• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...

OS

imedialinux.com
    Voyage Linux
    RouterOS/

Platformy

PC Engines
    Mikrotik

Prislusenstvi

...

Reseni

router, prehravac, ap, monitorovatko, filestorage
    rozbalit záhlaví
    KUTNY
    KUTNY --- ---
    LEXXA: To bohuzel nemuzu - nemam. Problemy s bridgem jsem resil v jinem pripade - u AP v bride mode.
    Ale pokud neni problem, ze klient nebude na stejne L2 siti jako server, poslu, jak bych to nastavil.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    KUTNY: muzes mi poslat odkaz na reseni toho co mam doma bez bridge?
    KUTNY
    KUTNY --- ---
    LEXXA: To buzel nevim. Nemel jsem na to nervy a bridge jsem zrusil a bylo po problemu.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    KUTNY: ano. mam jen dva mikrotiky takze btest jako takovy muzu generovat jen mezi nema.
    taky me napadl bridge ale nejak nevim na co se koukat
    KUTNY
    KUTNY --- ---
    LEXXA: Ten btest generujes na stejnem MT, ktery sifruje provoz klient - server?
    Jestli ano, pak me napada, ze je rozdil mezi provozem generovanym obema MT a bridgovanym provozem pres ne.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    LEXXA: a logy nic rozmuneho nevyhazuji?
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    LEXXA: hmm to mas pravdu kdyz je to takhle.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    DELVIT: pokud by to bylo ISP tak mezi obema mikrotikama bych nedosahoval wire speed.
    tohle se mi deje jen jdou data do mikrotiku - pres mikrotik - tunelem - do druheho mikrotiku - a do druhe site
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    LEXXA: aha jasne, ja si prave matne vybavoval 1460, ale mas tam jeste ten tunel. Zajimave ze to nic nezlepsilo. Neni mozne ze ISP nejak qoskem znevyhodnuje IPsec tunely? Vic me tedy nenapadá .)
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    DELVIT: chova se to uplne stejne

Manual:IP/IPsec - MikroTik Wiki
    https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:IP/IPsec#HEXv3_.28mmips.29_Config_Optimizations

Packet fragmentation can be avoided by sending packet over the tunnel that will fit in 1500 bytes after Ipsec and other encapsulation protocol headers are added. Ipsec header size depends on tunnel/transport mode and used encryption algorithm. With pure Ipsec in tunnel mode it is possible to safely send 1400byte packets. To avoid fragmentation for TCP traffic, change-mss rule should be added to change TCP MSS to 1400-40=1360bytes. See example in the mangle manual
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    LEXXA: A to nic nezlepsilo? Proc zrovna na 1360 to psali v tom navodu a nejak to vysvetlili?
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    DELVIT: muze, pisou to tam. proto dle navodu na strankach jsem zmenil mss
    chain=forward action=change-mss new-mss=1360 passthrough=yes tcp-flags=syn protocol=tcp out-interface=vpnOut tcp-mss=1301-65535 log=no log-prefix=""
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    LEXXA: hmm, pokud se to bude vzdy sifrovat IPSecem tak se to blbe testuje. Nemuze byt problem, varim z vody, MTU napr?
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    DELVIT: coz o to. muzu ho uplne vypnout a jet ciste eoip. jde o to ze btest taky podleha ipsec politice tudiz se ten provoz taky musi sifrovat.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    LEXXA: hehe, to se nedivim. Ale pokud je problem v IPSECu z nejakeho duvodu, coz je jedine co me zatim napada, tak. y se to tak dalo potvrdit ci vyloucit.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    DELVIT: uprimne jse liny nastavovat ovpn
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    LEXXA: kdyz bys je zkusil projit jinak treba OpenVPN tak to dela to same?
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    simvas. drobet maturuji ze siti
    mam dva mikrotiky coby gw do internetu. mezi nima je EoIP/IPSEC
    kdyz pouzivam bw test se to chova absolutne nadherne. saham si na maximu linky. procesory zvladaji sifrovat. naprosta lahoda.

v obou dvou pripadech je setup plus minus stejny.
    br0 - 1 iface jako wan. dhcp client je na br0
    br1 - zbytek interfacu jako lan. dhcp server zase na br1
    je tam par elementarnych fw pravidel, master nat masquerade, 5 simple queue na prioritizaci.
    ve zratce mit tam mikrotika je overkill.

co se deje. za jednim z mikrotiku je server. za druhym mikrotikem je klient.
    kdyz testuji iperfem (nebo nejak kopiuji data) tak se dostavam na cca 20% propustnosti dratu.
    zaroven kdyz testuji kazdy z akteru v tom testovani zvlast tak dostavam docela prijatelne vysledky.

uz me nejak nenapada kde hledat a co mi skrti propustnost.
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    LEXXA: Když mě se to nikdy nechce.
    A pak toho lituju :D

Nepoučitelnej.
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    CHOROBA: Já neměl zatím čas tu myšlenku rozvíjet, ale obecně si teď nedokáži představit jak A iface spárovat jen s A adresou za pomoci listů, abych ušetřil počet pravidel. Ale třeba mi něco zásadního uniká...
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    KARYSLAV: obecne bych doporucoval delat si vsechno rucne
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam