• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...

OS

imedialinux.com
    Voyage Linux
    RouterOS/

Platformy

PC Engines
    Mikrotik

Prislusenstvi

...

Reseni

router, prehravac, ap, monitorovatko, filestorage
    rozbalit záhlaví
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    AHARAZ: a na PC ti to prideluje jako dns server "sebe" nebo 192.168.1.1 ?
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    NETWORK: v4.9
    Jen je mozne ze se ten RB chova trochu zvlastne po pridani routy (ip routes, pro sit 192.168.2.0) nesmeroval spravne stanice, ale sam trefil, po restartu to bylo jiz vporadku... ted jsem ho jen tak cvicne restartoval a zadna zmena...
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    AHARAZ: nastavene to mas dobre... jakou tam mas verzi RoS? v4.X?
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    Zdravim,
    mam dotaz k Mikrotiku DNS.
    Pridal jsem staticke zazamy do DNS, ale bohuzel ke stancim (v 192.168.3.0) se tyto zaznamy nedostanou. Na co jsem mohl zapomenout? Pouzivam neco jinak nez mam?
    TJ nejde pingnout "rb750" ani "aaaa", pres ipku jsou oba dostupni...

Mam rb750
    1) iface s dhcp/dns ma ip 192.168.3.1 (master port - switch 3 porty)
    2) iface s dhcp klientem ip 192.168.1.15 dns/gw 192.168.1.1, pres ktery jsem pripojeny ven, maskarada vniterni site 192.168.3.0...
    3) iface ovpn pres nej dostupna sit 192.168.2.0

@MikroTik] /ip dns static> print
    Flags: D - dynamic, X - disabled, R - regexp
    # NAME ADDRESS TTL
    0 rb750 192.168.3.1 1d
    1 aaaa 192.168.2.7 1d

@MikroTik] /ip dns cache> print
    Flags: S - static
    # NAME ADDRESS TTL
    0 S rb750 192.168.3.1 1d
    1 S aaaa 192.168.2.7 1d

@MikroTik] /ip dhcp-server network> print
    # ADDRESS GATEWAY DNS-SERVER WINS-SERVER DOMAIN
    0 192.168.3.0/24 192.168.3.1 192.168.3.1

/ip dns
    set allow-remote-requests=yes cache-max-ttl=1w cache-size=2048KiB max-udp-packet-size=512 servers=192.168.1.1
    NIX23
    NIX23 --- ---
    REGISTRI: ja bych to resil NAT 1:1, to verejny IP dat ven a NAT domu...
    REGISTRI
    REGISTRI --- ---
    LEXXA: ok díky za rady...ještě dám vědět jak jsem dopadl
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    REGISTRI: pevnou routou si usetris docela dost prace ale moc hezky mi to neprijde. osobne si dokonce myslim, ze to co je na netu ma byt na netu a to co je v lance ma byt v lance.
    REGISTRI
    REGISTRI --- ---
    LEXXA: ok super díky moc....až budu doma, tak si s tím zkusím pohrát....btw: pro zajímavost...kdybych řešil tu druhou situaci, že potřebuji aby byl host v internetu i v lan zároveň...jak bych to měl řešit?....pevná routa??
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    REGISTRI: 2 porty z ty 750ky. do bridge kteremu budem rikat WAN, dhcp klient na tom portu kde je ta zminovana IP a dhcp klient na bridge portu. pak nat mezi dvema bridgema
    REGISTRI
    REGISTRI --- ---
    LEXXA: potřebuju jen aby mělo tu druhou veřejnou IP kterou mi dává přes DHCP muj ISP.....ano, prostě aby bylo přímo v internetu
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    REGISTRI: potrebujes aby to zarizeni bylo zaroven v LANce a zaroven na netu nebo ti staci kdyz bude jen na netu?
    REGISTRI
    REGISTRI --- ---
    Ahoj, mam RB a RouterOS 4 a mam představu, ale nevím jak to přesně realizovat....vlastně mi stačí postrčit správným směrem. Muj ISP mi dava 2 IP adresy přes DHCP...jednu mi přiděluje na cokoli a druhou mam svazanou s určitou MAC. Zatím ale používám pouze jednu. Na jednom portu mam tedy DHCP klient, na dalším portu mam DHCP server, mám tam nastavený NAT a pár dalších drobností. Zažízení v LAN dostávají IP od DHCP z třídy C a mám tam switch. Prostě jednoduchá síť...... Já potřebuji, aby jedno zařízení které je teď v LAN, dostalo tu druhou IP od ISP co je vázána na MAC. Mám RB 750, takže volné porty mám... Prosím o radu. Díky
    YAPLIK
    YAPLIK --- ---
    GRAMAC: /ip firewall filter add chain=forward in-bridge-port=eth3 out-interface=inet action=drop
    GRAMAC
    GRAMAC --- ---
    Zdravim potreboval trochu poradit.Nevite nekdo jak nastavit na RBecku aby jeden eth port komunikoval pouze po mistni siti?Jakoze dva porty muzou na net a treti proste ne ale musi byt ve stejnem rozsahu aby na sebe videli:)
    BOHOUR
    BOHOUR --- ---
    diky moje demence, ale mel jsem verzi 3.25. poznal jsem to podle software ID. zkusim to jeste nyni. diky
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    BOHOUR: tam je problem v tom, ze nectes tu OBROVSKOU ZELENOU TABULKU co ti vyskoci v download sekci na mikrotik.com ;) kdybys sis ji radne precetl, tak zjistis ze od verze tusim 3.25 se meni politika verzi a pokud chces nahrat v4.x tak musis predtim nahrat >v3.25 a dat prikaz /system/license/update-key ... pak muzes z vesela uppgradovat/downgradovat.... zkus udelat downgrade na nejakou verzi treba 3.21 nebo proste nizsi....
    BOHOUR
    BOHOUR --- ---
    nebo tusim, ze jsme mel verzi 3.22, nemuze vadit, ze se snazim downgradovat na verzi 3.30 ?
    BOHOUR
    BOHOUR --- ---
    ahoj mam prosbu, hraju si nyni s RB 411 hnup jsme to neznale upgradoval a nemam na to licenci (nevyznam se v tom) no a nyni se chci vratit k verzi 3.30 jelikoz mam level 3 a nakopiruji na mikrotika do slozky files soubory verze 3.30 provedu prikaz /system package downgrade, potvrdim restartne se mikrotik a stale je tam verze 4.1.

Nejake napady? moc diky patlam se 2 dny s nastavenim clienta ,,nejak to nechapu, moc moznosti konfigurace :)

ANALYTE
    ANALYTE --- ---
    EMIS: jde o to, jak ho máš na střeše dlouho, je to dost starej model, takže bych to tipnul už na to, že je prostě vyběhanej a když se zvýší teplota, přestanou fungovat některé tišťáky či kondíky...pokud to předtím nedělal a začal, dodělává...už akorát pro vnitřní použití:-)
    EMIS
    EMIS --- ---
    NETWORK: hele nevim, uz je dole se strechy, jak bude chvilka, tak kouknu
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    NETWORK: a verzi BIOSu ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam