• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    ADM
    ADM --- ---
    CHOROBA: ze je schopna zachytit i slaby vysilani wifi mobilniho zarizeni z nejvzdalenejsiho mista v byte?
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    ADAM: Ten 7xx jsem měl a možná to bylo kusem, ale hAP AC se chová u mě doma lépe i v 2.4.
    Po bytě ve staré zástavbě bez problémů funguji na 5GHz ac - notebook je napříč přes celý byt od APčka - přes většinu stěn co tu mám...
    Pak ještě může všude hrát roli zarušení. Já na ten RB v 2.4 chytnu asi 50 sítí, až na vyjímky Nko + na druhé straně bytu je ještě dávka sítí z vnitrobloku. Na 5 vpodstatě ani jednu..
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    a velka antena ti pomuze jak?
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    ADAM: Vzdálenost dobrýho příjmu a vysílání vždycky dělá hlavně dobrá anténa. Dohánět to výkonem je akorát prasárna, to co linkuješ má jen kousky plíšku na plošnáku, to a ty opravdu moc signálu zezachytěj(nevyzářej). Je to tak na pokrytí v místnosti routeru a max za tenkou příčkou. Pak de signál extrémě rychle do kopru.
    Pokud chceš pokrýt barák, potřebuješ něco kam se dá připojit pořádná anténa.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    v cechach je povolenejch 100mW na 2.4GHz, pri 1000mW by te mohl brzy navstivit CTu.
    jinak na 5GHz je povolenejch 200mW a dosah zalezi na zdech v baraku.
    ADAM
    ADAM --- ---
    5ghz má ale dosah mizivý, žeano? čili to pro mě není podtatné. zajímá mě 2.4ghz a dosah v baráku.
    u jednoho je antenna gain 2.5dbi a výkon 1000mw
    u druhého 2dbi a výkon (asi) 794mw.

z toho usuzuji, že RB951G-2HnD bude mít v pásmu 2.4ghz lepší pokrytí, ale nechtěl bych se plést a objednat nějakou blbost :-)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    hAP ac ma 802.11ac. neboli obe normy na wifi 2.4 i 5GHz.
    ADAM
    ADAM --- ---
    jaky bude rozdíl v dosahu mezi těmito třemi zařízeními? 
    RouterBoard.com : Comparison
    http://routerboard.com/compare/172+284+132
    (ten první, starý mám. dosah má vynikající. mezi těma dvěma novýma si musím vybrat).

ps: je tady někdo, kdo by mi za úplatu nastavil na mikrotiku VPN, abych se do sítě mohl hlásit odkudkoliv? 
    SNIPERCZE
    SNIPERCZE --- ---
    GHORMOON: 6746: CHOROBA: Diky, tak holt pojedu do datacentra a nastavim to znova, nastesti tam nemam zadny silenosti, jenom par vlan a routovani
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    Máte tip na nejakej usb wifi dongle co bude kompatibilní s 751 a ROS 6.xx+ v 5.xx pěkně šlapala tplink wn722n a pak po přechodu papá z mkt podpory psali že s tím chipsetem v kartě jsou potíže. Ideálně nějaký 5g třeba AC... Levný z aliexpress.. Třeba máte nějaké zkušenosti.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    esli honemas ulozeny ve winboxu tak paapaa
    6746
    6746 --- ---
    SNIPERCZE: Nelze, pokud heslo nevytahnes z ulozenejch adres.
    GHORMOON
    GHORMOON --- ---
    SNIPERCZE: vyresetovat, stahnout si konfig, maznout z nej hesla, nahrat konfig? :) aspon mam za to, ze ten backup je editovatelnej co to pri resetu dela, ale nemam to ted kde zkusit :)
    SNIPERCZE
    SNIPERCZE --- ---
    Hoj, potrebuju malej help - mam RB3011 a ztratil jsem k nemu heslo. Jde ho nejak recovernout aniz bych musel celej MK prestartovat do tovarniho nastaveni a vsechno nastavovat znova? Fyzickej pristup k nemu neni problem. Dik
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    Tak nejnovejsi zpravy - ted jsem musel rebootnut wifinu (asi posledni 3 firmwary ten srac zamrza) a kdyz to najelo tak koukam a telefon je pripojenej na tom ssid a dostal adresu z rozsahu 192.168.2.X... Zacinam si fakt myslet ze to ma co docineni s nejakym bugem v tom taliri...
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    CHOROBA: zkusim to na mikroticim foru - uvidim az me tam nekdo flakne pres ksicht ulnou blbosti co jsem nekde prehlid a podelim se tu, aby to dalsi generace mely snazsi :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    tak aspon mas jistotu ze to je nastavenim vlan na Switchi mikrotiku ;)
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    CHOROBA: tak ani prd. adresu jsem nedostal a ani se statickou adresou v rozsahu ty vlany se nedopingam na 192.168.2.1 coz je ip toho vlan iface...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    vem laptop, na sitovce si nastav vlan 200 pust na ni wireshark a bouchni se naprimo.
    taky mi to prijde divny. ale myslim si, ze bota bude v nastaveni mikrotiku
    a v mikrotiku si zapni debug na dhcp atd pro sichr
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    CHOROBA: hele ja ten velkej switch zkusil uplne vynechat a ten ubiquity talir ted jde primo do toho switche na mikrotiku a je to uplne stejny. Z talire jde normalni sit bez nejakyho tagu (ta jede uplne v pohode) a pak dalsi SSID na zminovany vlane. Predchozi router co jsem mel s tim byl uplne v pohode a fungovalo to....
    Jsem presvedcenej, ze ta konfigurace mikrotiku je v pohode (zkousel jsem jak vlan interface tak vlan na urovni toho switch chipu ale bez nejaky zmeny) tak ze otazkou je, jestli ubiquity neco nepodelali ve firmwaru ale to se mi taky moc nezda.
    Proste porad tapu :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam