• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    JEZECEK
    JEZECEK --- ---
    Mohl by mi prosim nekdo pomoct udelat si poradek v jedne veci, ktera mi neni uplne jasna? S RouterOS zacinam a v dokumentaci a na forech se doctu pokazde neco jineho.
    Situace je nasledujici: za routerem od ISP, do ktereho nevidim, je muj MikroTik. Na WAN interface ma staticky nastavenou adresu 192.168.34.218/29. Z venku jsem videt pod verejnou IP *.15.252.40. Vnitrni sit je za NATem (chain=srcnat action=masquerade src-address=192.168.0.0/24 out-interface=ether1-gateway).
    A ted rekneme, ze chci treba kvuli BitTorrentu forwardnout pakety z venku pro *.15.252.40:9898 na svuj stroj. Nakonec jsem skoncil s pravidlem "chain=dstnat protocol=tcp dst-address=192.168.34.218 dst-port=9898 in-interface=ether1-gateway action=dst-nat to-addresses=192.168.0.254 to-ports=9898", ktera zda se funguje. Podle dokumentace bych ovsem mel mit dst-address=*.15.252.40, tedy svou verejnou IP. To by se mi zdalo logicke, adresu od providera z vnitrniho rozsahu by prece nikdo z venku znat nemel a pakety by tudiz jako dst meli mit adresu verejnou, jenze s timhle pravidlem se ke mne zadny peer nepripoji. Casto jsem taky narazil na to, ze bych mel verejnou IP pridat jakou druhou na WAN interface, s tim to ovsem nefunguje zrovna tak a ani mi neni jasne, ceho a proc by se tim melo dosahnout.
    Vysvetli mi to nekdo? Proc to podle manualu s verejnou IP jako dst-address nefunguje a proc to sakra funguje s adresou 192.168.34.218, ktera by se pokud vim v hlavickach paketu z venku rozhodne objevit nemela?
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    KARYSLAV: takze firmware mas aktualni?
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    LEXXA: firmware 3.09, a zbytek je v mym prvnim dotazu: WebFig v5.26, typ: 751G-2HnD
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    KARYSLAV: co ti vypise
    /system routerboard print?
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    LEXXA: asi si nerozumíme - v Mikrotiku došlo ke ztrátě všeho nastavení, který jsem dal "make this static" u automaticky přidělovanejch IP adres, na karte DHCP server, v Leases..

WinXP není ani jeden klient, je to tu samej Macos, iOs, Win7 a Win8.

Není to ale jen některý klienti, nýbrž kompletně veškerý ruční IP přidělovaný dle MAC adres.. nechápu..
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    KARYSLAV: to se mi nikdy nestalo ale jen tak ze zvedavosti jsou ty hypoteticke klienty WinXP?
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    Když nastavím v DHCP serveru mikrotiku, u něčeho že to má mít static adresu... tak by to tam mělo zůstat, ne?
    Po 2 za týden, mi z mikrotiku zmizely ručně nastavený IP adresy pro lokální síť.. Podruhé. Všechno ostatní nastavení je netknutý.

Předtím to tak 3 měsíce drželo všechno bez problémů.. Změna žádná, ale možná vypadla elektrika.

Stalo se to někomu, nebo jsem zase na něco zapomněl?

WebFig v5.26, 751G-2HnD

Já zítra udělám kompletní rekonfiguraci z čistýho restoru do defaultu, ale zajímalo by mě jestli jsem něco podělal, nebo je to známá chyba, nebo je to třeba symtpom nějakýho průšvihu? :)

Díky
    ASSEMBLER
    ASSEMBLER --- ---
    AHARAZ:
    _THE_WOLF_:
    Díky za rady. Potřebuju pokrýt auto a jeho bezprostřední okolí. Nejspíš ze zvědavosti koupim ten malej sráček od Huaweie a pokud to bude někoho zajímat, dám vědět, jak se to chová.
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    ASSEMBLER: jak píše _THE_WOLF_: tohle je pro domací použití nejlevnější scénář na Mikrotiku.
    3G na MK funguje pěkně používám ho na chatě s modemy Huawei E160 T-mobile a E1750 o2 a spokojenost. Jak je to na jednom místě běhá mi tam i HDSPA což tam telefony moc nedávají.

Nicméně jsou i levnější řešení, ale ne zdale tak robusní, ale když bys šel po ceně jde exerimentovat třeba s http://www.i4wifi.cz/...GHz/TL-MR3220-Lite-N-AP-router-4x-LAN-1x-WAN-3G-USB-2-4-GHz-802-11b-g-n.html a určitě najdeš další SOHO routery co mají podporu pro některé 3g modemy.

Existují i 3g USB modemy, které umí dělat APčko, ale je otázka co tím chceš pokrýt. Např:
    Huawei E355 3G USB modem + WiFi hotspot HW00041 | CZC.cz
    http://www.czc.cz/...tegory-id=0cmttkms1cgdpba4fsj1hjpqvb&q-c-0-producer=s88ijbateccfmn812i6vtvhveb5

Nebo 3g modemy/routery s vlastní baterkou, ale tam je levnější si koupit jetý telefon s Androidem jen je potřeba ověřit zda to umí v základu wifi tethering pro sdílení internetu, ať z toho není pak bojovka.

Dost to používám a těší mě že je posldní dobou z čeho vybírat.
    _THE_WOLF_
    _THE_WOLF_ --- ---
    ASSEMBLER: muzes pouzit http://routerboard.com/RB951Ui-2HnD a nejaky net do usb
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    proc by to neslo? kolegove to tak nejak honili
    ASSEMBLER
    ASSEMBLER --- ---
    Zdravim, chtěl bych se zeptat, máte někdo zkušenosti s mikrotikem a 3G? Představoval bych si prvek, který chytá 3G/HSDPA a zároveň funguje na 2,4Ghz jako AP bridge. Po chvíli googlení narážím na spoustu kontroverzních tvrzení... Zatím se zdá, že by mohl sloužit RB411U po osazení 3g kartou do mini-pci-e a 2,4g rádiem do miniPCI, ale něco mi říká, že nepůjde osadit oboje...
    Měl byste někdo nějakou radu..? Dík moc.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    AHARAZ: dekuji
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    LEXXA: CM9 - ma imho UFL a R52n-M MMCX konektory.
    ELPASO
    ELPASO --- ---
    LEXXA: chapu :)))
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    ELPASO: pro me ma. vis jak vypada ma retranslacni stanice a cokoliv co umi MIMO a pusti me vys nez g v mem pripade ma smysl (protoze se mi proste nechce odstavovat telku abych natahl kabel ke switchi)
    ELPASO
    ELPASO --- ---
    LEXXA: dej pak vedet, jestli to ma smysl :) ja mam utracivou furt hehe
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    rychlootazka.
    mam utracivou a chci doma vymenit CM9 za R52n-M.
    nemuzu se nejak dopatrat jestli konetory jsou stejne nebo musim k tomu objednat i sadu pigtailu.
    FURYAN
    FURYAN --- ---
    FAJL: "houbu" od Unifi. Sam mam doma a uz wifi neresim ;)
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    CHOROBA: Jo MAC adresa je pekna komplikace...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam