• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...

OS

imedialinux.com
    Voyage Linux
    RouterOS/

Platformy

PC Engines
    Mikrotik

Prislusenstvi

...

Reseni

router, prehravac, ap, monitorovatko, filestorage
    rozbalit záhlaví
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    NETWORK: zkousel jsem to na r52n a nejak jsem nemel cas to nejak moc testovat. jen kdyz jsem rano vzal notas na hajzl jsem mel lepsi signal nez vcera kdyz jsem vzal notas na hajzl...
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    LEXXA: sou tam nove drivery pro wlan karty? s jakou kartou si to zkousel a jake byli vysledky s v3 a v5?
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    LEXXA: tak ROS 5.0b1 je zajimava smesice nadseni a zklamani... wireless ovladace vypadaji lip. signal a propustnost se zlepsil... nicmene WebINF nebo jak tomu rikali sem se nedockal coz mi sice zily netrha ale byla to takova tresnicka na dortu... dle slibu je tam sstp/server client a zatim jsem to nove ssh nezkousel...
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    NETWORK: super. sice mi neni jasne jak ale je tam v5.x takze jdeme na upgrade :)
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    LEXXA: system/license - kolonka upgradable to - pokud tam mas v4.x tak ano, 5ku si musis pak koupit
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    NETWORK: to znamena ze kdyz jsem kupoval rb s ros 3.3 a upgradoval jsem na 4ku si budu muset uz tu verzi 5 kupovaT?
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    VLASTIS: přes skript to 100% pujde, pac i jini ISP ruzne po forech takto resi ruzne nastaveni pro sve techniky...
    VLASTIS: ne, licence je casove neomezena - jde jen o to, ze jde upgradovat do verze treba 4 pak uz ne.... tzn mas ted verzi 3, muzes volit jakoukoliv verzi v ramci majoritni verze 3 (3.31, 3.10....) a v budoucnu volit jakoukoliv verzi z verze 4 (4.1, 4.xx) ale na verzi 5 te to uz nepusti...
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    a etd si pripadam jak magor - pred chvili jsem koukal na ty licencni podminky a byly tam udaje o dobe platnosti
    ??
    jo aha, to se tykalo starsich verzi
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    jeste diky za link na licence - chapu to dobre, ze mi RB pobezi pouze tak dlouho jak ma licenci? nebo je to licence ve smyslu zaruky?
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    diky
    nastavovani tohoto pres winbox je prave to co se mi moc nelibi
    potrebuju aby to byli schopni nastavit i laici idealne s moznosti nerozesrat nic jineho (takze pristup jen k jedne casti - konfigurace wan wifi)
    pravdepodobne to pujde obejit skriptem do ktereho uzivatel vyplni paramatry a ten skript se pres SSH/telnet prihlasi do RB a posteluje
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    VLASTIS: to co pises je mozne nastavit.
    co se tyce wi-fi profilu, tak jednoduse zeditujes ne pres web, ale pres winbox, coz je utilita kterou cely RB, resp. MikroTik ovladas...
    Jinak co se tyce licenci, tak veskere info tady: http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:License_levels
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    Ahoj, potreboval bych poradit s funkcnosti/pouzitelnosti RB pro nasledujici ucel:

potrebuji „cestovni“ zarizeni, ktere bude splnovat nasledujici:
    lze k nemu pripojit 4 pocitace ethernetem
    lze k nemu pripojit notebooky pres wifi
    k internetu se bude umet pripojit pres LAN port i pres WiFi

konfigurace, ktera by to mohla splnovat je tato:
    RB493 + 2*wifi R2N do miniPCI

Ale nevim, jestli bude problem rnastavit nasledujici:
    vytvorit dve bridge skupiny
    a) v jedne bude WiFi1 a jeden LAN port – pres tyto interfaci se bude pripojovat k internetu (WAN)
    b) ve druhe bude WiFi2 a 8 portu LAN (LAN)
    Mezi temito skupinami bude mozne routovat a NATovat.

A bylo by dobre, kdyby se dal snadno spravovat WiFi profil na WiFi1 idealne pres webove rozhrani pristupne z LAN

soucasti RB493 je RouterOS L4 - nedari se mi dohledat co umi a vcem se lisi oproti ostatnim
    EMIS
    EMIS --- ---
    LEXXA: NETWORK: diky, tak ja si jich par teda objednam :)
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    EMIS: neni s tim problem... ;)
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    EMIS: neni s tim problem.... ;)
    EMIS
    EMIS --- ---
    hledem upgrade misto par rb532 u kterejch mi uz procak nestiha. Koukam po RB433AH 128MB DDR SDRAM, 680 MHz, vč. L5, mate s nima nekdo zkusenost? Je to spolehlive zarizeni? Uchladi se ten procak bez aktivniho vetraku?
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Nevíte někdo o adaptéru minipci -> expresscard? Mám externí RF modul (do minipci) a potřebuju ho připojovat k mašině s ExpressCard slotem. Existuje vůbec něco takovýho, nebo budu muset sáhnout po routerboardu?
    PACHOLEQ
    PACHOLEQ --- ---
    PACHOLEQ: tak jsem to papouch cidlo s pickou okopiroval podle te PE a cenove to vyjde tak na 150 a to prehanim. na plosnak 100x100 se mi jich veslo 14 i s programatorem
    NIX23
    NIX23 --- ---
    PACHOLEQ: jo merit napeti budu taky, budu to delat s AVR atmga8 kterej ma 10bit A/D prevodnik ale jeste mi neni uplne jasny, jak to nakalibruju na nejaky procenta... asi to necham vybit, jak si psal, a budu to logovat a pak na to napasuju tabulku s procentama a casem...
    PACHOLEQ
    PACHOLEQ --- ---
    NIX23: jj odtamtud mame ty ad155 , ad55.
    jinak jsme taky premysleli jak zaridit 24V pro mk a na ispforu nam byl odkazan tento balancer mezi 2 12v baterky http://www.belza.cz/charge/liion2.htm
    jj to reseni na ad155 a m1 zdrojich je fakt luxus taky mi to tu lezi , jen bych fakt potreboval merit to napeti aby se dalo v prubehu vypadku elektriny sledovat jak dlouho to vydrzi. sice jsem si udelal na stole par mereni a grafu ale v simulovane zatezi atd..
    NIX23
    NIX23 --- ---
    fakt z toho mam radost, porad jsme badali nad vselijakejma menicema 12v/230v se zalohou z 12v autobat atd a ted se zda ze jsme nasli neco k cemu staci dobastlit jednoduchou logiku ktera se napoji na stavove vystupy zalozniho zdroje - pritomnost 230v, vybita baterie + teplomer a PWM regulace vetraku, casem mozna GSM uvidime, jak se to osvedci... jinak mrknete na emko.cz
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam