MGMBILL: Záleží asi co plánuješ za konstrukci...to co mají v Doupěti, že prý funguje jen pro pěnošamotky.. (těžko říct proč ;) Další konstrukce co jsem viděla na netu byli i z klasických šamotek, ale neměla jsem možnost zkoumat rozdíly...
Já nevim no, stavěla jsem jen jednou - máme takovou relativně malou (na jeden velkej plát a 3-5 pater), co se nezazdívá a máme jí asi ze 4 různých typů šamotových cihel (i z pěnošamotek)... není moc konstrukčně vyladěná, ale funguje parádně... Další jsem viděla jen ty dvě v Doupěti...
Já kdybych stavěla další, tak bych asi volila ty klasický šamotový cihly...i 9 korun je celkem dost když si vezmu, že na té malé jich jen na komínu máme cca 140...+ všechny ostatní věci...
No ale pokud bych měla na cihlu za 90, tak se říká, že jsou nejlepší... Bohužel jejich životnost je celkem nuzná, takže jsou z druhé ruky těžko sehnatelné...
Šamotové cihly jinak jsou dvou typů - klasický a magnezitový. Teoreticky by měly být v pohodě oboje, ale při bližším zkoumání a protože bylo na výběr, mi krz nějaký parametry (už si nepamatuju podrobnosti) vyšly líp ty klasický.