• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...

OS

imedialinux.com
    Voyage Linux
    RouterOS/

Platformy

PC Engines
    Mikrotik

Prislusenstvi

...

Reseni

router, prehravac, ap, monitorovatko, filestorage
    rozbalit záhlaví
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    LEXXA: challenge accepted!
    ja ji tu mam v proutenym demizonu...jak z palenice tak i domaci vyrobu na ktery jsem se podilel.... tahle je 2 roky stara, pekne prolezela s chuti svestek z hanny... ;-)
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    MARECEK: njn. ale ja mam pekne domaci... me vyjde levnejc :)
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    LEXXA: a ja taky :-D
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    LEXXA: a vzhledem k tomu, ze hadam, ze nic takoveho neni za flasku ci dve jsem ochoten si podobnou sluzbu koupit. :)
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    MARECEK: doma to mam velmi podobne. mozna anteny jsou od jineho vyrobce ale i tak. z 2.4ghz proste nic poradneho nevyzdimu. proto mam jednu CM9 na 2.4 pro telefony, notasy a picovinky doma a pak dedikovanou, moji a uplne soukromou R52 na 5ghz jen pro muj notas a tam to jede paradne. sice dosah je na hovno ale kdyz uz prijde na vec tak se prehoupnu na CM9ku a neresim.

spis resim zda neni aplikace kde zadam dispozice baraku, kde je AP a srac mi spocita co a jak mam naklikat.
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    jeste mam teda jeden dotaz k kdyz uz jsem v tom spamovani tohodle klubu :-)
    mam v mikrotiku soupnutou
    R52n-M miniPCI karta 802.11n, Atheros AR9220 (2,4/ 5 GHz) (Wifi technika od odborníků - i4wifi a.s.)
    http://www.i4wifi.cz/r52n-m-minipci-karta-802-11n-atheros-ar9220-2-4-5-ghz-_d1904.html
    a na tom nasroubovany 2 8dbi vsesmerovy anteny (mam pocit ze tyhle)
    Anténa Pacific všesměr.duck anténa 8dBi, 2,4GHz, RP-SMA konektor | WiFi.ASPA.cz
    http://wifi.aspa.cz/antena-pacific-vsesmer-duck-antena-8dbi-2-4ghz-rp-sma-konektor-z86880/

ale i kdyz sedim ve stejny mistnosti cca 2 metry od routeru tak mam stejnak max 70% signalu..
    jedu na 3 kanalu a podle vseho jsem na nem jedinej, 2,4ghz v b/g/n modu.
    tusi nekdo kde muze byt problem?
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    AHARAZ: asi jsem mel to cos napsal precist poradne. :)

funguje a nefunguje. dns pouzivam vlastni a priznam se ted nevim jake vsechny zony tam mam...
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    LEXXA: A to ti to funguje pres dve routovane site? Pokud nebude mikrotik z leasu automaticky sosat hostname, tak nevim jak by to delal...

Ja jsem tam v prvnim odstavci reagoval na to jak udelat bridge a v druhem jak by mu to mohlo fungovat v routovane siti pres rucne psane dns zaznamy pri routovane siti...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    MARECEK: tak ruzny adresy, pokud jsou oboje na temze bridge interface jsou principialne k hovnu... to zadny oddeleni beztak neni :) nevidim duvod, proc to delat slozite, kdyz to jednoduche fungovat bude...
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    LEXXA: horsi nez sem to splacal ja to urcite nebude :-DD
    ja teda o sitich vim celkem kulovku a tim spis nerozumim tomu proc si to ty dva adress pooly s tim dns nevyrikaji...
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    MARECEK: na takovej setup jsem kratkej. myslim ze bych dokazal neco vymyslet ale byla by to nebetycna prasarna...
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    LEXXA: chci mit rozdeleny adresy veci co jdou kabelem a vzduchem
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    MARECEK: na co potrebujes 192.168.2.10 - 192.168.2.100?
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    hele ja nevim co delam spatne ale proste i kdyz mam:
    -eth1 je k ISP
    -eth2 eth3 a wifi v jednom brige (ALL)
    -dhcp server kterej bezi nad brigem ALL
    -jeden address pool pro ten dhcp v rozsahu 192.168.1.10-192.168.1.100 a 192.168.2.10 - 192.168.2.100
    -dns na 192.168.1.1 co prideluje 8.8.8.8 a 8.8.4.4
    -gateway 192.168.1.1

od dhcp spravne dostanu nastaveni a v resolvu "nameserver 192.168.1.1"

ale i tak za boha nemuzu pingnout z 192.168.1.X cokoliv na 192.168.2.X aniz bych musel udelat statickej zaznam v dns...
    unika mi neco??
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    LEXXA: to budu muset zkusit jak se ktery ROS chova... ted bych to v neznamem prostredi spis resil staticky jak jsem psal...
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    MARECEK: kdybys chtel to mi JO cisty tak smaz krom dhcp serveru address pool i ty routy se kteryma sis pred hodinou hral. :)
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    LEXXA: udelano... tak uvidim..
    dik vsem za rady!
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    MARECEK: dhcp pro wifinu zrus, nasypej wlan interface do bridge, neres
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    AHARAZ: no je to jak rikas - sdilim z wifi... ve chvili kdy sem udelal statickej dns zaznam tak to zacalo fungovat tak jak jsem cekal (netusil jsem ze si to to dns neresolvne i kdyz jsou povoleny remote requesty...)
    bridge bych asi udelat moh (aktualne mam bridge nad fyzickejma portama a wifina tam neni zahrnuta)
    musim se ale podivat co vsechno a jak by se muselo zmenit protoze ted to mam fakt jako dve site a nevim co by se delo treba s tema address poolama...
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    AHARAZ: tot otazkou... na to jsem se vykvaknul a pristupuji k masinam unc cestou v pohode pac vsude mam dhcp leasy
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    MARECEK: v "/ip dns static" bys pridaval rucne svoje dns zazanmy jmeno/ip
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam