NETWORK: Protoze muze nastat situace kdy bezi ta GW ISP, ale za ni neni internet. Metoda co nabizis je dle mne vhodna pro dva wifi spoje, nebo vpnka, kde jsi si jisty druhou stranou, ale pro lovend ISPcko mi neprisla vhodna...
Mas tam dve moznosti overeni te GW jedna je ping durha arp, ale oboje je vudci te GW.
Druha vec je ze u techto ISP musis vymenit DNSko, pokud pouzivas jejich. Protoze jsou pristupne jen z jejich site. Na zmenu GW nemuzes imho nastavit skript, takze nemas jak prehodit DSNko v nastaveni DNS cache. Takze bych musel pouzivat DNSka mimo sit ISP a to se mi ted moc nechce (to bylo taky proc jsem vyloucil loadbalancing, kdyz nepocitam spousty srandy s markovanim)...
Do tretice takto je to plne dynamicke nemusis vedet ty GW ISP a nemusis resit zda se nekdy zmeni - ikdyz tam asi staci pro to reseni co nabizis nastavit distanc na urovni dhcp klienta.
A k tomu jeste to NTP co musis taky vymenit, pokud pouzivas server ISP, zase pristupny jen z jeho site...
Ale treba mi neco nedoslo...
p.s. ted si nejsem jist chovanim modemu UPCcka kdyz strati signal - zda cloveku cpe i default GW, ale urcite si nahodi dhcpko pro sit 192.168.100.0, takze pokud by tam sebe hodil jako default GW, tak pri pouziti tech distanci u rout se dostanes k tomu ze routa bude dostupna, ale internet ne...
Pripadne pokud pouzivas ADSL modem i jako pppoe klienta a porty forwardujes, nebo mas nastavenou "DMZ", tak pro tebe bude default gw ten modem a to reseni s routama uz nevi co je za nim...
A jeden kostlivec, ktereho jsem odlozil do skrine: zkousel jsem pouzit Mirkotik jako PPPoE klienta misto ADSL modemu, ale trvalo mu to pripojeni celkem dlouho, spojoval cca 5x nez mu to proslo. Zatimco kdyz je klient ten modem, tak je pripojeny celou dobu...