• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    hod to do kose a kup tplink!
    ADAM
    ADAM --- ---
    Já jsem prohodil kablíku, jsem to ale debil... Omlouvám se.

uz to funguje. nic jsem nastavovat nemusel. tak se mi to libi...
    ADAM
    ADAM --- ---
    LEXXA: nevím. Má to být prednastaveny...
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    ADAM: nat z wan do lan mas?
    ADAM
    ADAM --- ---
    Tak jsem koupil ten mikrotik hAP. A už me to štve. Nastavil jsem WAN (static IP) a nic. Internet nemám. Vrtat se v tom mě nebaví...
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    RAINBOF: jeste dodam ze to dam zadarmiko zbytek koncem mesice poslu do elektroodpadu. HSPA+ jde pouzivat samostatne a nevyzaduje to mit cdma sim/tarif
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    ADAM: Napiš si ho na spodek krabky ;)
    ADAM
    ADAM --- ---
    už jsem objednal ten mikrotik.
    holt to zase nějak nastavím a pak zapomenu heslo... :-)
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    ADAM: jako home router se da pouzit security gateway, akorat narazis na problem, jakmile od toho budes chtit neco ne uplne standardniho. Naopak integrace s UniFi AP je uplne bez problemu na par kliknuti (podobne to asi bude i s UniFi switchema, ale ty nemam).
    Krome toho ma Ubiquiti novej produkt Amplifi, kterej je mirenej na domaci uzivatele.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    nechcete někdo mikrotik kompatibilní modem pro HSPA+ a CDMA do USB ?
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    ADAM: Pokud používáš notebook s Windows tak si myslím, že by mohlo mít význam mít VPNku pomocí SSTP s certifikáty, to asi nic levného nenabídne.
    Jinak pro skutečně domácí použití - nastav a zapomeň - je to asi jedno. Jen Mikrotik celkem udržuje ten systém v aktualizovaném stavu a i hodně staré RB mohou mít stále poslední ROS.
    ADAM
    ADAM --- ---
    ADM: taky linux server mam. takze turris mi neprijde nutnej.

AHARAZ: vim. jen si rikam, zda bez nastaveni ma ten mikrotik oproti TPlinku nejaky vyznam. ale asi ma, asi ho opet vezmu.
    jen s tim VPN si asi neporadim (uz jsem to zkousel). rad nekomu zaplatim, pokud mi s tim pomuze.

ps: k mé 751 jsem asi zapoměl heslo. jak se tam nejlip dostat? da se udelat factory reset tak, aby na nem zustaly zalohovane nastaveni, ktere tam mam? 
    ELPASO
    ELPASO --- ---
    LEXXA: me sophos jede ve virtualu na 100/100 lince pro cca 10 lidi a zatim to jede :)
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    ADAM: U Mikrotiku s "quick set" nepotřebuješ skoro žádné další nastavování pro domácí použití.
    Má to nastavení "WAN" portu pro připojení k internetu, nastavení WIFI vč. Guest sítě, základní firewall, nastavení LAN a pro tebe nově i nějaké základní nastavení VPN, které používá DDNS na adrese (serivoé číslo).sn.mynetname.net. Pak by mělo stačit povolit VPN server, který chceš používat - třeba firewall a ppp secret by měl nastavit za tebe. Pro WIN/MAC bude PPTP fungovat skoro samo, SSTP pro WIN bude chtít další práci navíc s certifikáty.

Ten quick set má i různé módy dle toho co má ten router dělat - Home AP, WISP AP, PTP Bridge atd... Omlouvám se za kvalitu obrázku ujela mi ruka a nechce se mi to opravovat...

ADM
    ADM --- ---
    ADAM: ja mam tu 751 a az mi odejde tak si nejspis taky koupim mikrotik, turris je moc drahej a linux server uz mam
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    ELPASO: do toho bych nesel pokud doma nebehas HA. uz nejednou se mi stalo ze mi bylo volano uprostred porady ze ten kram pitomej nejede :D
    ELPASO
    ELPASO --- ---
    ADAM: Ale abych dodal tak janosobne na domu planuju SophosUTM hned jak se mi bude chtit pachtit se s virtualizaci krom prace i doma :)
    ELPASO
    ELPASO --- ---
    ADAM: Ja za domaci povazuju edgax lite, ale na heurece najdes neco jako ubnt router za cca 900czk vectne wifi :) ale to oklestene a imho je to jak tplink a na strankach ubnt to ani neni
    ADAM
    ADAM --- ---
    ADM: ano, zvazuji.
    ale opet mi to prijde ze hlavni benefit je plnotucny linuxovy server. a s tim si hrat neplanuji. zda se mi to tedy zbytecne drahe...
    ADM
    ADM --- ---
    ADAM: jeste tohle muzes zvazit https://omnia.turris.cz/cs/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam