• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...

OS

imedialinux.com
    Voyage Linux
    RouterOS/

Platformy

PC Engines
    Mikrotik

Prislusenstvi

...

Reseni

router, prehravac, ap, monitorovatko, filestorage
    rozbalit záhlaví
    OTZ
    OTZ --- ---
    AQUARIUS: nicmene co se tyce treba toho SFP ad. veci tam bych to proveril. teda jestli se chce majitelovi v tom stourat
    OTZ
    OTZ --- ---
    AQUARIUS: aha ..tak s tim obeznamen nejsem..
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    OTZ: v tech switchich vubec neni RouterOS, ale SwOS, viz AQUARIUS. Porty ma gigabitovy, firewall tam neni vubec, datasheet zde: https://mikrotik.com/product/RB260GS
    Mimochodem, tusite nekdo, jestli se do SwOS planuje nejaky CLI?
    OTZ
    OTZ --- ---
    a btw na tom switchi jsou fast nebo gbit eth porty?
    OTZ
    OTZ --- ---
    MILAZAJICEK: co maji ty switche za cip/cpu? je upgradovany fw i na tom cipu? je ta verze stable (mipsbe je posledni 6.42.5)? nakolik ten prenos to cpu vytezuje? staci zdroj / volty? neni tam ve firewallu/natu nejaka kravina/pravidlo ktery tam byt nemusi? prenasi se to pres FTP nebo jiny protokol..? to SFP (s optickym vlaknem? nebo Gbit eth? data tecou pres nej?) je jake vyroby?

vsechno tohle muze hrat roli..
    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    MILAZAJICEK: hele přehrání softwaru je oprava jako každá jiná, pokud ti napíšou ze se vada neprojevila ale přesto provedli servisní úkon, tak mají smolik, z pohledu zákona se jedná o opravu. Takže pokud ti to takto vrátili už 3x s přehráním SW, tak jim to můžeš vrátit, případně se obrat na COI. Nicméně musíš být koncový zákazník - fyzická osoba..
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    MILAZAJICEK: [divoká spekulace] možná je tam nějaký buffer co přeteče po nějakém množství přenesených dat případně nějaká race condition. Zdůrazni, že máš ty Mikrotiky 2 a chovají se stejně, to by je mohlo zajímat. Každopádně tahle tohle se blbě simuluje, nechal bych to konstantně něco přenášet (klidně random data a tam a sem) a logovat neustále co to jde.
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    DELVIT: No budu muset, akorát popsat už jsem se to snažil a nasimulovat se mi to nepodařilo jinak že několika dny síťového provozu. Jeden mám u televize kde jsou konzole co občas stáhnou par set GB a NAS kam občas přesouvám taky stovky GB a přes ten switch je čilý provoz. Druhý mám v pracovně, na něm je 1pc a dvě PLCčka přenosy prakticky žádný a nikdy neškobrtnul jakmile jsem je vyměnil tak se choval ten z pracovny stejně jako první. Takže prvně jdu napsat do Mikrotiku
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    MILAZAJICEK: předpokládám, že se to váže k tomuto MILAZAJICEK: . Podle mě jediné co ti zbývá přesně popsat v jakých situacích se to děje a nejlépe to dokázat nasimulovat. Nechat si logy, případně screenshoty. Pokud si neuspěl tady, zkus se přímo optat Mikrotiku, co s tím máš dělat, případně jak to reklamovat.
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    Tak reklamace switchů dopadla jak jsem předpokládal, přehráli fw, zresetovali a napsali k tomu ze závada se neprojevila :( A já mám zpět switche který jsou úplně k ničemu. :(
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    TEAPACK: dik, zkusim to vedle. Treba by to ale slo resit step up logickym prevadecem? Ale vim o tom prd.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    REDSNAKE: zkusil bych to spíš tady [ MCU - mikrokontrolery, jednocipy - programovani, bastleni ]
    ale obávám se, že zrovna u arduina budeš mít problém s jeho 5V logikou, takže jestli, tak tam dáš nějaký STM32 nebo LPC
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Mám na stole kindle 3 tuším a už je po smrti zřejmě elektronika, neustále se restartuje.
    Napadlo mě, že bych mohl teoreticky využít E-ink displej a použít ho k arduinu, třeba pro meteostanici.

Vím, že to někdo nahackoval k Raspberry Pi, ale k arduinu jsem to nenašel. Nevíte o něčem? Je to vůbec reálné?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Super, dík.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    muzes si s portama delat co chces
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Takovej blbej dotaz (mít ten hardware po ruce, tak to rovnou vyzkouším)… můžu si i na laciným bazmeku jako je hAP ac² nastavit jeden z „LAN“ portů jako extra WAN s vlastními pravidly (port forwardingem)?
    Nebo je tam nějaký omezení plynoucí z toho, že ty 4 LAN porty jsou třeba na jednom PHY apod.?
    (Žádný velký provoz tam nebude, „jen“ VVoIP od dveřní stanice v cizí/domovní síti.)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    tak to dej vedet na co v HA prijdes ;) pouzivam pres vrrp HA na hotspoty + dhcp a vcelku to jde, na WAN HA asi scripty z monitorigu.

jinak na aukru se da koupit starsi HP switch co umi lacp a vlany za 300,-
    GHORMOON
    GHORMOON --- ---
    AHARAZ: potrebuju idealne kazdej 2x, chcu prave testovat nejaky HA setupy. vlastne to krom vlan musi zvladnout i lacp, coz sem u par switchu narazil. ale pro zacatek tam asi muze byt jeden host a na 5port se vejdu, pak si sezenu tu 493 nebo ty switche
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    GHORMOON: 100mbit 24 co nejak umi vlany ti dam v Praze za par korun pripadne, ale za posilani mi to moc nestoji ;] A nasel bych i nejaky RB 5ti port...
    GHORMOON
    GHORMOON --- ---
    mno "postaci cokoliv", ale potrebuju tech 10 portu, protoze tam budu mit podobny mnozstvi hw (servery) atp.,
    nejspis asi sezenu nejaky ty rb493 (100mbit verze), ty nestoji tak moc
    kdybych mel min portu tak tam potrebuju pod tim switche co umi vlany, to uz by nevyslo o nic lip cenove :)
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    GHORMOON: To nejsou moc srovantelne modely.
    2011 Maji 5x1Gbit a 5x100Mbit a jinak zadaratovane, nez 3011, maji jinou architekturu.
    Na pocet portu se dostanes s RB2011, RB3011, CCRxxxx, a ze starsich varianty RB1100, RB1200, RB493 ale je to dobra smesice a asi nic nebude vylozene levne... Existoval daughterboard s LAN porty pro RB800, RB600 nevim zda pro dalsi... To by mozna nekdo mohl prodavat za par dolaru...
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    GHORMOON: 3011 je ARM, tuším, že nic podobnýho neseženeš. Ale na pokusy do labu možná postačí cokoli, já na hraní mám hAP mini a úplně to dostačuje
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam