• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...

OS

imedialinux.com
    Voyage Linux
    RouterOS/

Platformy

PC Engines
    Mikrotik

Prislusenstvi

...

Reseni

router, prehravac, ap, monitorovatko, filestorage
    rozbalit záhlaví
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    CHOROBA: Já neměl zatím čas tu myšlenku rozvíjet, ale obecně si teď nedokáži představit jak A iface spárovat jen s A adresou za pomoci listů, abych ušetřil počet pravidel. Ale třeba mi něco zásadního uniká...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    udelat si iface list a ip list?
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    Nenapada vas jednoduche pravidlo Firewallu pro Mikrotik - nebo nastaveni, ktere by povolilo input na interface jen s cilovou ip adresou kterou (teda v pripade Mikrotiku spis ktere) router na tom interface ma? Tak aby clovek nemusel delat pro kazdy interface zvlast.
    Protoze normalne se mikrotik chova, tak ze z libovolne site jde pristupovat na vsechny ip adresy co ma na svych interfacech.

zatim jsme prisel jen s tim si vygenerovat pravidlo co interface, ale vlanu mam hodne...
    add action=drop chain=input dst-address=172.20.3.1 in-interface=!vlan231-floor3-a
    add action=drop chain=input dst-address=172.20.3.9 in-interface=!vlan232-floor3-b
    add action=drop chain=input dst-address=172.20.3.17 in-interface=!vlan233-floor3-c
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    Mimochodem všimli jste si že přidali v RouterOSu k DHCP klientovi skript?
    Přijde mi to jako docela silný nástroj pro dynamické konfigurace.
    "Since RouterOS v6.39rc33, it is possible to execute a script when DHCP client status changes."
    Manual:IP/DHCP Client - MikroTik Wiki
    https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:IP/DHCP_Client
    Jen to má tedy mouchy v tom, že tam není moc předvařených proměnných a i GW člověk musí "dohledávat".
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    TLOUDEV: proc porad resis vlany? jeden paket s markem X bude jinou prioritu nez paket s markem Y. poslu ti confog jak se dostanu k pocitaci
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    LEXXA: to jsem si myslel, jenze mi tam prochazi 0 paketu :( a strom musi mit pocatek na shaping interface,Nicht wahr? nevim, ta situace s bridge mezi vlany nejak neni nikde poradne popsana.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    TLOUDEV: proc resis interfacy? nestaci ti do stromu hodit packet mark?
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    jo, zapomnel jsem: jedna se o mikrotik routerOS s vlan licenci, verzi si z hlavy nepamatuji..
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    caj, muze mi prosim nekdo poradit, jak na nasledujici problem? snazim se resit pruchozi shaper (bridge) mezi dvema vlany definovanymi nad jednim eth interfacem. pres ip mangle si zadam markovani paketu dle in-bridge-port, nasledne rozhazuji do stromu (shaperu). akorat, ze na pocitadlech paketu je stale nula a shaping-interface mam na vyber pouze eth, nikoli bridge mezi vlany. zajima me, jestli na to nejdu uplne blbe, zda je mozne, ze mikrotik neumoznuje jako shaping interface definovat jiny nez fyzicky interface - v takovem pripade nejspise definovat 'meziclanky' - tzn shaping interface pro fyzicky interface, nad nim teprve nasledne definovat vetev pro bridge s tagovanim dle vlan. snapshot konfigurace muzu zaslat, ted vsak jsem na mobilu, tak omluvte strucnost. v zasade se otazka tyka hlavne toho shaping interface, ze nelze zvolit bridge. dik moc
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    tak jsem na ty vytekly kondy viz ROENICK: koupil nahradou toto https://www.svetsoucastek.cz/elektrolyticky-kondenzator-nichicon-upw0j821mpd-p70480/ a funguje, nerebootuje se.
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    SUK: Ale kontroloval jsem si to, jestli to ma +/- na spravnych pinech jako UBNT. Nejspis to bude ale stejny, to pripadne dohledas.
    SUK
    SUK --- ---
    JOINTER: Podle manualu ma PowerBox pasivni PoE out, takze by to mohlo byt OK. Samozrejme si to promerim, ale chci si to radeji overit...
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    SUK: Mikrotik PowerBox mi napaji celkem 3 UBNT radia, ale jak je to u RB2011 nevim.
    SUK
    SUK --- ---
    Zdar, u nekterych mikrotiku (mam RB2011) je moznost pustit ven pasivni PoE. Nevite nekdo, jestli tohle PoE je kompatibilni s beznyma PoE injektorama (myslim, ze na druhe strane je snad snad Ubiquitti injektor)?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ma normalne x86 distro.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    CHOROBA: ano ale s fat jsem mel problem s velikosti souboru a s ext3 s vykonem. jak rikam proste nebyl to stastny napad. vlastne byl dost blby.

Napadlo mne, nema mikrotik nahodou nejaky distro pro x86 ?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    esli to fdisk vidi bez oddilu, tak tam asi nebude oddil. jinak ja mel disk pripojenej s ext3.
    manula rika, ze umi fat32 a ext3
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    LEXXA: a jakou idpoved jsi cekal :) v fdisku se jevi bez oddilu.
    live gparted zkusim mohl by umet neco navic. :)
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    RAINBOF: rozhodne to neni spravna odpoved ale co nabootovat do livecd gpartedu. ten ma z beznych nastroju asi nejsirsi podporu fs takze to treba pozna. mne celkove pojeti mikrotiku co se tyce pameti pripomina nejvic IFS ale to bych ti nepral cist na cemkoliv.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Ne neni tam ext3 :) s tim bych tu neotravoval.

Strcis to do kompu a neni tam "nic" nevidi ani partici. Disk se jevi prazdny nerozdělený.
    (linux uz chvilku pouzivam ext3 by mi probelmy nedelala).

kdysi jsem to udělal proto že tak velký filesystém neuměl obsloužit jinak. jenže je to tak pomalé že to nemá obdoby. tak jsem to nechal u ledu a teď začínám mít zase sílu na to to řešit. :)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    RAINBOF: Nejspis tam bude ext3 - coz neni filesystem specificky pro mikrotik. Nastroje pro cteni ext3 existuji i do Windows, pokud nechces zkouset Linux.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam