• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...

OS

imedialinux.com
    Voyage Linux
    RouterOS/

Platformy

PC Engines
    Mikrotik

Prislusenstvi

...

Reseni

router, prehravac, ap, monitorovatko, filestorage
    rozbalit záhlaví
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    ANALYTE: jasne - ale Punjab to chtel jen pres jeden iface, pokud sem to dobre pochopil... samozrejme, jak sem psal nize, pokud pres dany router data protekaji, tak neni nejmensi problem....
    ANALYTE
    ANALYTE --- ---
    PUNJAB: A co vytvořit dst-nat pravidlo, pokud jedeš na mk, kde dotaz na udp na 53 směrem na starou IP se přeloží na jinou cílovou IP, kde DNS server běží. My jsme měnili DNS dostkrát a pokáždé jsme o ty IP přišly, protože jsme je museli vrátit, takže máme nyné na každé výstupní GW několik pravidel se starými IP DNS s dst-nat na nové...ale zálěží na tom, jak máš stavěnou síť.
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    LEXXA: presne tak - nejlepsi je to zmenit treba v 9 vecer a tam to probiha fakt hodne rychle - klidne do 2 hodinek je vsude aktualizovano... takze doporucuju rozjet nove servery, a pak pres noc zmenit dnska...
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    PUNJAB: muzes to udelat v noci. zmena v dns se projevuje do 4h.
    pokud ses v jedne siti to muzes podstrcit svemu dns
    anebo... jak jsme to udelali my. vysrali jsme se na nejakou dostupnost a nakonec se ukazalo ze si nikdo ani envsimnul ze jsme zmenily ip adresy...
    PUNJAB
    PUNJAB --- ---
    NETWORK: DNS se změní na novou IP, ale vždy přeci trvá, než se změna ke všem dostane.
    Někdo o nové IP ví dříve, někdo později podle toho, kdy expiruje záznam v DNS jeho providera.

Já právě potřebuji podchytit tento moment.
    Pokud bych přesunul server na novou IP, pak změnil záznam v DNS, tak půjdou klienti kterým ještě neexpiroval záznam na tu starou IP a tam bude nedostupnost, protože na ni už nic neběží.

Žádná jiná finta, než posadit na tu starou IP router mne nenapadá.
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    PUNJAB: ja myslim ze bude mozna rozumejsi nastavit na tu chvili staticke DNS zaznamy tak aby kdyz klient zazada dns server o preklad tak aby dostal novou IP
    PUNJAB
    PUNJAB --- ---
    NETWORK: Já do sítí prakticky vůbec nedělám. Někde jsem si to tenkrát googlil a nastavil stylem pokus/omyl.

Tuším, že se to dělá přes src-nat. Komunikace pak vypadá nějak takto:
    "klient který ještě nemá aktuální IP v DNS" -> router(stara_IP) -> server(nova_IP)

Pak když už má klient aktuální DNS, tak jde rovnou na server s novou IP.
    Dokud ji ale nemá, tak potřebuji, aby komunikaci na novou IP adresu zabezpečil router a nebyl tak server pro klienta nedostupný.

Protože to potřebuji jen jednorázově, tak bude asi ekonomičtější řešení tam dát dočasně nějaké PC s Gigabit síťovkou, na něj nějak přes aliasy nastavit všechny ty adresy a nechat ten provoz posílat na nové.
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    PUNJAB: mno nevim... pokud by to byl "pruchozi" rb, pres ktery by ty requesty prochazeli, tak ano... a nebo pokud by ten RB byl misto DNS serveru tak taky jo... ale neco ve stylu to co prijde na eth1 presmeruj na eth1 s jinou DST IP adresou si nejak moc nedokazu predstavit jak by to fungovalo a jak by se to nastavilo.....
    PUNJAB
    PUNJAB --- ---
    Ahoj,

dělám migraci několika strojů a potřebuji, aby na starých IP adresách ještě chvíli po migraci něco běželo.
    Klientům, kterým bude ukazovat DNS na starou adresu posílalo síťový provoz již na novou.

Je možné u routerboardu, který má třeba jen jeden ethernetový port nastavit třeba 30 veřejných IP adres, jejichž traffic bude posílán na jiné veřejné IP adresy?

Teoreticky myslím, že by s tím neměl být vůbec žádný problém, ale raději bych se ujistil, než ten routerboard pořídím.
    Kdysi jsem měl jeden routerboard půjčený právě k tomuto účelu, ale dělala se pouze jedna adresa.
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    GRAMAC: pac JRC24 sou na 8km male anteny... jsou tak do 4-5km s odrenyma usima.... jinac pokud pouzijes treba 2x2 anteny (prowax 24dBi na vysilani a prowax 29dBi na prijem(nebo i vetsi, pri Ns2 muzes mit prijimaci anteny klidne 50dBi, nic nevysilaji) tak opravdu ty vysledky za to stoji....
    GRAMAC
    GRAMAC --- ---
    EMIS: na Nstreme dual asi tak na 5-8 km na antenach JRC-24 duplex a RB600 a CM9 jsem protlacil tak kolem 20-28 M.Ale moc stabilni to neni docela lita.Stejne to za chvili půjde do haje tak to budu muset resit na 10G
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    EMIS: dekuji. si pripadam jak prvnacek co si doma zapomnel kalhoty a jde do skoly v trenkach...
    EMIS
    EMIS --- ---
    LEXXA: dalsi google ;) Takze pres skripty napr. http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=9&t=23363 plus dalsi inf je v manualu mikrotiku, osobne jsem to nepouzival, takze cteni je na tobe

NETWORK: thx, to je parada, du to objednat
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    EMIS: na 20Mhz kanalu se da udelat i 50M+ na 40Mhz kanalu i 90Mb
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    EMIS: super...ale jak?
    EMIS
    EMIS --- ---
    Jo vymenil jsem na AP RB532 za 433AH, cpu load klesl ve spickach ze 100% nekam ke 5-10 :) parada :)

Tak me tak napada, ze bych dal koupil jeste dva na dua Nstreme a vyhodil dementni rocket M5. CM9 karet tu mam kupu. Nemate nekdo zkusenost kolik by se pres to tak dalo protlacit? Nekde na netu jsem videl 40FD, ale zkusenost z praxe by napovedela asi vic
    EMIS
    EMIS --- ---
    LEXXA: to neumis, prvni odkaz ;) http://www.routerboard.com/pdf/rb433ugA.pdf

Power LED
    Power LED is on when the board is powered.
    User LED
    User LED may be programmed at user's option. It is lit by default when the board starts up, then it is turned off when the bootloader runs kernel.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    panove, jsem asi debil a neumim googlovat ale nedari se mi najit popis tech dvou LED diod u RB433AH. jedna urcite bud eindikovat napajeni ale co ta druha... a hlavne kde je je muzu managovat popripade vypnout.
    PACHOLEQ
    PACHOLEQ --- ---
    LUNIX: staci ji kolemdokola riznout na konektoru , takze muzes zabrat pak trochu sjet dolu a nasledne to rukou svliknout. ale jo na strese je to sranda, ja si tedy zvykl a vzdy kdyz jsem ji svlikal tak bylo videt jak dokonale kopiruje povrch a jak je celistva...
    LUNIX
    LUNIX --- ---
    u vulkanizacek dost zalezi na kvalite te pasky a kvalite provedeni izolace. pokud nepocitam pripady, kdy jsem mel debilni pasku, ktera se po 2 letech sama rozpadla, nebo pripady kdy to bylo blbe obaleny, tak mi do vulkanizacky nikdy nic nenateklo. ale sundavani je opruz, to kazdopadne.
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    LEXXA: cim vic acetonu, tim to lip drzi ;) ale je docela sranda, jak visis na stozaru, drzis se jednou rukou a nadechnes se vyparu z toho silikonu ;);)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam