na
+ nahrazují za Ca
2+, Mg
2+ nebo podobné kationty, a vzniklé soli se pak jen špatně rozpouští ve vodě. Dá se to poznat podle těch usazenin: za čerstva/vlhka jsou to takové ty klasické sračkoidní mýdlové povlaky jak z odpadu umyvadla (taková ta mazlavá kejda jako kdybys namlel křídu a smíchal ji s nějakým olejem), a po vysušení z toho vznikne taková přilnavá struska/skořápka, trochu jako vápenec.
Kdežto běžné prací prášky jsou na bázi různých sulfonátů, a ty po zreagování s Ca
2+ zůstanou lépe rozpustné. Ale zas jsou jedovaté pro ryby, si nevybereš :/
Divné, že ten ocet nepomohl - ten by to měl rozpustit. Ale možná naopak pomohl tu spirálu dorazit nějakou korozí :)) Já bych ten ocet asi nepoužíval jako aviváž, protože po aviváži už se voda v pračce moc nevymění. Ono je dobré nějakou tu kyselinu (octová, citronová) občas použít, ale musí se to po použití vypláchnout - takže prostě jako normální cyklus s octovkou/citronovkou místo prášku. Když ta kyselá voda zůstane stát v pračce, to topné těleso se v tom X hodin nebo dní máchá, to pak imho může zkorodovat i nerez nebo něco, co by normálně vydrželo.
(Sorry za nevyžádané rady, já nedavno "opravil" sušičku, tak jsem teď na koni.)