• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    TBC: Oni to maji zamotanejsi, ale imho RB750G je celekm nova a prodavala se s verzi RoS 4.x a normalne mas narok u "Level 4 licenci" upgrade na o jedno novejsi radu nez puvodni.
    Kdyz si das v MK system > licence uvidis tam "upgradable to" a to je verze co ta licence v tom kokretnim zarizeni snese bez nejakych slozitejsich postupu.
    Ke stazeni maji na strankach vsechny verze a osetrene to maji az v kombinaci se zarizenim.
    Priapdne vse tady http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:License > Licenses and RouterOS upgrades
    TBC
    TBC --- ---
    CHOROBA: jo to prave mam..

AHARAZ: ta petkova verze je zdarma, ve stazeni mi to ukazuje i moznost 6.4 ci 5.26 je to RB750G.. cili na tu 5tku mozno upgradovat bez nejaky licenci? v licencovani mikrotiku se nevyznam, jen vim ze tam neco takovyho je
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    TBC: Ve 4kové verzi už není SNMP jako samostatný balíček. Takže asi jen ten firewall... Pokud víš že ho máš povolený.
    A zkus se podívat zda nepůjde ten RoS vyupgradovat i na 5tkovou řadu / verzi, když už jsi v tom. Většinou to šlo i u strých licencí, které neměli původně ten upgrade umožnovat (ale zase jsem to rok neřešil).
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ohnozed ma otevreny port 161 udp?

/ip firewall filter
    add chain=input dst-port=161 protocol=udp action=accept
    TBC
    TBC --- ---
    ahoj, mikrotik mi pane nerika, doma jsem ho mel par let nastaveny a chtel jsem si tam nastavit vpn, a jelikoz jsem nemel heslo, tak jsem ho resetoval a nastavil si, a zaroven provedl upgrade ze 4.11 na 4.17

drive mi snmp jelo, ale nyni vubec nefunguje (nevidim ani lokalne otevren UDP 161), pritom jsem si ho nakonfiguroval a dle snmp print je enable , netusite kde by mohl byt problem? nekde jsem nasel ze by na prikaz "system package print" melo byt videt ze tam snmp je, coz teda nemam

comunitu mam jak defaultni public 0.0.0.0/0 tak nejkou svoji, provoz z vnitrni site subnet mam bez omezeni
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    MARECEK: dneska mi bylo doporuceno na brdgi nastavit admin-mac a nenechavat ji na automatiku.... mam za sebou prvni boot pocitace a vpn nevypadla...-budu to pozorovat...
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    NETWORK:
    6.2
    watchdog nejede

deje se mi to porad - naposled ted...
    koukam do logu kterej v tu dobu kdy se to stalo tam cca 20x za vterinu vyhodil
    "system, info:" - "address changed"
    uz ovsem nerika jaka adresa, z ceho na co se zmenila, proc se zmenila a pro co se zmenila...
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    MARECEK: verze rosu? mas zaply watchdog? nasel sem na netu podobny problem s tim calculation a pry za to mohl watchdog (i kdyz si moc neumim predstavit jak) - tak zkus vypnout...
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    NETWORK: nepouzivam tam prakticky nic -
    dhcp client na interface s isp
    dhcp server
    firewall
    a jinak to jede jako normalni domaci router/ap

ani teda nevim co bych mel nastavit v logovani abych to nejak odchyt nebo aspon videl v logu ze se fakt neco deje...
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    MARECEK: tak ocivine ti to na chvili shazuje cely interface, tzn. opravdu tam nejaky vypadek je a proto pada ta VPN.. Nicmene begin calculation vidim v logu poprve. Mozna by to chtelo vedet vice z konfigu toho RBcka - co vsechno tam pouzivas, atp...
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    LEXXA: jo pockej ty to myslis takhle....
    no to ja udelat nemuzu - me na notesu jenom bezi klient co jde wifinou do mikrotika a z toho primo trada do internetu....
    mikrotik zadnej dedikovanej vpn interface nema a ta vpn je pro nej proud paketu jako kazdej jinej.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    MARECEK: ve vlastnostech interfacu. pamatuji si ze jsem to delal ve winboxu ale pres ssh to jde taky
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    LEXXA: tak ja to zkusim jestli to pujde.... kde se to meni?
    ja jsem z toho celkem nestastnej - mam vzdycky rozjety mraky ssh pripojeni a bojim se cokoliv zapnout... :)
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    MARECEK: neco takoveho mi delal oVPN. musel jsem rucne zmenit MAC toho vpn interfacu a pak uz to slo jak po masle.
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    Potrebuju radu....
    Posledni dobou se mi na mikrotiku deje dost podivna vec:
    Mam na notebooku kterej jede pres wifi pripojenou cisco vpn do prace.
    Ve chvili kdy pripojim nejaky zarizeni pres lanku (treba zapnu velkej pocitac nebo pripojim kabel do raspberry), vpnka se mi rozpoji a chova se to jako kdyby na kratkou chvili proste uplne vypadlo spojeni ven nebo jako kdyby mi do toho nejak hrablo ?dhcp? .
    Otazky jsou:
    - jak je tohle kurva mozny? proc by melo pri propojeni promo do lan doury spadnout spojeni na jinym interfacu?
    - proc to dela jenom lan?
    -jak mam nastavit logovani abych byl schopnej tohle nejak odchytit? - aktualne mam o tom v logu kulovy az na veci
    Interface change status=UP,RUNNING
    Begin calculation
    Link Up
    interface=ETH3
    End calculation
    Interface change status=UP
    Begin calculation
    Link down
    Interface change status=UP,RUNNING
    Begin calculation
    Link Up
    interface=ETH3
    End calculation
    bla bla

tohle se ale tyka onoho interfacu kam pripojim zarizeni. O ETH1 ktera vede k ISP nebo bezdratu tam neni ani slovo
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    CHOROBA:, ELPASO: Oki, díky
    ELPASO
    ELPASO --- ---
    CHOROBA: Jj unifi supr. Ted jsem to nasadil u kamarada ve firme - 8kusu AP
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    AHARAZ: jojo, tunu. nejvetsi cca. 200 kusu na lokalite. mk dobry , ale unifi bozi
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    CHOROBA: Mas to nekde v realnem provozu? Jako koukal jsem na to jako dalsi moznost, ale prostredi MK je mi blizsi...
    ADAM
    ADAM --- ---
    genialni. zvyšil jsem mtu v nastavení PPP a zmizelo to!
    paráda
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam