• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    takova ciste hypoteticka.
    jak moc nerealne je prodat za cca 5000,- RB800 s krabici a napajenim? (k tomu CM9 a R52N)
    schvalne nepisu jak je ten router stary protoze si ani nepamatuji jak je to dlouho co jsem ho dostal.

dost me laka RB850Gx2 (za predpokladu ze mi vyrobce pootvrdi, ze ma hw akceleraci AES) a premyslim co s prebytkem.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    hod to do kose a kup tplink!
    ADAM
    ADAM --- ---
    Já jsem prohodil kablíku, jsem to ale debil... Omlouvám se.

uz to funguje. nic jsem nastavovat nemusel. tak se mi to libi...
    ADAM
    ADAM --- ---
    LEXXA: nevím. Má to být prednastaveny...
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    ADAM: nat z wan do lan mas?
    ADAM
    ADAM --- ---
    Tak jsem koupil ten mikrotik hAP. A už me to štve. Nastavil jsem WAN (static IP) a nic. Internet nemám. Vrtat se v tom mě nebaví...
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    RAINBOF: jeste dodam ze to dam zadarmiko zbytek koncem mesice poslu do elektroodpadu. HSPA+ jde pouzivat samostatne a nevyzaduje to mit cdma sim/tarif
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    ADAM: Napiš si ho na spodek krabky ;)
    ADAM
    ADAM --- ---
    už jsem objednal ten mikrotik.
    holt to zase nějak nastavím a pak zapomenu heslo... :-)
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    ADAM: jako home router se da pouzit security gateway, akorat narazis na problem, jakmile od toho budes chtit neco ne uplne standardniho. Naopak integrace s UniFi AP je uplne bez problemu na par kliknuti (podobne to asi bude i s UniFi switchema, ale ty nemam).
    Krome toho ma Ubiquiti novej produkt Amplifi, kterej je mirenej na domaci uzivatele.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    nechcete někdo mikrotik kompatibilní modem pro HSPA+ a CDMA do USB ?
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    ADAM: Pokud používáš notebook s Windows tak si myslím, že by mohlo mít význam mít VPNku pomocí SSTP s certifikáty, to asi nic levného nenabídne.
    Jinak pro skutečně domácí použití - nastav a zapomeň - je to asi jedno. Jen Mikrotik celkem udržuje ten systém v aktualizovaném stavu a i hodně staré RB mohou mít stále poslední ROS.
    ADAM
    ADAM --- ---
    ADM: taky linux server mam. takze turris mi neprijde nutnej.

AHARAZ: vim. jen si rikam, zda bez nastaveni ma ten mikrotik oproti TPlinku nejaky vyznam. ale asi ma, asi ho opet vezmu.
    jen s tim VPN si asi neporadim (uz jsem to zkousel). rad nekomu zaplatim, pokud mi s tim pomuze.

ps: k mé 751 jsem asi zapoměl heslo. jak se tam nejlip dostat? da se udelat factory reset tak, aby na nem zustaly zalohovane nastaveni, ktere tam mam? 
    ELPASO
    ELPASO --- ---
    LEXXA: me sophos jede ve virtualu na 100/100 lince pro cca 10 lidi a zatim to jede :)
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    ADAM: U Mikrotiku s "quick set" nepotřebuješ skoro žádné další nastavování pro domácí použití.
    Má to nastavení "WAN" portu pro připojení k internetu, nastavení WIFI vč. Guest sítě, základní firewall, nastavení LAN a pro tebe nově i nějaké základní nastavení VPN, které používá DDNS na adrese (serivoé číslo).sn.mynetname.net. Pak by mělo stačit povolit VPN server, který chceš používat - třeba firewall a ppp secret by měl nastavit za tebe. Pro WIN/MAC bude PPTP fungovat skoro samo, SSTP pro WIN bude chtít další práci navíc s certifikáty.

Ten quick set má i různé módy dle toho co má ten router dělat - Home AP, WISP AP, PTP Bridge atd... Omlouvám se za kvalitu obrázku ujela mi ruka a nechce se mi to opravovat...

ADM
    ADM --- ---
    ADAM: ja mam tu 751 a az mi odejde tak si nejspis taky koupim mikrotik, turris je moc drahej a linux server uz mam
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    ELPASO: do toho bych nesel pokud doma nebehas HA. uz nejednou se mi stalo ze mi bylo volano uprostred porady ze ten kram pitomej nejede :D
    ELPASO
    ELPASO --- ---
    ADAM: Ale abych dodal tak janosobne na domu planuju SophosUTM hned jak se mi bude chtit pachtit se s virtualizaci krom prace i doma :)
    ELPASO
    ELPASO --- ---
    ADAM: Ja za domaci povazuju edgax lite, ale na heurece najdes neco jako ubnt router za cca 900czk vectne wifi :) ale to oklestene a imho je to jak tplink a na strankach ubnt to ani neni
    ADAM
    ADAM --- ---
    ADM: ano, zvazuji.
    ale opet mi to prijde ze hlavni benefit je plnotucny linuxovy server. a s tim si hrat neplanuji. zda se mi to tedy zbytecne drahe...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam