• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    LEXXA: takze zahada nevyresena. udelal jsem policy-based tunnel. chova se to identicky. takze nejspis budu muset dojet k routeru A a udelat z bridge switch. coz je uz jedine co jsem nevyzkousel.
    v prubehu testovani jsem si ale vzpomnel proc jsem vlastne zavrhnul delani tunelu ciste pres politiky. ono to z nejakeho duvdu pres to neumi posilat netflow.
    KUTNY
    KUTNY --- ---
    LEXXA: Ano. Pouzivam to.
    x - y
    x2 - y2
    x3 - y2
    atd.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    rychla otazka. muzou dve ipsec policy sdilet stejneho peera? ja se radsi teda zeptam nez si ustrihnu tunel :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    jo v natu musis mit pro ty range accept
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    KUTNY: zkusim to
    KUTNY
    KUTNY --- ---
    KUTNY: A v pripadne NATu mit pred prekladovym praidlem LAN A/B do Inetu pravidlo deny LAN A - LAN B. Preklad se deje drive nez IPSec policy.
    KUTNY
    KUTNY --- ---
    LEXXA: Ano. S tim, ze LAN A a B jsou jine adresni prostory.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    KUTNY: jakoze sundam eoip a udelam
    ip ipsec policy add blabla tunnel=yes ?
    KUTNY
    KUTNY --- ---
    LEXXA: Jestli to chapu dobre. Tobe staci toto?

Klient LAN A -- MT1 -- Inet -- MT 2-- LAN B Server

Pak staci na MT1 mit nastaveny IPSec s politikou "sifruj" provoz z A do B a na MT2 z B do A - IPSec v tunel modu .
    Nic jineho neni potreba - zadny ipip, gre aj. tunely.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    KUTNY: uz jsem nasel zminku a priklady
    How to configure a home router - MikroTik Wiki
    https://wiki.mikrotik.com/wiki/How_to_configure_a_home_router#Bridging_vs_routing

nechapu jak jsem mohl tolik let fungovat bez toho abych tohle aspon zkusil.
    KUTNY
    KUTNY --- ---
    LEXXA: To bohuzel nemuzu - nemam. Problemy s bridgem jsem resil v jinem pripade - u AP v bride mode.
    Ale pokud neni problem, ze klient nebude na stejne L2 siti jako server, poslu, jak bych to nastavil.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    KUTNY: muzes mi poslat odkaz na reseni toho co mam doma bez bridge?
    KUTNY
    KUTNY --- ---
    LEXXA: To buzel nevim. Nemel jsem na to nervy a bridge jsem zrusil a bylo po problemu.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    KUTNY: ano. mam jen dva mikrotiky takze btest jako takovy muzu generovat jen mezi nema.
    taky me napadl bridge ale nejak nevim na co se koukat
    KUTNY
    KUTNY --- ---
    LEXXA: Ten btest generujes na stejnem MT, ktery sifruje provoz klient - server?
    Jestli ano, pak me napada, ze je rozdil mezi provozem generovanym obema MT a bridgovanym provozem pres ne.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    LEXXA: a logy nic rozmuneho nevyhazuji?
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    LEXXA: hmm to mas pravdu kdyz je to takhle.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    DELVIT: pokud by to bylo ISP tak mezi obema mikrotikama bych nedosahoval wire speed.
    tohle se mi deje jen jdou data do mikrotiku - pres mikrotik - tunelem - do druheho mikrotiku - a do druhe site
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    LEXXA: aha jasne, ja si prave matne vybavoval 1460, ale mas tam jeste ten tunel. Zajimave ze to nic nezlepsilo. Neni mozne ze ISP nejak qoskem znevyhodnuje IPsec tunely? Vic me tedy nenapadá .)
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    DELVIT: chova se to uplne stejne

Manual:IP/IPsec - MikroTik Wiki
    https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:IP/IPsec#HEXv3_.28mmips.29_Config_Optimizations

Packet fragmentation can be avoided by sending packet over the tunnel that will fit in 1500 bytes after Ipsec and other encapsulation protocol headers are added. Ipsec header size depends on tunnel/transport mode and used encryption algorithm. With pure Ipsec in tunnel mode it is possible to safely send 1400byte packets. To avoid fragmentation for TCP traffic, change-mss rule should be added to change TCP MSS to 1400-40=1360bytes. See example in the mangle manual
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam