• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    JENDAVB
    JENDAVB --- ---
    GRAMAC: Hmmm takse ukaze jek ten chladic je moc predimenzovanej
    GRAMAC
    GRAMAC --- ---
    jedna mala perlicka :-) RB 866 (2 x 433) nebylo misto na stozaru na krabici tak jsem to musel udelat takhle ... vse funguje uvidime co s tim udelaji vedra

LEXXA
    LEXXA --- ---
    prosimvas. mam RB433AH, v nem micro-sd kartu.
    pouzivam to jako domaci gateway do internetu.
    1xWAN -> NAT -> BRIDGE (2xLAN+2xWLAN)
    mam asi 30 firewall pravidel. vse (http, ntp, dns) zenu pres webproxy (cache na karte). vse fungovalo naprosto bezvadne do te doby nez jsem z ROS 4.6 upgradoval na ROS 5.0b1. po cca trech dnech se zatez routeru vysvihla na konstantnych 100% a nacitani libovolne stranky (dokonce i config modemu [ethernet k WAN portu]) trvalo neunosne dlouho.
    laboroval jsem ruzne a po vyprazdneni cache se to umoudrilo na cca 3minuty.
    bez ohledu na to jestli je proxy cache ulozena lokalne nebo na karte se to proste kvalitne sere.

a ted tresnicka. udelal jsem reset vsech nastaveni a nainstaloval jsem zpet 4.6 (predtim jsem jen downgradoval). webproxy se chova uplne stejne divne.
    napady? muzu predpokladat ze karta je uz v prdeli a musim koupit novou? nebo jsou nejake jine diagnosticke nastroje na zeleze?

Instalovat ROS 3.x kvuli stabilite nepripada v uvahu kvuli r52n karte a 802.11n.

v planu mam se casem vykaslat na webproxy a pouzivat ISA nicmene ted na to nemam cas takze bych to docela rad vyresil na mikrotiku...
    EMIS
    EMIS --- ---
    LEXXA: rofl test ;))
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    // sorry za spam

Zdravicko,
    je tu nekdo, kdo ze zabiva mikrotikem na profesionalni urovni?
    predelavame ve firme infrastrukturu a zvazujeme nasazeni tyhle platformy.
    Podotykam ze se nejedna o sluzbicky pres nyx ale o standardni B2B zakazku.
    Pokud nekdo ma zajem o spolupraci a zaroven je schopen mi vystavit za svoji praci fakturu necht se mi ozve na 739 389 709
    Behem dneska musim mit nekoho kdo by byl ochoten do toho jit takze do poledne byste se mi mohli ozvat ;)
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    LEXXA: :-D tak to pak jo :-D
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    NETWORK: zkousel jsem to na r52n a nejak jsem nemel cas to nejak moc testovat. jen kdyz jsem rano vzal notas na hajzl jsem mel lepsi signal nez vcera kdyz jsem vzal notas na hajzl...
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    LEXXA: sou tam nove drivery pro wlan karty? s jakou kartou si to zkousel a jake byli vysledky s v3 a v5?
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    LEXXA: tak ROS 5.0b1 je zajimava smesice nadseni a zklamani... wireless ovladace vypadaji lip. signal a propustnost se zlepsil... nicmene WebINF nebo jak tomu rikali sem se nedockal coz mi sice zily netrha ale byla to takova tresnicka na dortu... dle slibu je tam sstp/server client a zatim jsem to nove ssh nezkousel...
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    NETWORK: super. sice mi neni jasne jak ale je tam v5.x takze jdeme na upgrade :)
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    LEXXA: system/license - kolonka upgradable to - pokud tam mas v4.x tak ano, 5ku si musis pak koupit
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    NETWORK: to znamena ze kdyz jsem kupoval rb s ros 3.3 a upgradoval jsem na 4ku si budu muset uz tu verzi 5 kupovaT?
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    VLASTIS: přes skript to 100% pujde, pac i jini ISP ruzne po forech takto resi ruzne nastaveni pro sve techniky...
    VLASTIS: ne, licence je casove neomezena - jde jen o to, ze jde upgradovat do verze treba 4 pak uz ne.... tzn mas ted verzi 3, muzes volit jakoukoliv verzi v ramci majoritni verze 3 (3.31, 3.10....) a v budoucnu volit jakoukoliv verzi z verze 4 (4.1, 4.xx) ale na verzi 5 te to uz nepusti...
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    a etd si pripadam jak magor - pred chvili jsem koukal na ty licencni podminky a byly tam udaje o dobe platnosti
    ??
    jo aha, to se tykalo starsich verzi
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    jeste diky za link na licence - chapu to dobre, ze mi RB pobezi pouze tak dlouho jak ma licenci? nebo je to licence ve smyslu zaruky?
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    diky
    nastavovani tohoto pres winbox je prave to co se mi moc nelibi
    potrebuju aby to byli schopni nastavit i laici idealne s moznosti nerozesrat nic jineho (takze pristup jen k jedne casti - konfigurace wan wifi)
    pravdepodobne to pujde obejit skriptem do ktereho uzivatel vyplni paramatry a ten skript se pres SSH/telnet prihlasi do RB a posteluje
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    VLASTIS: to co pises je mozne nastavit.
    co se tyce wi-fi profilu, tak jednoduse zeditujes ne pres web, ale pres winbox, coz je utilita kterou cely RB, resp. MikroTik ovladas...
    Jinak co se tyce licenci, tak veskere info tady: http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:License_levels
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    Ahoj, potreboval bych poradit s funkcnosti/pouzitelnosti RB pro nasledujici ucel:

potrebuji „cestovni“ zarizeni, ktere bude splnovat nasledujici:
    lze k nemu pripojit 4 pocitace ethernetem
    lze k nemu pripojit notebooky pres wifi
    k internetu se bude umet pripojit pres LAN port i pres WiFi

konfigurace, ktera by to mohla splnovat je tato:
    RB493 + 2*wifi R2N do miniPCI

Ale nevim, jestli bude problem rnastavit nasledujici:
    vytvorit dve bridge skupiny
    a) v jedne bude WiFi1 a jeden LAN port – pres tyto interfaci se bude pripojovat k internetu (WAN)
    b) ve druhe bude WiFi2 a 8 portu LAN (LAN)
    Mezi temito skupinami bude mozne routovat a NATovat.

A bylo by dobre, kdyby se dal snadno spravovat WiFi profil na WiFi1 idealne pres webove rozhrani pristupne z LAN

soucasti RB493 je RouterOS L4 - nedari se mi dohledat co umi a vcem se lisi oproti ostatnim
    EMIS
    EMIS --- ---
    LEXXA: NETWORK: diky, tak ja si jich par teda objednam :)
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    EMIS: neni s tim problem... ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam