• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...

OS

imedialinux.com
    Voyage Linux
    RouterOS/

Platformy

PC Engines
    Mikrotik

Prislusenstvi

...

Reseni

router, prehravac, ap, monitorovatko, filestorage
    rozbalit záhlaví
    ATAN
    ATAN --- ---
    XADAS: no to mi ani nerikej. ja kdyz zapojim blbyho ovislinka tak to krasne funguje. ale pres mikrotik klient v okolnich pocitacich nevidi vubec nic. je tam obycejny bridge ve kterem je ether1 a wlan1. k tomu dhcp pro klienty.
    XADAS
    XADAS --- ---
    ATAN: Opravdu? Zajimave, ze me to funguje :-)
    ATAN
    ATAN --- ---
    sere me ted na mikrotiku jedna vec. podle vseho neumi preposlat broadcast v bridge pokud je v tom wlan. jednoduse bezdratove klienti nevidi sdilene slozky samby v lance. :(
    ARCHDRONE
    ARCHDRONE --- ---
    umi mikrotik menit payload paketu? asi ne co...achjo:)
    YAPLIK
    YAPLIK --- ---
    XADAS: pravdu díš, jde to externě přes klasifikátor
    ATAN
    ATAN --- ---
    YAPLIK: ok. necham si to jako vlastni know-how. :)
    YAPLIK
    YAPLIK --- ---
    ATAN: sfq hashuje srcip+dstip+proto+srcport+dstport, takze ve skutecnosti dostavas stejnym podilem pridelenou rychlost pro spojeni, nikoliv pro klienty (klient1 99 spojeni, klient2 1 spojeni -> 99% pro klienta1, 1% pro klienta2), to co hledas je pcq, coz je sfq upravena mikrotikem tak, ze lze vybirat podle ceho se hashuje
    ATAN: jinak sfq se shapovanim podle ip v jadre 2.6.36 neni a podle gitu ani nikdy nebylo
    YAPLIK
    YAPLIK --- ---
    ATAN:
    /queue type add name=sfq kind=sfq sfq-allot=1514 sfq-perturb=5
    /queue simple add name=inet interface=inet queue=default-small/sfq
    ATAN
    ATAN --- ---
    YAPLIK: prave ze s imq jde vsechno. shapuji ingress pomoci sfq, aby vsichni klienti za natem (vcetne VPS bez natu) na vsech sitovkach lokalni site meli stejnym podilem pridelenou rychlost pri stahovani.
    YAPLIK
    YAPLIK --- ---
    ATAN: pokud chces omezit rychlost vstupnich dat, tak to samozrejme lze v nastaveni konkretniho portu (/interface ethernet set bandwidth=rx/tx)
    YAPLIK
    YAPLIK --- ---
    ATAN: chci rict, kdyz uz sou data prijaty, tak uz nema smysl je zahazovat, navic na ingressu nemuzes markovat pres iptables a vetsinu schleduleru je stejne nepouzitelna
    YAPLIK
    YAPLIK --- ---
    ATAN: shapovani ingressu ? k cemu to pouzivas ?
    ATAN
    ATAN --- ---
    YAPLIK: dik. imq je asi jedina kriticka vec, ktera mi na ROS chybi a brani prechodu z linuxoveho routeru. a na skoleni od mikrotiku "trener" rikal, ze se prichozi data nedaji shapovat. tak me zajimalo, jestli mel pravdu. umi to jen imq. (ifb je dobry jen kdyz se nenatuje, a ani si nejsem jisty, jestli to mikrotik take umi).
    YAPLIK
    YAPLIK --- ---
    ATAN: misto sfq pouzij pcq s klasifikatorem (srcip/dstip), routeros ma vlastni nastroje pro nastavovani iptables a qdiscu pres netlink, takze imq nebo neco podobnyho muze pouzivat, ale neni to primo dostupny v gui
    ATAN: api je dost naprd, to uz je rovnou lepsi pouzit snmp nebo ssh
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    NETWORK: dybych mel tvy icq tak napisu. a rad :)
    ATAN
    ATAN --- ---
    jo a nemate prosim nejake scripty pro RouterOS api pro inspiraci?
    ATAN
    ATAN --- ---
    ahoj. umi RouterOS IMQ a novy SFQ (v linuxovem jadre snad od verze 2.6.32) s shapovanim dle ip?
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    LEXXA: ten qos je lehky - napis mi na icq a muzem to zacit resit ;) pak tu hodis export ;)
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    LEXXA: Oki, no ja zkousel vice notebooku a kazdy mel jinou kartu v sobe... takze za to bude nejspis moct ta karta v Mikrotiku. No zitra to odzkousim s jinou. Diky za info.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    AHARAZ: CM9 N neumi. delala mi to v Gcku. a podeziram ze si nerozumela s klientem. ten samy (dell wireless 1510 - nejaky bcm) mi s 52n bezi jako vino...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam