• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...

OS

imedialinux.com
    Voyage Linux
    RouterOS/

Platformy

PC Engines
    Mikrotik

Prislusenstvi

...

Reseni

router, prehravac, ap, monitorovatko, filestorage
    rozbalit záhlaví
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    KUTNY: mohl bys me prosim odkazat na konkretni navod?
    KUTNY
    KUTNY --- ---
    LEXXA: tunel u ipsecu nepotrebujes.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    DANYSEK: coz predpokladam nemuzu nijak ovlivnit. nebo spis jinak. routa je staticka a interface je dynamicky.
    CHOROBA: ipsec je to co mi to sifruje ale l2tp pouzivam na vytvoreni tunelu
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    LEXXA: me zas kristalova koule rika, ze bych pouzil ipsec
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    hele nevite nekdo esli podporuje esli pro centralni management useru(nemyslim hotspot,ale adminy) podporuje mikrotik neco nez chap? njak z jejich stranek nejsem moudrej a ukladat hesla v plaintextu se mimoc nechce
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    LEXXA: kristalova koule rika, ze mozna se routa pridava drive nez se vubec objevi rozhrani od tunelu... a pak to velmi pravdepodobne neprojde.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    potrebuji kopnout do hlavy. pokud mozno spravnim smerem.
    mam 2 mikrotiky. mezi ne l2tp tunel.
    z nejakeho duvodu musim na svem rucne definovat routu do druheho subnetu po restartu jedno ze zarizeni se muj l2tp interface vytraci a routa se rozpada.
    jak to mam vyresit jinak nez ze rucne tu routu nadefinuji.
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    CHOROBA: to neni napad od veci :-D
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    si to votevri ve wiresharku
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    CHOROBA: to jsem zkousel a mam v tom vysledku ranec paznaku (coz predpokladam ze je ssl a podobne) a celkove se v tom neda moc vyznat... da se to udelat nejak vic human readable?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    eh, packet sniffer
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    tools - packet filter. v zalozce filter si nastavis ip adresu/mac atd....
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    mam tu opet jeden lama dotaz - potrebuju pro konkretni zarizeni na moji siti odchytit VSECHNY reqesty ktery to posila... - rozumejte - to zarizeni si saha kamsi na internet pro updaty a ja bych potreboval odchytit vsechny adresy a celej ten provoz co se behem tohodle deje....
    muze mi nekdo poradit jak na to? zvladne tohle mikrotik kompletne dologovat sam nebo potrebuju jeste neco dalsiho?
    MICHNZEE
    MICHNZEE --- ---
    MARECEK: tak jsem si to zkusil taky a prijde mi to ok, vraci to klasicky pole, ze ktereho si muzec cokoli vytahnout. Jinak je to cele psany objektove, tzn. je treba si vytvorit samostatne funkce, ktere ti vytahnou co potrebujes na zavolani - tak jako je v prikladu - vytahnout info o RB. Jinak doporucuju vytvorit usera jen pro cteni a admina nepouzivat :)))
    ANALYTE
    ANALYTE --- ---
    MARECEK: jasný, to už jde mimo mě, já si vystačím jen se skriptováním, kámoš systémadmin se stará už právě o toto…v podstatě nejsnažší si tam šahat api, ty skripty jsou vyloženě konfigurační zálěžitost:-)
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    ANALYTE: hele ja nasel nejakej priklad php api kolem kteryho sem to udelal a celkem to funguje. problem je ze nejsem zrovna z tech co umej php tak ze to delam metodou pokusu a omylu a jsem zaseklej uz jenom na tom aby ten vystup vypadal tak jak chci - ( ten vysledek co to api vraci jsou nejaky pole znaku tak se s tim nepracuje uplne nejlip...) tak ze se snazim to pole rozdelit na jednotlivy komponenty a mit to jako tabulku - v soucasnou chvili je to pod sebou
    Pouzil jsem tohle api
    https://github.com/dapphp/librouteros
    ANALYTE
    ANALYTE --- ---
    FATBOZZ: OK, během zítřka...
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    ANALYTE: úkaz ho ostatním ;)
    ANALYTE
    ANALYTE --- ---
    MARECEK: klidně ti ten příkaz napíšu, jen nejsem teď u MK, abych si vyzoušel syntax příkazu nebo už to máš vyřešené?
    ANALYTE
    ANALYTE --- ---
    MARECEK: umí to nejméně jednou za vteřinu spustit skript, který ti jednoduchým příkazem vyexportuje přehled všech leases do souboru, co chceš nebo ti to ten soubor odešle na email. Nebo si můžeš PHP skriptem šahat přes API nebo SSH a ten výpis si nechat rovnou poslat do serveru, kde máš web…možností je víc, nejsnažší je logicky se podívat přes webové rozhraní, což je 4 kliknutí a zadání jména a hesla...
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    CHOROBA: to je presne to co chci... puvodne jsem myslel delat export do souboru ale pres to api by to melo byt snazsi... musim na to mrknout - nikdy jsem v tom nic nepsal tak kdyby mel nekdo nejakej priklad co bych moh pouzit tak by mi to pomohlo...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam