• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    LEXXA: ten qos je lehky - napis mi na icq a muzem to zacit resit ;) pak tu hodis export ;)
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    LEXXA: Oki, no ja zkousel vice notebooku a kazdy mel jinou kartu v sobe... takze za to bude nejspis moct ta karta v Mikrotiku. No zitra to odzkousim s jinou. Diky za info.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    AHARAZ: CM9 N neumi. delala mi to v Gcku. a podeziram ze si nerozumela s klientem. ten samy (dell wireless 1510 - nejaky bcm) mi s 52n bezi jako vino...
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    LEXXA: A delo se ti to na CM9 v Gcku, nebo Nku? A jeste padlo to na tech 6.5Mbps cca, nebo jinou rychlost?

Zitra budu mit k dispozici jeste dalsi R52N, tak zkusim zda to neni kartou...
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    AHARAZ: to same jsem mel s CM9. mam R52n a provozuji ji na 5GHz. nastavoval jsem ji podle WIKI mikrotiku a mam konstantne 150/150.
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    Zdravim,
    narazil jsen na problem s WIFI. Mikrotik RB433 + R52nM.
    1x lan internet <-> bridge: 2x lan (master + slave) a wifi

Mod wifi "AP Bridge" 2.4GHz-only-G (i jine), vetsina moznych nastaveni a chovani stejne.
    Pripojuji notebook (zkousel jsem dva), data jsou z internetu 10Mbit a/nebo pocitace ve vnitrni siti 100Mbit (realne 80Mbit).
    Idelani stav, ktery vydrzi vzdy jen chvilicku je Tx 18-21Mbps (udaj z mereni Mikrotiku na wifi iface). Notebook prijima, vysila jen na urovni potrebne rezie.
    Po chvili spadne maximalni rychlost Tx na wifi RB na cca 6.5 Mbps a pak uz nejde nahoru. V opacnem smeru se problem nevyskytuje, ve vnitrni siti rychlosrt Rx 15-20Mbps.
    Notebook je pri stahovani stale registrovan s rychlosti 11Mbps/54Mbps.
    Pokud udelam zasadnejsi zmeny wifi, ktere AP restartuji, rychlost vetsinou zase par minut vyleti nahoru, nez opetovne spadne na 6.5Mbps...
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    VLASTIS: uplink mam 100mb. jinak bych to neresil.
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    ma bod 4 vyznam resit? nebo mas uplink 100mb a mistni lan taky 100mb?
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    zdravicko. mam se svym RoSu takovej mensi problem.
    mam setup WAN - NAT - LAN
    dal mam na routeru nekolik vpn tunelu do ruznych siti.
    co chci je nastavit neco jako service based QoS.

v zasade prioritizace paketu bez toho abych musel definovat konkretni sirku pasma ani zdroj/cil.
    nechci nic vic nez kazde sluzbe pridelit prioritu a v pripade ze neni vyuzivana tak sirku pasma preda dalsimu bodu v rade:
    1. VPN tunely maji nejvyssi prioritu
    2. pocitac zeny ma prednost pred kazdym dalsim nodem v siti
    3. torrenty ze serveru maji nejnizsi prioritu.
    (a ted perlicka) 4. provoz po LANu ma prednost pred WANem (cti. kdyz z notasu koukam na film, ktery je ulozenej na serveru tak mi nevadi ze torrenty pojedou pomaleji ale zaroven mi vadi ze se zpomali synchronizace databazi ktera jede po vpn tunelech)

nejake napady?
    prosel jsem si wiki mikrotiku ale tam je to budto resene pro ISP ktere chteji natvrdo omezovat sirku pasma uzivatelum nebo na IP adresy coz se mi taky nelibi protoze planuji dalsi dva servery a pak se mi to muze zacit motat...

jestli si na to nekdo troufne tak za realizaci nabizim flasku vina.
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    NETWORK: Mas pravdu, Linux si pingne i pouze na jmeno bez domeny...
    Nicmene nez jsem flushnul dns cache na tech widlich, neb sem tam mel jeden zaznam na rb750 spatne, tak si chvilku pingnul i pouze na jmeno aaa, ale ted uz zase ne :/
    No aspon vim kterym smerem se ubirat...
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    AHARAZ: ono mozna spis jestli nahodou nebude problem ve windowsu - ze by si neumeli poradit s nazvem bez te "domenu 1. radu" ... netusim.. mas moznost zkusit to z linuxu?
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    NETWORK: No kazdoapdne to budu muset predelat pokud tam nejde samotne jmeno, pak to tedy udelam na ipku a vybodnu se asi na static dns (idkyz je to krok zpet)... mozna jeste zkusim support mikrotiku... Diky moc za podporu.
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    NETWORK: Hmm tak pak to funguje...
    Kazdopadne ja to delal kvuli tomu ze mam ruzne linky na jmeno a nechtel jsem je menit... to je mi ale vypecene...
    Ono funguje ikdyz tam a to das jen tu tecku :/
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    NETWORK: oki jdu to zkusit
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    NETWORK: je tam ten mikrotik
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    NETWORK: ja uz viiiim ;) sem to taky kdysi resil (nechapu sice proc)... ale: dej name toho statickeho zaznamu treba rb750.cz ;) apojede to ;)
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    AHARAZ: a na PC ti to prideluje jako dns server "sebe" nebo 192.168.1.1 ?
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    NETWORK: v4.9
    Jen je mozne ze se ten RB chova trochu zvlastne po pridani routy (ip routes, pro sit 192.168.2.0) nesmeroval spravne stanice, ale sam trefil, po restartu to bylo jiz vporadku... ted jsem ho jen tak cvicne restartoval a zadna zmena...
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    AHARAZ: nastavene to mas dobre... jakou tam mas verzi RoS? v4.X?
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    Zdravim,
    mam dotaz k Mikrotiku DNS.
    Pridal jsem staticke zazamy do DNS, ale bohuzel ke stancim (v 192.168.3.0) se tyto zaznamy nedostanou. Na co jsem mohl zapomenout? Pouzivam neco jinak nez mam?
    TJ nejde pingnout "rb750" ani "aaaa", pres ipku jsou oba dostupni...

Mam rb750
    1) iface s dhcp/dns ma ip 192.168.3.1 (master port - switch 3 porty)
    2) iface s dhcp klientem ip 192.168.1.15 dns/gw 192.168.1.1, pres ktery jsem pripojeny ven, maskarada vniterni site 192.168.3.0...
    3) iface ovpn pres nej dostupna sit 192.168.2.0

@MikroTik] /ip dns static> print
    Flags: D - dynamic, X - disabled, R - regexp
    # NAME ADDRESS TTL
    0 rb750 192.168.3.1 1d
    1 aaaa 192.168.2.7 1d

@MikroTik] /ip dns cache> print
    Flags: S - static
    # NAME ADDRESS TTL
    0 S rb750 192.168.3.1 1d
    1 S aaaa 192.168.2.7 1d

@MikroTik] /ip dhcp-server network> print
    # ADDRESS GATEWAY DNS-SERVER WINS-SERVER DOMAIN
    0 192.168.3.0/24 192.168.3.1 192.168.3.1

/ip dns
    set allow-remote-requests=yes cache-max-ttl=1w cache-size=2048KiB max-udp-packet-size=512 servers=192.168.1.1
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam