• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CMANSmirovani zamestnancu aneb sef to vi ze sefa sef to vi
    CMAN
    CMAN --- ---
    myslim, ze ten boj za zachovani soukromi by mel bejt nejak organizovanej, jinak neni sance... zamestnanec se sam tezko pusti do boje s korporaci ve ktery pracuje, to totiz je predem prohranej boj... melo by to fungovat jako fungujou odbory ktery hajej prava zamestnancu...
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    DIVA: Ohledně navštívených stránek byl topic mýho příspěvku o tom, že často důvodem kontroly není snaha o efektivní využívání času, který obhajuješ, přečti si ho. K legitimitě nebo zákonnosti sledování navštívených stránek jsem se nevyjadřovala (těžká otázka, hlavně pohled práva), nemusíš mi pro/proti sypat argumenty. Tvá doporučení fomulovaná přímo mě se taky míjí :-) šéfa nemám.
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    MUFLONEK: ale naše oddělení za tohle pokutu dát nemůže, my tam občas musíme pracovně.o)))) ale teda my prohlížíme obrázky a netaháme to.o)
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    DIVA: no na mě teda jo.o)))
    DIVA
    DIVA --- ---
    MUFLONEK: :) vysokou?
    DIVA
    DIVA --- ---
    ATTILAH: tak zas navštívené stránky.. během pracovní doby bys asi neměla moc navštěvovat libka xchaty a tak ne;) ber to z druhé strany. šéf tě platí, často od hodiny, a třeba by rád věděl kolik cca denně ti dá za nyxování;) zas to není tak mimo jeho nároky. imho:)
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    Mno vím, že IT v minulé budově (stěhovali jsme se, přešli jsme pod jinou společnost) Tak dostal sjetinu, pokud u někoho byl výrazně přeskočený datový tok za den asi 11 GB - takže se divil, proč jsem 10 hodin na meebo.com... proč, co je nyx a tak.o) ale stačilo mu rozumně vysvětlit - z čeho a proč je ten datový tok - objasnit proč byl takový datový tok (což jsem netušila - resp. pravděpodobně to bylo prohlížení obrázků na Flickeru a na Yahoo - pracovně ) a bylo to v pohodě.... - kolega co tahal porno, dostal pokutu.o)
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    MUFLONEK: Tak to je opravdu mimo. Pokud se rozhodnete pro pravni obranu, muzete se obratit na iure@iure.org (www.slidilove.cz).zadaco:-)
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    Některý lidi prostě tak nastavený jsou. Vím o případu, kdy šéf IT firmy nainstaloval nějaké sledovací software za účelem, aby se sledoval obsah zaměstnanci navštívených stránek. V rámci diskuse s někým z bezprostředně podřízených na návrh podřízeného, aby to zaměstnancům oznámili, reagoval "ale oni pak na ty stránky přestanou chodit, když to budou vědět". :-) Ve většině případů je sledování zaměstnanců kombinací (většině organizací vlastní) potřeby kontroly, nevědomosti o právní stránce, sociální necitlivosti a marketingu dodavatelů těchto systémů (podle nichž sledování vyřeší všechny problémy).
    DIVA
    DIVA --- ---
    GILHAD: binární sliz:))

    mno asi mi chybí ta paranoia + nevidím v těch nápaditostech ani zbla významu:) ale to jsem dost OT

    řekla bych taky že někomu kdo si v tom takhle chodí asi šéf šmírovat schrnáku nebude, ne?:) proč by vlastně měl:) šmejdění v cizí poště.. to snad dělá jenom trochu úchyl (trochu abych nikoho neurazila ehm), proč zrovna se předpokládá že mi ten cvok je za šéfa?:) spíš bych to čekala od stejně postiženého kolegy (jako kdo koho kde přečůrá)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    DIVA: No, treba bude zapsany v logu, ze kdo se tam kdy prihlasil,
    muzes taky zjistit, kolik dat slo prez ktere rozhrani, zatimco jsi u pocitace nebyla a pripadne i kam (zalezi na tom, co mas nainstalovano, napriklad iptablas toto dovedou a nepochybne i jine FW),
    pokud u pocitace jsi, tak se muzes podivat, ktere procesy bezi a ktere soubory maji otevrene (ps, lsof)
    mas-li podezreni, muzes si sama nastavit, ze se tyhle veci loguji i kdyz tam nejsi ...

    moznosti je docela dost, zalezi na tom, jaky system a jake programy mas nainstalovane, ci si muzes nainstalovat, jak moc s tim dokazes zachazet a jak moc jsi paranoidni.
    (pravda vetsina tech postupu je svym zpusobem neprima a vyzaduje mnohem vic znalosti, nez se ocekava od bezne kancelarske cvicene opice, ale takovy uz je sveta beh)

    Maily si muzes se znamymi posilat sifrovane, takze ani jejich preposilani sefovi nebude nic platne, bude mit jen hezkou hromadku binarniho slizu, ktera mu bez klice neni na nic.
    Taky muzes posilat fingovane maily sve jine identite na nejake adrese zdarma a pokud nekdo zareaguje na jejich obsah, tak je jasne, ze nekdo nasloucha. (Napriklad v mailu muzou byt nadavky sefovi, nebo naopak neco jako "Tady jsem se fotila naha pred zrcadlem" a odkazy na stranky, kde jsou udajne obrazky, ve skutecnosti vsak jen pocitadlo pristupu, ktere taky loguje cas a IP)

    Fantazii se meze nekladou. ;-)
    DIVA
    DIVA --- ---
    a teda přihodím svůj názor na věc - kdybych si myslela že mi šéf skenule maily dám výpověď. ani bych se nesnažila aby přestal, protože taková kokoterie se někde musí projevit. když ne těma mejlama tak vyplave problém jinde.
    DIVA
    DIVA --- ---
    GILHAD: aha, tak mě napadá.. jaké vlastně stopy lze zanechat po návštěvě mailové schránky (když si odpustím otevření nepřečtených mailů)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    DIVA: prolezt schranku jeste nemusi znamenat nezanechat stopy. Mezi temito dvema hackerskymi schopnostmi je jeste hoodne siroke pole ;-)
    NEmluve o tom, ze casto schranku netreba prolezati, staci si nechat preposilat vsechny maily dotycneho na svuj vlastni mail.
    DIVA
    DIVA --- ---
    já myslela že v centru zájmu je zaměstnancův pohyb po síti, ne? o poštu většinou nejde imho. ale můžu se plést

    btw když je někdo schopný ti prolézt schránku asi bude i dost schopný po sobě nenechat stopy. co?

    a kamera jestli může být v marketu tak co už je pak málo zvláštní povaha činnosti že;)
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    ATTILAH: normální novinářská redakce - imho neexistuje důvod nás sledovat...

    Děkuji za odpověď.o)
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    NAVARA:
    Jeste je tu pro zamestnance moznost podepsat, neprudit, ale podat podnet na Urad na ochranu osobnich udaju, ktery vec prosetri a muze byt dost neprijemny.
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    MUFLONEK:
    Klicove ustanoveni:
    § 316 odst. 2 a 3 zákoníku práce, které stanoví, že: "Zaměstnavatel nesmí bez závažného důvodu spočívajícího ve zvláštní povaze činnosti zaměstnavatele narušovat soukromí zaměstnance na pracovištích a ve společných prostorách zaměstnavatele tím, že podrobuje zaměstnance otevřenému nebo skrytému sledování, odposlechu a záznamu jeho telefonických hovorů, kontrole elektronické pošty nebo kontrole listovních zásilek adresovaných zaměstnanci.

    Jestliže je u zaměstnavatele dán závažný důvod spočívající ve zvláštní povaze činnosti zaměstnavatele, který odůvodňuje zavedení kontrolních mechanismů podle odstavce 2, je zaměstnavatel povinen přímo informovat zaměstnance o rozsahu kontroly a o způsobech jejího provádění."

    Dle toho vykladam, ze jenom kradeze jako duvod kameroveho sledovani nestaci. Musi tu byt jeste zvlastni povaha prace. Je to nove ustanoveni, takze jasno da az rozhodovani soudu (imho budou brat konkretne u kamer v potaz i jak dlouho se zaznam uchovava, kdo k nemu ma pristup apod.).
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    NAVARA:
    ZONICEK:
    To jo. Ale, zkusenost z prace, kde se tim zabyvame - nektery zamestnanci se uz zacinaj branit. A zvlast u takovych tech hranicnich pripady ("souhlas") jsem zvedava na soudni rozhodnuti (to je na delsi trat).
    ZONICEK
    ZONICEK --- ---
    ATTILAH:
    Mno jako s kolegou jsme v jedné firmě instalovali audiovizuální systém (sledování prodejců a nahrávání jejich komunikace se zákazníky jak audio tak video) vyřešili to tim že u vstupu dali cedulku že kůli zkvalitněním služeb může být jejich rozhovor monitorován... A zaměstnancům dali podepsat lejstro... mám pocit že si nikdo nedovolil nepodepsat ... :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam