• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    simvas. drobet maturuji ze siti
    mam dva mikrotiky coby gw do internetu. mezi nima je EoIP/IPSEC
    kdyz pouzivam bw test se to chova absolutne nadherne. saham si na maximu linky. procesory zvladaji sifrovat. naprosta lahoda.

v obou dvou pripadech je setup plus minus stejny.
    br0 - 1 iface jako wan. dhcp client je na br0
    br1 - zbytek interfacu jako lan. dhcp server zase na br1
    je tam par elementarnych fw pravidel, master nat masquerade, 5 simple queue na prioritizaci.
    ve zratce mit tam mikrotika je overkill.

co se deje. za jednim z mikrotiku je server. za druhym mikrotikem je klient.
    kdyz testuji iperfem (nebo nejak kopiuji data) tak se dostavam na cca 20% propustnosti dratu.
    zaroven kdyz testuji kazdy z akteru v tom testovani zvlast tak dostavam docela prijatelne vysledky.

uz me nejak nenapada kde hledat a co mi skrti propustnost.
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    LEXXA: Když mě se to nikdy nechce.
    A pak toho lituju :D

Nepoučitelnej.
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    CHOROBA: Já neměl zatím čas tu myšlenku rozvíjet, ale obecně si teď nedokáži představit jak A iface spárovat jen s A adresou za pomoci listů, abych ušetřil počet pravidel. Ale třeba mi něco zásadního uniká...
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    KARYSLAV: obecne bych doporucoval delat si vsechno rucne
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    JOINTER: To by se jeden posral.

Tam se z autoconfigu dostalo blbě heslo a nastavilo se chybně... takže se pak ani nespustil ten wifi modul, a nejelo to. Po odebrání wifi zařízení a přidání zpět ručně, voilá, světe div se, zázrak.

Ale nechápu to, dělal jsem to i sám včera, zabralo to až dneska. Tímto uzavírám jako problém mezi židlí a klávesnicí :)
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    KARYSLAV: Ja mam dve wifi a rozhodne to mam cely v bridge a funguje to.
    Takze to musi jit.
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    ATAN: jako že tam není žádnej klient, nebo že tam není „síťovka“ protože když jsem to zkoušel v kanclu, tak mi tam dvě wifiny svítily, tak jak to že ne teď po updatu a nastavení :D

Wifina nesvítí, takže se k ní nemůže nic připojit.
    ATAN
    ATAN --- ---
    KARYSLAV: disabled u bridge u wifi znamena, ze tam neni pripojene zadne wifi zarizeni
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    KARYSLAV: Ahgrrr. Tak nevím. Vzdávám to. Nechávám se podat. Proč mám druhou wifinu „disabled port?“

Pěkně prosím, smutně koukám!
    Už fakt nevím. A google nic. Jako nic nic. To se mi nestalo tak 10 let.

KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    zdarec, dotaz - když mám mikrotik se dvěla wifinama, můžu je mít v jedné síti, nebo to musím oddělit? Protože mi 5ghz nechce spolupracovat, a řve na mě že disabled port.

Jel jsem to z quickconfigu.
    ADAM
    ADAM --- ---
    vložil jsem si inzerat. prestoze jsem se driv v mikrotiku vrtal, tak to nechci řešit, rad někomu za nastaveni zaplatim.

mate-li nekdo zajem, ozvěte se: 
    [ OFFERING WORKNABÍZÍM PRÁCI: nastaveni wifi site mikrotik / 5km jižně od prahy. ]
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    udelat si iface list a ip list?
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    Nenapada vas jednoduche pravidlo Firewallu pro Mikrotik - nebo nastaveni, ktere by povolilo input na interface jen s cilovou ip adresou kterou (teda v pripade Mikrotiku spis ktere) router na tom interface ma? Tak aby clovek nemusel delat pro kazdy interface zvlast.
    Protoze normalne se mikrotik chova, tak ze z libovolne site jde pristupovat na vsechny ip adresy co ma na svych interfacech.

zatim jsme prisel jen s tim si vygenerovat pravidlo co interface, ale vlanu mam hodne...
    add action=drop chain=input dst-address=172.20.3.1 in-interface=!vlan231-floor3-a
    add action=drop chain=input dst-address=172.20.3.9 in-interface=!vlan232-floor3-b
    add action=drop chain=input dst-address=172.20.3.17 in-interface=!vlan233-floor3-c
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    Mimochodem všimli jste si že přidali v RouterOSu k DHCP klientovi skript?
    Přijde mi to jako docela silný nástroj pro dynamické konfigurace.
    "Since RouterOS v6.39rc33, it is possible to execute a script when DHCP client status changes."
    Manual:IP/DHCP Client - MikroTik Wiki
    https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:IP/DHCP_Client
    Jen to má tedy mouchy v tom, že tam není moc předvařených proměnných a i GW člověk musí "dohledávat".
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    TLOUDEV: proc porad resis vlany? jeden paket s markem X bude jinou prioritu nez paket s markem Y. poslu ti confog jak se dostanu k pocitaci
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    LEXXA: to jsem si myslel, jenze mi tam prochazi 0 paketu :( a strom musi mit pocatek na shaping interface,Nicht wahr? nevim, ta situace s bridge mezi vlany nejak neni nikde poradne popsana.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    TLOUDEV: proc resis interfacy? nestaci ti do stromu hodit packet mark?
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    jo, zapomnel jsem: jedna se o mikrotik routerOS s vlan licenci, verzi si z hlavy nepamatuji..
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    caj, muze mi prosim nekdo poradit, jak na nasledujici problem? snazim se resit pruchozi shaper (bridge) mezi dvema vlany definovanymi nad jednim eth interfacem. pres ip mangle si zadam markovani paketu dle in-bridge-port, nasledne rozhazuji do stromu (shaperu). akorat, ze na pocitadlech paketu je stale nula a shaping-interface mam na vyber pouze eth, nikoli bridge mezi vlany. zajima me, jestli na to nejdu uplne blbe, zda je mozne, ze mikrotik neumoznuje jako shaping interface definovat jiny nez fyzicky interface - v takovem pripade nejspise definovat 'meziclanky' - tzn shaping interface pro fyzicky interface, nad nim teprve nasledne definovat vetev pro bridge s tagovanim dle vlan. snapshot konfigurace muzu zaslat, ted vsak jsem na mobilu, tak omluvte strucnost. v zasade se otazka tyka hlavne toho shaping interface, ze nelze zvolit bridge. dik moc
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    tak jsem na ty vytekly kondy viz ROENICK: koupil nahradou toto https://www.svetsoucastek.cz/elektrolyticky-kondenzator-nichicon-upw0j821mpd-p70480/ a funguje, nerebootuje se.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam