• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...

OS

imedialinux.com
    Voyage Linux
    RouterOS/

Platformy

PC Engines
    Mikrotik

Prislusenstvi

...

Reseni

router, prehravac, ap, monitorovatko, filestorage
    rozbalit záhlaví
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    CHOROBA: jasne, navrch to mam certifikatem pres radius... ale me nevadej az tak vypadky pri reasociaci, me vadi hlavne to, ze se klient pripojuje ke stale stejnemu AP, ikdyz ma k dispozici blizsi s lepsim signalem.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    hlavne crypto je problem, disassociujes se a na dalsim AP zas musi probehnout 4way nadshake etc.. nevim esli se to da rouzmne resit bez controlleru
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    CHOROBA: hmm seamless roaming sounds good.
    ma to cely hacek. Je to realizovane na jednom kanale za pouziti WDS. jelikoz vsak mam 3 ruzna AP na 3 ruznych kanalech (to co resim je pouze na virtualnich APckach) a AP jsou navzajem propojena ethernetem (tedy WDS je naprosto k nicemu), tak fakt nevim :-( asi to nechasm konum.
    jeste me napadlo: deje se mi to u site, kde mam hide-ssid=yes, mohlo by pomoci hide-ssid=no, ze by se mi zbyla AP propagovala broadcastem? (takhle si nejsem jist, zda se o nich klient dovi)
    dik
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ja myslim ze na mikrotiku nevyhrajes. pokud tedy myslis to, co se nazyva "seamless roaming".
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    TLOUDEV: tak problem s kickovanim klientu pri nepodporovane rychlosti jsem vyresil (set-rate=configured), ale ted mam jinou obtiz:
    - mam 3 ruzna AP se stejnym ssid, rozmistena ruzne po objektu
    - potrebuji nejaky inteligentni "roaming" mezi nimi, aby se klient vzdy chytil na AP s nejlepsim signalem (tzn pokud sedi v jidelne, tak AP v jidelne atd)
    - AP jsou kvuli ruseni na ruznych kanalech

stavajici stav je takovy, ze klient si pamatuje macaddr APcka a pokousi se pripojit vzdy k tomu samemu. Existuje nejaka metoda, jak klienty donutit zapomenout macaddr APcka a kick pri poklesu signalu? (kick asi lze vyresit accesslistem, ale to zapomenuti macaddr nevim jak vyresit)

mikrotik 5.20 na RB411U
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    hi, lze na mikrotiku nejak limitovat, aby se NEDALO na wireless pripojit urcitymi rychlostmi? Mel jsem dojem, ze se to da udelat pres supported-rates-b a supported-rates-a/g (mam to momentalne takto:
    supported-rates-b=11Mbps supported-rates-a/g=6Mbps,9Mbps,12Mbps,18Mbps,24Mbps,36Mbps,48Mbps,54Mbps basic-rates-b=11Mbps basic-rates-a/g=6Mbps) ale nejak mi to nejde - klienti se mi pripojuji i 1Mbps pres 802.11b cimz znacne zdrzuji cely zbytek site (alespon mam ten dojem, ze to je hlavni problem - opravte me, pokud je toto jedno)
    zkratka jakmile se mi tam pripoji nejakej klient 1Mbps, cela sit jde do haje, tedy bych to rad limitoval tak, aby se na nizsi rychlosti nez 11mbps nepripojil (jedna se o kancelarskou sit, tzn zadny velky vzdalenosti, nejhorsi level signalu okolo -70dBm)
    BREBER
    BREBER --- ---
    BREBER: jen update...přišel jsem na to, co s tou hláškou "BAD FILE FORMAT"... a proč se to chovalo, jak se to chovalo...

Winbox si stahuje z RB nějaké files a to pro každou verzi ROS ke které se pripojuje, pokud ji už nemá...a jak byl hacknutej, tak žrejmě nějakej balíček či co nesel stáhnout nebo něco nesedělo...každopádně flashování po kabelu apod se mi nechtělo a napadla mě myšlenka, která klapla...

vzal jsem jinej RB se stejným OS (nahrál do něj všechny balíčky) a pripojil ho k PC s Winboxem...koektně se vse stahlo...pak už jen zbývalo pripojit původní RB a voalááá...byl jsem vevnitř...smazal jsem konfiguraci do dafaultu probedl několikrát update na aktuální verzi a je to...
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    MCKIDNEY: asi ano. hodil jsem ap do defaultu, nastavil wds pomocí mesh a jede to

díky všem
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Tohle nevypadá na problém WDS, ale nastavení samotné WiFi
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    neznam wifi na mrkvotiku...ale nemusej se ve WDS kamaradit pres MAC adresu?
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    ahoj,
    mam dva mtk 2011 a mezi nimi chci zprovoznit WDS spoj
    postupoval jsem pomoci tohoto navodu http://sujianto.files.wordpress.com/2008/05/how-do-i-set-up-wds-using-mikrotik.pdf
    ale neuspesne, kdyz si na jednom AP1 vylistuju okolni site, tak vidim tu z protejsiho AP,2 ale popripojeni jsem odmitnut a v logu AP2 se objevuje hlaska "Data from unknown device xx:xx:xx:xx:xx:xx, sent deauth"

tusite nekdo v cem muze byt problem?

diky
    JEZECEK
    JEZECEK --- ---
    NETWORK: No jo, ja vul v tom hledam nejake tajemne voodoo pristupne jen MikroTik masterum na nejvyssim levelu a reseni je pritom celkem jednoducha sitarina, ktera s RouterOSem vlastne vubec nesouvisi. Tisicere diky! Jak se znam, byl bych schopny ztratit jeste kopici hodin zkoumanim vsech cim dal tim mene relevantnich ficur RouterOSu, nez by me napadlo dat si chvilku pauzu, vycistit hlavu a zjistit, ze na to celou dobu jdu uplne spatne.
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    JEZECEK: to je jednoduche - to pravidlo (pro forward portu), ktere tam mas, je spravne. Tvuj ISP totiz uplne stejne jako ty, na sve IGW dela nat, tzn. on na svem hranicnim routeru NATuje tu verejnou IP na 34.218. Pokud si chces posunout (at uz celou IP nebo jen porty) nekam dale do sve vnitrni site, tak operujes s 34.218 a 0.xx
    JEZECEK
    JEZECEK --- ---
    Mohl by mi prosim nekdo pomoct udelat si poradek v jedne veci, ktera mi neni uplne jasna? S RouterOS zacinam a v dokumentaci a na forech se doctu pokazde neco jineho.
    Situace je nasledujici: za routerem od ISP, do ktereho nevidim, je muj MikroTik. Na WAN interface ma staticky nastavenou adresu 192.168.34.218/29. Z venku jsem videt pod verejnou IP *.15.252.40. Vnitrni sit je za NATem (chain=srcnat action=masquerade src-address=192.168.0.0/24 out-interface=ether1-gateway).
    A ted rekneme, ze chci treba kvuli BitTorrentu forwardnout pakety z venku pro *.15.252.40:9898 na svuj stroj. Nakonec jsem skoncil s pravidlem "chain=dstnat protocol=tcp dst-address=192.168.34.218 dst-port=9898 in-interface=ether1-gateway action=dst-nat to-addresses=192.168.0.254 to-ports=9898", ktera zda se funguje. Podle dokumentace bych ovsem mel mit dst-address=*.15.252.40, tedy svou verejnou IP. To by se mi zdalo logicke, adresu od providera z vnitrniho rozsahu by prece nikdo z venku znat nemel a pakety by tudiz jako dst meli mit adresu verejnou, jenze s timhle pravidlem se ke mne zadny peer nepripoji. Casto jsem taky narazil na to, ze bych mel verejnou IP pridat jakou druhou na WAN interface, s tim to ovsem nefunguje zrovna tak a ani mi neni jasne, ceho a proc by se tim melo dosahnout.
    Vysvetli mi to nekdo? Proc to podle manualu s verejnou IP jako dst-address nefunguje a proc to sakra funguje s adresou 192.168.34.218, ktera by se pokud vim v hlavickach paketu z venku rozhodne objevit nemela?
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    KARYSLAV: takze firmware mas aktualni?
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    LEXXA: firmware 3.09, a zbytek je v mym prvnim dotazu: WebFig v5.26, typ: 751G-2HnD
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    KARYSLAV: co ti vypise
    /system routerboard print?
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    LEXXA: asi si nerozumíme - v Mikrotiku došlo ke ztrátě všeho nastavení, který jsem dal "make this static" u automaticky přidělovanejch IP adres, na karte DHCP server, v Leases..

WinXP není ani jeden klient, je to tu samej Macos, iOs, Win7 a Win8.

Není to ale jen některý klienti, nýbrž kompletně veškerý ruční IP přidělovaný dle MAC adres.. nechápu..
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    KARYSLAV: to se mi nikdy nestalo ale jen tak ze zvedavosti jsou ty hypoteticke klienty WinXP?
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    Když nastavím v DHCP serveru mikrotiku, u něčeho že to má mít static adresu... tak by to tam mělo zůstat, ne?
    Po 2 za týden, mi z mikrotiku zmizely ručně nastavený IP adresy pro lokální síť.. Podruhé. Všechno ostatní nastavení je netknutý.

Předtím to tak 3 měsíce drželo všechno bez problémů.. Změna žádná, ale možná vypadla elektrika.

Stalo se to někomu, nebo jsem zase na něco zapomněl?

WebFig v5.26, 751G-2HnD

Já zítra udělám kompletní rekonfiguraci z čistýho restoru do defaultu, ale zajímalo by mě jestli jsem něco podělal, nebo je to známá chyba, nebo je to třeba symtpom nějakýho průšvihu? :)

Díky
    ASSEMBLER
    ASSEMBLER --- ---
    AHARAZ:
    _THE_WOLF_:
    Díky za rady. Potřebuju pokrýt auto a jeho bezprostřední okolí. Nejspíš ze zvědavosti koupim ten malej sráček od Huaweie a pokud to bude někoho zajímat, dám vědět, jak se to chová.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam